2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO+FOTO) Koncert Zagrebačkog kvarteta u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

Datum:

(VIDEO+FOTO) Koncert Zagrebačkog kvarteta u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.
Članovi Zagrebačkog kvarteta  u sastavu: Martin Krpan, violina, Davor Philips, violina, Hrvoje Philips, violina i Martin Jordan, violončelo, priredili su veliki glazbeni ugođaj za oko 150 posjetitelja i uzvanika u prostorijama Veleposlanstva RH u SR Njemačkoj u Berlinu, koji su uživali u koncertu klasične glazbe u izvedbi dijela Antuna Sorkočevića, Josepha Haydna i Antonína Dvořáka.
Koncertu su nazočili i učenici i učenice koji pohađaju hrvatsku nastavu na nastavnom mjestu Friedensburg-Oberschule u Charlottenburgu, te su predvođeni učiteljicom Magdalenom Došen bili impresionirani koncertom Zagrebačkog kvarteta, najstarijeg hrvatskog gudačkog kvarteta, osnovanog davne 1919. godine u Zagrebu.


Prije početka koncerta nazočne je pozdravio prigodnim riječima, te zahvalio članovima Zagrebačkog kvarteta, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota a potom je večer moderirao i nakratko razgovarao s glazbenicima na njemačkom i hrvatskom jeziku Domagoj Marić, diplomatski savjetnik veleposlanstva RH u Berlinu.

Veleposlanik Gordan Bakota u pozdrvanom govoru istaknuo je kako u ovoj godini kada obilježavamo važnu godišnjicu 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa RH i SR Njemačke veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj organiziralo puno događaja. Ovom prilikom imamo jedan predivni koncert Zagrebačkog kvarteta. Drago mi je da smo nakon ljetne stanke ponovno u prilici da nastavimo s aktivnostima u veleposlanstvu RH u Berlinu. Zagrebački kvartet nosi jednu prestižnu ulogu u Hrvatskoj gdje je prepoznatljiv i popularan a o čemu govori i oko 4000 koncerata u njihovoj povijesti, koji su upriličili diljem zemaljske kugle.

Pred nama je jedna lijepa večer. Politički gledano kultura ide u korak s onim što činimo u Hrvatskoj a to je da se snažno pozicioniramo na političkom zapadu, unutar EU pred nama je i ulazak u Schengen i Euro zonu, dakle samo je 15 zemalja na svijetu u političkom Zapadu, u svim institucijama i svim međunarodnim zapadnim krugovima, gdje će uskoro biti i Hrvatska. Hrvatska kultura je također već ranije bila duboko ukorijenjena u zapadnoj Europi a Zagrebački kvartet je upravo bila kulturna perjanica, kulturna diplomacija za Hrvatsku. Hvala vam lijepa na dolasku, poručio je u svome govoru veleposlanik Bakota, te se zahvalio Domagoju Mariću koji je organizacijski i logistički pripremao ovaj koncert.

VIDEO Koncert Zagrebačkog kvarteta u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu






Domagoj Marić, diplomatski savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj
u razgovoru s glazbenicima tijekom mmoderacije upitao ih je o odgovornosti koju nose pod imenom Zagrebačkog kvarteta koji je osnovan davne 1919. godine. Glazbenici su naglasili da nose ogromnu odgovornost, te nastavljaju tradiciju ali i da su ponosni i da im to ulijeva poticaj da nastave s kontinuitetom ovog orkestra.

Članovi Zagrebačkog kvarteta nazočnima su u uvodu koncerta govorili i o Monografiji koju su priredili za 100. godišnjicu, te da su prije toga imali već nekoliko monografija tijekom bogate glazbene karijere. Naglasili su da vrlo često sviraju Josepha Haydena jer se on smatra autorom i ocem dosta kvatreta, te da je napisao 70-80 vodećih kvarteta, te da je Hayden baš kvartertski autor kojeg rado sviraju.

Uslijedio je predivni koncert Zagrebačkog kvarteta koji su u tri ciklusa svirali dijela Antuna Sorkočevića, Josepha Haydna i Antonína Dvořáka. Na karaju koncerta zaradili su orgomne ovacije nazočne publike. Domaćini na čelu s veleposlanikom Bakotom zahvali su se još jednom na kraju večeri na predivnoj večeri u izvedbi Zagrebačkog kvarteta koja je upriličena u predivnim prostorijama  veleposlanstva RH u Berlinu, gdje je aktualno izložen i opus slika hrvatskog akademskog slikara Gorana Petrača, koje su još više nadahnule ovu glazbenu večer, dok su nazočni posjetitelji također s puno emocija doživjeli prezentirana umjetnička djela, te pozitivno komentirali izložene uratke. 

Nakon koncerta upriličen je prigodan domjenak i druženje nazočnih posjetitelja i glazbenika.  

Bila je ovo predivna večer klasične glazbe a sve u godini kako smo naglasili kada RH preko svojeg diplomatskog predstavništva u SR Njemačkoj, Veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, obilježava važnu godišnjicu, 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između RH i naše prijateljske zemlje SR Njemačke.

U ovom kontekstu i kontinuitetu kulturnih događanja koje organizira veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u povodu obilježavanja 30 godina njemačko-hrvatskih diplomatskih odnosa organizira i sljedeći događaj koji je već na rasporedu 20.09.2022. godine u Berlinu.  Svečani koncert „U glazbi zajedno – 30 godina hrvatsko-njemačkih odnosa“ održat će se u Berlinu u prostorijama Akademije umjetnost u Berlinu, Universität der Künste Berlin, Hardenbergstraße 33, 10623 Berlin, u utorak, 20. rujna 2022. s početkom u 19 sati.

Veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj poziva i ovom prilikom na središnju proslavu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, koji će se održati u Velikoj dvorani Universität der Künste Berlin.

Na koncertu nastupaju sopranistica Viola Westhues, bariton Grga Peroš i Orkestar mladih glazbenika iz Zagreba pod ravnanjem maestra Matije Fortune.

Uz djela njemačkih skladatelja Webera i Wagnera, na programu su skladbe suvremene hrvatske skladateljice Sare Glojnarić, Blagoja Berse te domaćih skladatelja koji su u međuratnom razdoblju djelovali u Berlinu – Stančića, Baranovića i Tijardovića.  

ZAGREBAČKI KVARTET
Zagrebački kvartet je osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja 1919. godine. Članovi su tada bili Václav Huml, prva violina, Milan Graf, druga violina, Ladislav Škatula (kasnije Miranov), viola i Umberto Fabbri, violončelo – redom profesori na konzervatoriju u Zagrebu. Tijekom prvih desetljeća, u Kvartetu su se izmijenili brojni glazbenici (Jan Prybyl, Jan Holub, Francis E. Arány, Dragutin Aranyi, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Aleksandar Szegedi, Ljudevit Dobronji…) no već tada Zagrebački je kvartet uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Dubravka Detonija i brojnih drugih redovito su na koncertnim rasporedima.

U sezoni 1930./1931. članovi kreću na prvu inozemnu turneju po Češkoj i Njemačkoj stječući laskave kritike i epitet ‘slavni’; redovito muziciranje diljem domovine i inozemna gostovanja praksa je koju su zadržali do danas.
Osim po Europi u više navrata održavaju velike turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, bivšem Sovjetskom Savezu, Rusiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu… Rano započinju i s praksom suradnji s drugim istaknutim glazbenicima-solistima.

Prvo razdoblje djelovanja Zagrebačkog kvarteta zaključio je Drugi svjetski rat da bi novo poglavlje počelo 1954. zahvaljujući inicijativi glazbenika iz tadašnjeg Akademskog gudačkog kvarteta – Josipa Klime, Tomislava Šestaka, Dušana Stranića i Zvonimira Pomykala. Upravo violinist Josip Klima, uz kraće prekide, predvodi Kvartet sljedeća gotovo dva desetljeća, a nasljeđuju ga, do 1987., Zlatko Balija, Edo Pečarić i Đorđe Trkulja.

Drugi violinisti bili su Zlatko Balija, Edo Pečarić, Nikola Jambrošić, Ivan Kuzmić i Marija Cobenzl, violisti Dušan Stranić i Daniel Thune, a violončelisti Fred Kiefer i Josip Stojanović. Najdulji staž u kvartetu, punih 37 godina, ostvario je violist Ante Živković.
Znakovito je i da se tijekom tog perioda, novosti i suvremene tekovine koje donosi Muzički biennale Zagreb od 1961., odražavaju na repertoar ansambla pa on redovito izvodi i praizvodi najnovija domaća i inozemna kvartetska dostignuća.

Godine 1987. na mjesto prvog violinista dolazi Goran Končar što označava početak još jednog novog razdoblja; ostaje na tom mjestu do 2012., a s njim muziciraju Goran Bakrač i potom Davor Philips (od 2001.) na drugoj violini, violisti Ante Živković, i od 2005. Hrvoje Philips, te Martin Jordan na violončelu (od 1991.). To je vrijeme obilježeno ciklusom koncerata u Muzeju Mimara i u Preporodnoj dvorani Narodnog doma, a od 2008. u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje se i danas održava sezona Zagrebačkog kvarteta.

Ugled ansambla učvršćuju nove inozemne turneje i gostovanja na kojima devedesetih godina osobito skreću pažnju javnosti na ratna zbivanja u Hrvatskoj, nastupi od Concertgebouwa u Amsterdamu, praškog Rudolfinuma i londonskog St. John’s Smith Squarea preko zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku do Guangyuan Concert Halla, izvedbe kapitalnih djela poput Bachova Umijeća fuge i Beethovenovih posljednjih gudačkih kvarteta, kao i jedinstvena izvedba Sedam posljednjih Kristovih riječi Josepha Haydna u kripti crkve Sv. Ane u Jeruzalemu.

Mjesto prvog violinista 2012. nakratko preuzima Sergej Evseev i Mari Maras, a od sezone 2017./2018., uz Davora Philipsa, Hrvoja Philipsa i Martina Jordana, kao prvi violinist muzicira Martin Krpan.
Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom gotovo devet desetljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Posljednji album – s kvartetima Leoša Janáčeka i Antonína Dvořáka – objavila je etiketa Spona Classics.

Brojne nagrade i priznanja uključuju najvažnije nacionalne nagrade: od Nagrade grada Zagreba 1957. preko Nagrade Milka Trnina, Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski, nagrada Vladimir Nazor i Vatroslav Lisinski, Povelje Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi 1999., Nagrade grada Zagreba 2001., niza diskografskih nagrada Porin do nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Zagrebački kvartet je osnovan davne 1919. godine, odsvirao je preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima te snimio više od 60 albuma za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. U travnju 2022. su proslavili 102 godina djelovanja, a pred njima je 103. sezona kvarteta. Danas djeluje u sastavu: Martin Krpan – violina, Davor Philips – violina, Hrvoje Philips – viola i Martin Jordan – violončelo.

FOTO GALERIJA:Koncert Zagrebačkog kvarteta u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...