2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO) BERLIN:Čestitka nadbiskupa Eterovića povodom Božića 2019.

Datum:

(VIDEO) BERLIN: Čestitka nadbiskupa Eterovića povodom Božića 2019.
Nikola Eterović  hrvatski nadbiskup koji je od 21. rujna 2013. apostolski nuncij u SR Njemačkoj,  uputio je čestitku povodom Božića 2019. svećenicima, dušobrižnicima, Hrvatima  u Njemačkoj i Hrvatima u domovini i iseljeništvu. Apostolski nuncij u Njemačkoj Hrvat Nikola Eterović preuzeo je svoju novu dužnost u Njemačkoj 2013. te zbog uloge koju Njemačka Crkva ima u europskom i svjetskom katoličanstvu, postao prvi čovjek jednog od najvažnijih nuncijskih ureda Rimokatoličke Crkve. Nadbiskup Nikola Eterović je najviše pozicionirani Hrvat u Rimokatoličkoj Crkvi.

Nadbiskup Eterović u Njemačku je došao s dužnosti tajnika Sinode biskupa i zamjenio švicarskog nadbiskupa Jean-Claude Perissetta, nakon isteka mandata.


OVDJE POGLEDAJTE VIDEO  BERLIN: Čestitka nadbiskupa Eterovića povodom Božića 2019.

Nadbiskup Nikola Eterović (68) je rodom iz Pučišća na otokuBraču. Kao svećenik i diplomat, obnašao je niz visokih dužnosti u Katoličkoj Crkvi. Prije službe tajnika Sinode biskupa, kao diplomat djelovao je na najvećim vatikanskim diplomatskim funkcijama u Obali Bjelokosti, Madridu, Nikaragvi. Bio je apostolski nuncij u Ukrajini, gdje se iskazao kao angažirani pronositelj ekumenskog dijaloga. Puno je učinio za svoju zemlju i narod u vrijeme osamostaljivanja i priznavanja hrvatske državnosti i suvereniteta djelujući na sam vrh Katoličke Crkve, Papu i Državno tajništvo Svete Stolice. Odigrao je veliku ulogu u dogovaranju i sklapanju bilateralnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Mons. Eterović sudjelovao je u organizaciji svih papinih pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nucijsko mjesto nadbskupa Eterovića u Berlinu predstavlja ga kao izaslanika pape kod svjetovne vlasti Savezne republike Njemačke ali i uživa primat časti pred drugim veleposlanicima kao doajen diplomatskog zbora. Apostolski nuncij nadbiskup Eterović osim maternjeg hrvatskog i talijanskog jezika kao službenog jezika Crkve, govori još engleski, francuski, njemački, ruski, poljski i ukrajinski.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...