2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Njemačka od 15. lipnja ukida kontrole na graničnim prijelazima.

Datum:

Njemačka od 15. lipnja ukida kontrole na graničnim prijelazima.
Njemačka od 15. lipnja ukida kontrole na graničnim prijelazima uvedene sredinom ožujka nakon izbijanja pandemije koronavirusa te istodobno ponovno započinje s prihvaćanjem maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka.
“Od sljedećeg tjedna građani Europske unije više neće trebati poseban razlog za ulazak u Njemačku a ukidaju se i pravila o karanteni”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) nakon redovnog sastanka njemačke vlade srijedom.

Isto se odnosi i na Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku, zemlje koje nisu članice EU-a ali se nalaze unutar Schengena.
Kontrole za putnike koji dolaze iz Španjolske ostaju na snazi do 21. lipnja. Isto tako i za zemlje u kojima se još uvijek bilježi visok broj novih zaraza poput Švedske, većina njemačkih saveznih pokrajina nalaže karantenu.

“Ukidanjem kontrola na granici je ponovno uspostavljena sloboda kretanja unutar Europske unije”, rekao je Seehofer.

On je odbacio optužbe nekih političara iz redova demokršćana koji su uvođenje graničnih kontrola označili kao “pretjerane mjere”.

“Zatvaranje unutarnjih granica je po našem mišljenju, u velikoj mjeri pridonijelo suzbijanju širenja koronavirusa”, rekao je Seehofer. On je dodao kako u slučaju pandemije bolje biti oprezan.

Njemačka će također produljiti upozorenja za putovanja u zemlje koje nisu u EU-u do kraja kolovoza.

“Ne možemo i nećemo riskirati da se ponovno ovog ljeta Nijemci nađu u klopci negdje širom svijeta ili da oni koji se vraćaju s odmora u Njemačku donesu virus a da i ne znaju”, rekao je u priopćenju ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Svjestan da bi mnogi Nijemci rado otišli na odmor u Tursku, SAD, sjeveru Afriku ili jugoistočnu Aziju, Maas je rekao da će vlada ponovno razmotriti upozorenja prije rujna.

Njemačka će također nastaviti savjetovati građanima da ne putuju u Britaniju, rekao je Maas.

Seehofer je istodobno najavio i ponovno prihvaćanje izbjeglica iz ostalih zemalja EU-a što je također zbog korona-krize prekinuto na nekoliko mjeseci.

“Od sljedećeg tjedna iz kampova na grčkim otocima ponovno preuzimamo djecu kojoj je potrebna liječnička njega”, rekao je Seehofer. Njemačka je najavila da će od Italije i Malte preuzeti dio izbjeglica koji su posljednjih tjedna stigli preko Sredozemlja.

Ministar unutarnjih poslova je istodobno izrazio želju za “više solidarnosti” među zemljama EU-a kad je u pitanju prihvaćanje izbjeglica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...