2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Preminuo Pero Kolobarić 14.02. 1943. – 13.02.2022. – Odlazak velikana hrvatskog sportskog i kulturnog života u Berlinu.

Datum:

Preminuo Pero Kolobarić  14.02. 1943. – 13.02.2022. – Odlazak velikana hrvatskog sportskog i kulturnog života u Berlinu.
Iznenada nas je sve napustio Pero Kolobarić jedan od osnivača, igrač, dopredsjednik, predsjednik i počasni predsjednika SD Croatia Berlin. Član nekoliko berlinskih društava. Bio je među osnivačima Zajednice hrvatskih  nogometnih klubova SR Njemačke – ZHNKSRNJ. Preminuo je u Berlinu u 79. godini života. U Njemačku je došao u jesen 1968.godine. Rođen je 14.02. 1943.godine u mjestu Donji Višnik kod Dervente.
Mnogi su krenuli u Njemačku u to vrijeme! Ja sam slučajno susreo jednog prijatelja koji je krenuo na “biro” tako da sam i ja otišao s njim. Došao sam u Njemačku na godinu dana da kupim automobil i evo ostao sam do dana današnjeg dana, pričao mi je Pero nedavno, kada smo radili priču o njegovih 50.godina u Njemačkoj.

“Tek dolaskom svećenika i početkom služenja Misa počelo se organiziranije raditi i družiti. Tada sam i ja krenuo u Misiju i tamo sam upoznao neke ljude. Kasnije sam preko Crkve i poznanstava došao do nogometa, govorio je Pero Kolobarić, koji je bio aktivni član i Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić, koje djeluje pri HKM Berlin”.

Za SD Croatiu Berlin ostat će legendarni predsjednik. Dao je za hrvatske sportsko društvo sve od sebe. Dva puta je predavao dužnost predsjednika drugima, pa kada nije išlo opet se vraćao dva puta za predsjednika, tako da je bio dva puta kao počasni i aktualni predsjednik na čelu društva SD Croatia Berlin.

SD Croatia i bez mene dobro funkcionira, govorio je posljednjih godina kada se malo odmaknuo od kluba, spriječen bolesti. Znao je reći da je igrom slučaja mogao radno vrijeme sam određivati, pa je imao više vremena da se posveti SD Croatia Berlin. Govorio bi da mu je malo lakše nego drugima, pa se možda zbog toga toliko dugo i zadržao uz SD Croatia Berlin i dao sve od sebe za berlinsku SD Croatia.

Cijenio je sve one koji su od srca prilazili klubu, koji je volio iznad svega. Zadnjih godina je govorio kako je SD Croatia već nekoliko sezona na dobrom nogometnom putu, da je došla jedna mlađa generacija i mlađa Uprava. Kazao je tu se Begić, Čaktaš, Pelivan i mnogi drugi, ne mogu se svih imena sjetiti, koji su danas aktivni ali ima ih dosta, puno više nego u moje vrijeme. Kada sam ja bio u Upravi tada je većina bježala od poslova. Nije nam ni padalo na pamet da imamo vremena da stvaramo mlade igrače… Govorio je Pero Kolobarić.

Danas kada je sve slobodno i ima dosta društava Hrvata u Berlinu kao da nešto ne funkcionira u tom društvenom životu Hrvata u Berlinu pa i u Njemačkoj, sa sjetom bi znao reći Pero Kolobarić.

Znao je i gdje leži problem. Govorio je da je problem u tome što mladi nisu tako vezani danas uz Hrvatsku kao što smo mi bili, moja generacija. Oni su se združili s Nijemcima i drugim skupinama naroda  i imaju malo drugačiji pogled na neke stvari za razliku od nas.

Drugo nitko neće neke obveze na svoje ime ili da troši svoje vrijeme u društvenim aktivnostima. Društva sama od sebe teško opstaju. Neka društva imaju još samo veliki broj starijih članova, mladih nema puno. Ja sam  bio i član i Hrvatskog kulturnog društva V.F. Mažuranić. Ja bih volio da imamo više društava i da se više družimo, kao što je bilo jedno vrijeme kada je funkcionirao Savez hrvatskih društava u Berlinu. Kao što mi imamo Zajednicu hrvatskih   nogometnih klubova SR Njemačke – ZHNKSRNJ, to je jako lijepa stvar, prisjećao se Pero često tih dobrih starih vremena.

U svome berlinskom stanu imao je veliku kolekciju pehara, medalja, priznanja i drugih odličja. Bila su to odličja iz raznih godina sportskog djelovanja. Naše momčadi su uvijek bile uspješne gdje god bi nastupali. Zaradili smo pregršt pehara i drugih odličja. Ovo je kod mene samo jedan mali dio iz velikog asortimana koji se nalazi na puno mjesta u gradu kod pojedinaca ili u restoranima, govorio mi je kada smo se posljednji put susreli u njegovom berlinskom stanu, kada mi je s ponosom pokazivao sva ta odličja.

Volio je Hrvatsku najviše na svijetu!  Ljeta je posljednjih godina provodio u Domovini u Slavonskom Brodu i na moru na otoku Viru. Preko zime boravio je u Berlinu. Rekli bi smo čista iseljenička formula. Pero bi dodao ovome, kako su mu ovdje u Berlinu dvije kćerke i unučad a sin mi se vratio u Hrvatsku te imam i doli unučad. Tako je to.  Ići ću ovako i putovati na relaciji Hrvatska- Berlin koliko budemo mogli putovati ja i supruga, kada ne budemo više mogli, onda će mo se skrasiti u Hrvatskoj. Tako je planirao naš Pero dok je dragi Bog imao svoje planove za njega. Pozvao ga je na vječni mir, za nas, iznenada i neočekivano, večer prije njegovog 79. rođendana.

Pero Kolobarić ostat će zabilježen kao čovjek koji je sav svoj vijek posvetio, kulturi, sportu i društvenim zbivanjima Hrvata u Berlinu.  Sve to naglašavamo i kroz jedno priznanje koje je dobio direktno iz Hrvatskog nogometni saveza,  kao odani športski radnik i jedan od najboljih promotora hrvatskog športa u iseljeništvu.

Hrvatski nogometni savez nagradio je Peru Kolobarića „Kristalnim tanjurom s pleterom“ povodom 40 godina aktivnog dijelovanja u sportu i 70. rođendana g. Pere Kolobarića.

U pojašnjenju ove nagrade pisalo je:
U ime Hrvatskog nogometnog saveza, pozdravljam cijeli skup i sve članove SD Croatia Berlin. Zbog nemogućnosti iz zdrastvenih razloga da osobno nazočim ovom posebnom događaju, molimo vas da uručite ovu vrijednu nagradu „Kristalni tanjur s pleterom“, u ime Hrvatskog nogometnog saveza, kao nagradu gospodinu g. Peri Kolobariću.

Zahvaljujemo se svim ljudima koji kao Pero Kolobarić pomažu da Domovina i iseljeni puk ostaju u trajnoj i nerazdvojivoj vezi i to će mo njegovati i u budućnosti, te u zahvalnost njemu uručujemo  mu „Kristalni tanjur s pleterom“ dar Hrvatskog nogometnog saveza.

Pozdravljam sve  nazočne u ime organizacije Hrvatskog nogometnog saveza, a posebno slavljenika Peru Kolobarića i njegovu obitelj, koja ga je podržavala u tome dijelu, dok je on svoje vrijeme davao za društvene aktivnosti.

Ovo je priznanje i znak zahvalnosti za posebna dostignuća u iseljeničkom sportu.
„Kristalni tanjur s pleterom“ dodijeljujemo g. Peri Kolobariću u znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i djelovanje u iseljeničkom sportu.
Pozdrave g. Peri Kolobariću šalju:  
Davor Šuker – predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza
Damir Vrbanović – izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i Pero Šarić – predsjednik povjerenstva za nogomet u  hrvatskom iseljeništvu, pisalo je u obrazloženju nagrade.

Otišao je naš Pero Kolobarić u lijepom sjećanju. Ostavio je iza sebe – uz svoje najmilije – i na stotine onih koji su ga voljeli, koji će i dalje s ponosom isticati što su sve naučili od njega. Ostat će oni koji će ga ubuduće nositi u srcu i nikada ga neće zaboraviti. Počivao u miru Božjem!
Ispraćaj će biti u crkvi St. Sebastian u srijedu 16.02.2022. u 16.00 sati.  Sprovod će biti u Slavonskom Brodu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...