2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

ISPRAĆAJ U HKM BERLIN: Pero Kolobarić prekriven zastavom SD Croatia Berlin krenuo na vječni počinak u Hrvatsku

Datum:

ISPRAĆAJ U HKM BERLIN: Pero Kolobarić prekriven zastavom SD Croatia Berlin krenuo na vječni počinak u Hrvatsku.
U 79. godini života u Berlinu je preminuo Pero Kolobarić.
Ispraćen je u crkvi St. Sebastian u srijedu 16.02.2022. u 16.00 sati. Sprovod će biti u Slavonskom Brodu.


Svetu misu predvodio je župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić
koji je  na samom početku pozdravio obitelj i rodbinu pokojnog Pere Kolobarića.
U propovjedi je naglasio kako se opraštamo od našeg Pere, od našeg brata, koji je obilježio život svoga naroda i svojih sunarodnjaka u Berlinu. Veselio se i radovao, plakao i tugovao sa svojim narodom, sve ove godine, djelio dobro i zlo, u ovom drugačijem mentalitetu od onog našeg iz kojeg smo išli vani…

Od samog svog dolaska, godinu dana prije osnutka naše Misije, bio je je angažiran oko života Misije, vrlo angažiran oko kulturnih i sportskih društava ovdje u Berlinu, pokazao je svima nama a tako je odgojio i svoju obitelj, da smo vezani jedni na druge, da nas Bog prepozneje po našoj ljubavi, koju dajemo jedni za druge. Da nas Bog prepoznaje po srcu koje kuca.
Naš brat Pero je živio život punim plućima. Imao je svoje srce za svoju obitelj, za svoju djecu.

Imao je svoje srce za svoj narod za društva u kojima je ostavljao toliko energije, plemenitosti i primjera čestita i dobra čovjeka. Dan prije svog 79. rođendana, bez obzira na veći broj godina koji je skupio, naš Pero je iznenada otišao, možemo reći bez pozdrava. Jer je zaslužio da mu kažemo, hvala za svu ljubav za tvoj i naš hrvatski narod u ovoj  zemlji u ovome gradu,  koje si zadužio svojim primjerom, svojim životom i svojom angažiranošću.

Draga braćo i sestre, neka nam život pokojnog Pere bude primjer, kako i mi nesmijemo i nemamo pravo zatvoriti se u svoje male svijetove, ne razmišljajući o drugima, nego otvoriti svoje srce i svoju dušu i svoju energiju staviti za opće dobro. Pero nam je prinmjer angažiranosti, ljubavi i rada….kazao je između ostaloga u nadahnutoj propovjedi župnik Hravtske katoličke misije u Berlinu fra Zvonko Tolić, te mu zaželio pokoj u Kraljevstvu nebeskom.      

Fra Zvonko je na kraju svete mise izrazio svoju sućut i u ime svećenika Dejana Međugorca i HKM supruzi Marici, djeci Ivici, Mirjanii Martini, snahi Mirti i zetu Josipu, unučadi Perici, Leni, Lei i Mii, te ostaloj rodbini i prijateljima.

U ime SD Craotia Berlin od pokojnog Pere Kolobarića prigodnim riječima oprostio se Franjo Husajina, koji je kazao sljedeće.

Poštovani nazočni, draga  gospođo Marice,  Ivica, Mirjana i Martina, Mirta, Josipe, te ostala rodbino i prijatelji.
Danas ispraćamo na posljedni počinak našeg dragog Peru Kolobarića. U ime Sportskog društva SD Croatia pripala mi je čast da u ovom teškom trenutko kažem nekoliko riječi o našem dragom Peri.
Iznenada nas je sve napustio, naš prijatelj Pero Kolobarić, jedan od osnivača, igrač, dopredsjednik, predsjednik i počasni predsjednika SD Croatia Berlin.  

Bio je i član nekoliko berlinskih društava a najaktivniji u društvu Mažuranić. Bio je jedan od osnivača Zajednice hrvatskih  nogometnih klubova SR Njemačke.
Pero Kolobarić rođen je 14.02. 1943.godine u mjestu Donji Višnik kod Dervente.U Njemačku je došao u jesen 1968.godine. S 25 godina, mlad i lijep momak.  

Mnogi su Hrvati krenuli u Njemačku tih godina.Pero je kako reče krenuo slučajno, susreo je jednog prijatelja koji je krenuo na “biro rada” tako da je i on otišao s njim u Njemačku. Došao je u Njemačku kako je znao reći, na godinu dana da kupim automobil, i evo ostao  54. godine,  do dana današnjega. Od početka i dolaska naših svećenika u Berlin bio je aktivan pod okriljem Hrvatske katoličke misije. Tako da se početkom služenja Misa počelo organiziranije raditi i družiti.

Tada je i naš Pero krenuo u Misiju i tamo je upoznao prve Hrvate u Berlinu.
Uključio se u folkornu sekciju volio je plesove i igre iz svoje Domovine, a mnogo puta je znao zaigrati i u starijim godinama, ovdje u Berlinu, kada bi čuo zvuke rodnog kraja. Nebih sada znao što je više volio, ples i glazbu ili nogomet…

No preko Crkve i poznanstava došao je malo kasnije, do nogometa i naše SD Croatie.
Za SD Croatiu Berlin ostat će legendarni predsjednik.  Dao je za naše hrvatske sportsko društvo sve od sebe.
Dva puta bio je na čelu SD Croatia Berlin, kao počasni i aktualni predsjednik.

Kada ga je bolest lagano udaljavala od sportskih terena Pero je govorio, SD Croatia može i bez mene da dobro funkcionira, govorio je to posljednjih godina kada se malo odmaknuo od kluba, spriječen bolesti. Znao je reći da je igrom slučaja mogao radno vrijeme sam određivati, pa je imao više vremena da se posveti SD Croatia Berlin.

Govorio bi da mu je malo lakše nego drugima, pa se možda zbog toga toliko dugo i zadržao uz SD Croatia Berlin i dao sve od sebe za berlinsku SD Croatia. Bila je to ipak njegova skromnost i jednostavnost.

Cijenio je sve one koji su od srca prilazili klubu, SD Croatii koju je volio iznad svega.
Zadnjih godina je govorio kako je SD Croatia već nekoliko sezona na dobrom nogometnom putu, da je došla jedna mlađa generacija i mlađa Uprava. Govorio je tu se Begić, Čaktaš, Pelivan i mnogi drugi, koji su danas aktivni, ima ih dosta, puno više nego u moje vrijeme.

Bilo mu je nekako žao hrvatskog društvenog života u Berlinu,  koji, kao da je nestajao, gasio se.
Govorio je: Danas kada je sve slobodno i ima dosta društava Hrvata u Berlinu kao da nešto ne funkcionira u tom društvenom životu Hrvata u Berlinu pa i u Njemačkoj, sa sjetom bi znao reći Pero Kolobarić.

Znao je i gdje leži problem. Govorio je da je problem u tome što mladi nisu tako vezani danas uz Hrvatsku kao što je on bio, njegova generacija.  Mladi su se združili s Nijemcima i drugim skupinama naroda  i imaju malo drugačiji pogled na neke stvari za razliku od nas, govorio je naš Pero.

Znao je reći da bi volio da imamo više društava i da se više družimo, kao što je bilo jedno vrijeme kada je funkcionirao Savez hrvatskih društava u Berlinu.  Kao što mi imamo Zajednicu hrvatskih   nogometnih klubova SR Njemačke, to je jako lijepa stvar, prisjećao se Pero često tih dobrih starih vremena.

U svome berlinskom stanu imao je veliku kolekciju pehara, medalja, priznanja i drugih odličja. Bila su to odličja iz raznih godina sportskog djelovanja. Bile su to njegove uspomene na različite događaje. Svaki taj pehar ui uspjeh za Peru je bila posebna priča.  Ponosni smo, da smo osvojili kao SD Croatia Berlin, pregršt pehara i drugih odličja s našim dragim Perom Kolobarićem.

Pero je volio Hrvatsku najviše na svijetu!  Ljeta je posljednjih godina provodio u Domovini u Slavonskom Brodu i na moru na otoku Viru. Preko zime boravio je u Berlinu. Rekli bi smo, da je to čista naša iseljenička priča.
Putovao je poslejdnjih godina na relaciji Hrvatska- Berlin,  koliko je mogao putovati sa suprugom Maricom.
Govorio je,  kada ne budemo više mogli, onda će mo se skrasiti za stalno u Hrvatskoj.  Tako je planirao naš Pero, dok je dragi Bog imao svoje planove za njega. Pozvao ga je na vječni mir, iznenada i  za nas neočekivano, samo večer prije njegovog 79. rođendana.

Pero Kolobarić ostat će zabilježen kao čovjek koji je sav svoj vijek posvetio, kulturi, sportu i društvenim zbivanjima Hrvata u Berlinu.  Sve to je okrunio i kroz jedno priznanje koje je dobio direktno iz Hrvatskog nogometni saveza,  kao odani športski radnik i jedan od najboljih promotora hrvatskog športa u iseljeništvu.

Hrvatski nogometni savez nagradio je Peru Kolobarića „Kristalnim tanjurom s pleterom“ povodom 40 godina aktivnog dijelovanja u sportu i 70. rođendana g. Pere Kolobarića. Bio je to ponos i za nas sve.

Uz nagradu je tada naglašeno.
Zahvaljujemo se svim ljudima koji kao Pero Kolobarić pomažu da Domovina i iseljeni puk ostaju u trajnoj i nerazdvojivoj vezi i to će mo njegovati i u budućnosti, te u zahvalnost njemu uručujemo  mu „Kristalni tanjur s pleterom“ dar Hrvatskog nogometnog saveza.

Bilo je to priznje koje su mu uručili
Davor Šuker – predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza
Damir Vrbanović – izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i
Pero Šarić – predsjednik povjerenstva za nogomet u  hrvatskom iseljeništvu, pisalo je u obrazloženju nagrade….

Cijenjeni skupe,
Danas, odlazi naš Pero Kolobarić u svoju Domovinu Hrvatsku!
Ispraćamo ga ispered naše Hrvatske katoličke misije, gdje je i napravio prve korake  u Berlinu!
Utkao je svoj životni vijek u sportski i kulturni život Hrvata u Berlinu.  
Nama ostaje svima u lijepom sjećanju.
Ostavio je iza sebe – uz svoje najmilije – i na stotine nas, onih koji su ga voljeli, koji će i dalje s ponosom isticati, što su sve naučili od njega.

Iza tebe, dragi Pero, ostaju generacije, kojima si prenio tvoju ljubav za sportom i koje će i dalje s ponosom nositi majicu SD Croatia Berlin, koja je bila tebi nešto najdraže u životu.

Mi kao SD Croatia Berlin, nikada nećemo zaboraviti tebe i tvoje životno dijelo, koje ostaje od danas iza tebe.
Nastavićemo tvojim putem, dragi Pero!
Imao si člansku iskaznicu broj 1 naše SD Croatia Berlin.
Ponosni smo na tebe i na sve što si dao za našu i tvoju SD Croatiu.

Mi članovi SD Croatia Berlin obećavamo ti da će mo slijediti tvoj put i tvoje ideje, a da ćeš ti ostati zauvijek naš počasni predsjednik i da ćemo ponosno čuvati tvoju iskaznicu s brojem 1 samo za tebe, u znak sjećanja za sve što si dao našoj berlinskoj SD Croatia…

Dragi naš Pero, počivaj u miru Božjem i neka ti bude lagana Hrvatska zemlja. Kazao je na kraju govora Franjo Husajina počasni predsjednik SD Croatia Berlin.

Ispraćaju u Berlinu, u Hrvatskoj katoličkoj misiji nazočilo je više od 300 nazočnih koji su se dostojanstveno oprostili s Perom Kolobarićem, koji je otišao iz Berlina prekriven zastavom SD Croatia preko lijesa, kao najveće priznanje članova ovog najvećeg berlinskog društva, čiji je Pero bio član do kraja života i koji će ostati neizbrisivo ime ovog hrvatskog društva u Berlinu.
Pero Kolobarić bit će narednih dana pokopan u Slavonskom Brodu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Najava: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu Admiralspalast.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu...

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...