2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Intervju veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakote za dnevne novine Passauer Neue Presse

Datum:

Intervju veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakote za dnevne novine Passauer Neue Presse. Njemačke dnevne novine Passauer Neue Presse  pripadaju medijskoj grupaciji „Mediengruppe Bayern“

“Naš uspjeh je važna vijest za druge zemlje”

Veleposlanik Republike Hrvatske u SR Njemačkoj Gordan Bakota dao je intervju koji je danas objavljen u tiskanom izdanju dnevnih novina Passauer Neue Presse, koji potpisuju glavni urednik novina  Passauer Neue Presse Ernst Fuchs i novinar Oliver Glomblitza, pod naslovom „Unser Erfolg ist eine wichtige Nachricht für andere Länder“, “Naš uspjeh je važna vijest za druge zemlje”.

Hrvatska je od Nove godine u schengenskom prostoru i uvela je euro: Veleposlanik Bakota govori  o ciljevima svoje zemlje u EU, navodi se u podnaslovu opreme teksta prije početka razgovora velepolsanika Bakote u današnjem broju dnevnih novina Passauer Neue Presse.

Gordan Bakota u razgovoru naglašava da su ulazak u schengenski prostor i uvođenje eura “dva velika hrvatska cilja”.

Hrvatski veleposlanik naglašava da je obadva cilja podržala većina hrvatskih građana.

Sljedeći veliki cilj za Hrvatsku, naglašava u razgovoru  veleposlanik RH  Gordan Bakota,  je priključenje Hrvatske OECD-u a pregovori su u tijeku.

Hrvatsku je 2022. godine posjetilo više od 3 milijuna njemačkih turista, naglašava Bakota i nastavlja kako su prve prognoze za 2023. godinu više nego optimistične te da je Hrvatska omiljena destinacija njemačkih turista posebno iz regije Bayerna…

Schengen und Euro će putovanja ali i poslovnu suradnju u mnogome olakšati između Njemačke i Hrvatske.

Republika Hrvatska ima u SR Njemačkoj pet Generalnih konzulata i dva predstavništva  s uredima Hrvatske centrale za turizam i to u Münchenu i Frankfurtu am Main, koji su vrlo angažirani, govori Bakota u nastavku, između ostaloga, za današnje tiskano izdanje Passauer Neue Presse.

S 3,8 milijuna stanovnika Hrvatska se nalazi među najmanjim zemljama EU ali je kao balkanska država članica Nato saveza i predstavlja važnog partnera za Njemačku i Bayern…

Hrvatska se danas nalazi na 40 mjestu po izvoru Industrijske i trgovačke Komore Bayerna na listi najznačanijih gospodarskih partnera Bayerna. Oko 1000 tvrtki iz Bayerna imaju poslovne odnose s RH. Najveći broj noćenja  u sezoni 2022. ostvarili su gosti iz Njemačke s 24,9 milijuna noćenja…

Bakota u razgovoru za Passauer Neue Presse govori i o hrvatskom LNG terminalu na otoku Krku i mogućem transportu plina u smjeru Njemačke…

Na pitanje novinara o napetim odnosima između Srbije i Kosova veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota odgovara, da ne postoji alternativa za dijalog. Obadvije strane moraju zajedno sjesti i razgovarati.

Iz pogleda RH je važno da europska perspektiva za sve države zapadnog Balkana i dalje egzistira…

Navedene države trebaju snažnu poveznicu s Europskom unijom i dobra je vijest da i Berlin vido to isto tako. Tako da ta perspektiva na putu u EU utječe na smanjenje utjecaja Rusije na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje novinara, koliko je velik ruski utjecaj, veleposlanik Bakota je naglasio kako je vrlo važno da se Srbija prilagodi europskoj vanjskoj i unatarnjoj politici, te da se Srbija mora odvojiti od utjecaja Rusije.

Ako Srbija želi dalje ići putem u smjeru EU, ne može istovremeno sjediti na dvije stolice…

Kazao je između ostaloga veleposlanik RH u SR Nejmačkoj Gordan Bakota u razgovoru za dnevne novine Passauer Neue Presse, u danas objavljenom intervjuu, koje se prodaju u dnevnom tiražu tiskanog izdanja u više od 145.000 primjeraka. Dnevne novine Passauer Neue Presse pripadaju velikoj nejmačkoj grupaciji „Mediengruppe Bayern“.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO-FOTO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf...

Friedrich Merz čelnik stranke CDU-a ponovno je izabran s 90 posto glasova na stranačkom kongresu u Berlinu

CDU dao novo povjerenje Friedrichu Merzu. Čelnik stranke CDU-a ponovno...

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni...

(VIDEO-FOTO) – BERLIN: Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz Berlina

(VIDEO-FOTO) – Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz...