2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

Datum:

Hrvatska kulturno-umjetnička i športska zajednica e.V. Berlin svečano obilježava 40. obljetnicu osnutka i djelovanja, trodnevnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama.
Hrvatska zajednica iz Berlina s ponosom slavi četiri desetljeća rada i djelovanja.

U tri dana održava se bogat program kulturnih događanja do seminara tradicijskog pjevanja i folklora za članove Hrvatske zajednice, Hrvatske katoličke misije Berlin (HKM) te folkloraše koji su ovom prilikom došli iz Hamburga i Bremena, gdje će usavršiti nove folklorne vještine pod trenerskim vodstvom koreografa Marka Maričića i mag.mus. Tomislava Habulina.

Slavljenički dani u Berlinu tako su uljepšani zajedničkim učenjem folklornih plesova i vještina, te pjevanjem, plesom i zajedničkom druženjem uz domaćine folkloraše iz ovdašnje Hrvatske zajednice Berlin e.V, te članove Hrvatske katoličke misije (HKM) Berlin i goste iz društva Croatija iz Hamburga i Hrvatske kulturne udruge iz Bremena.

Povodom obilježavanja 40. godina rada i djelovanja Hrvatske zajednice iz Berlina na svečanom otvorenju trodnevne manifestacije i prvog dana obilježavanja jubileja nazočili su i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota koji je pozdravio nazočne i čestitao jubilej prigodnim govorom kao i fra Zvonko Tolić župnik i voditelj Hrvatske katoličke misije Berlin koji je uputio blagoslov i molitvu slavljenicima i nazočnima, te Mladen Nimac prvi tajnik i Marina Perković drugi tajnik veleposlanstva RH u Berlinu.

Program i radionice u sva tri dana povodom prigodne obljetnice održavaju se u berlnskoj općini Schöneberg na adresi Haus St. Vinzenz, u u lici Kolonnenstr. 39 u 10829 Berlin.

Nakon svečanog otvaranja trodnevne manifestacije, prvoga dana promovirana je dvojezična knjiga “Dva doma” – „Zwei Zuhause“ hrvatske autorice Jasne Čapo.
VIDEO: Dvojezična knjiga “Dva doma” – „Zwei Zuhause“ hrvatske autorice Jasne Čapo

Knjiga Jasne Čapo o gastarbajterima i njihovim potomcima (transnacionalne generacije) plod je petnaestogodišnjeg istraživanja kvalitativnom metodologijom.


Monografija Dva doma rezultat je autoričina dugogodišnjeg bavljenja migracijskim temama iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive te svojevrsna kruna njezina dosadašnjega etnološkog rada.
VIDEO: Dvojezična knjiga “Dva doma” – „Zwei Zuhause“ hrvatske autorice Jasne Čapo

Prvog dana svečanosti priređena je i projekcija dokumentarnog filma docuMAJA – Moliški Hrvati u organizaciji društva Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i društva Jedna musika – Molise).

Nakon prikazanog filma nazočne su pozdravile i održale prigodne pozdravne govore Ivana Milina iz udruge Hrvatsko-talijanski Mozak Rim i Antonella D’Antuono iz udruge Jedna Musika.
Ivana Milina je predsjednica udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“ i predstavila je svoju udrugu koja je osnovana je 2015. godine.
VIDEO: Ivana Milina je predsjednica udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“

Antonella D’Antuono, predsjednica je udruge „Jedna Musika“ iz Kruča govorila je o problemima i životu hrvatske manjinske zajednice u Moliseu i njenom opstajanju.
VIDEO: Antonella D’Antuono, predsjednica udruge „Jedna Musika“ iz Kruča

Projekcija dokumentarnog filma docuMAJA
Dokumentarni film na moliškom govoru ”Na našo” prikazuje ”Feštu do Maja”.  Ta tradicionalna proljetna povorka okuplja žitelje iz svih naselja koja su sačuvala govor “Na našo”, ali i folklorne skupine iz Italije i turiste. Kroz cijeli grad, pjevajući “kako je lipo hoditi, hoditi, kako je lipo hoditi hoditi, kako je lipo hoditi hoditi usrid mora” nose “maj” – lutku načinjenu od pruća i cvijeća – simbol plodnosti.

Dokumentarni film je osmišljen kao ”storytelling” u kojemu je prikazana priprema cjelodnevnog slavlja, berba poljskog cvijeća, kićenje lutke, dogodovštine u organizaciji manifestacije, dolazak folklornih skupina iz ostalih dijelova Italije, ne samo iz Molisea. “Fešta do maja” oživljava taj kraj i povezuje malobrojne stanovnike koji su ostali na svojim ognjištima, ali i one iseljene, po Italiji i šire.

Stanovnici otvaraju svoja vrata, dvorišta, iznose hranu i piće i zajedno slave. Za njih je i danas to jedna od najvažnijih svetkovina, jer predaja kaže da su prvi Hrvati stigli na jug Italije u pokrajinu Molise, 1. svibnja. na taj dan ulice i trgovi Kruča vrve mještanima i posjetiteljima iz drugih okolnih mjesta i šire.

Prigoda je to da se zahvali na primljenim blagoslovima i  prizove bogati urod plodova zemlje.  Cijeli dan je u znaku procesije i lutke ”Pupazze”, koja je obložena hrastovim lišćem, klasjem pšenice, ranim plodovima i raznim proljetnim cvijećem.

Po završetku večeri upriličen je domjenak za sve nazočne. Bila je ovo prigoda da se čuju pozitivna iskustva udruga u očuvanju i prenošenju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu, posebice među mlađim naraštajima.


Voditeljima programskih događanja obilježavanja 40. godina Hrvatske zajednice u Berlinu, prvog slavljeničkog dana, zahvalila je Karmen Meić predsjednica Hrvatska kulturno-umjetnička i športska zajednica e.V. Berlin prigodnim riječima i cvijećem, na doprinosu i suradnji, autorici knjige Jasni Čapo, Ivani Milina iz društva Hrvatsko-talijanski Mozak Rim i Antonelli D’Antuono iz društva Jedna Musika iz Molisa.

Meić je zahvalila i na potpori Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i veleposlanstvu RH u SR Njeamčkoj.

Danas drugoga dana obilježavanja 40. godina Hrvatske zajednice u Berlini, slijedije podjela medalja za sportsko natjecanje učenicima Hrvatske nastave Berlin a nakon toga slijedi radionica recikliranje kravate CroaTie u organzaciji društva Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

Završnog trećega dana obilježavanja 40. obljetnice Hrvatske kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin održava se svečana završna večer i domjenak za goste, uzvanika i članove Hrvatske zajednice iz Berlina.

Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin
Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin dugo godina je bila najveće udruge Hrvata u Berlinu i najstarija je Hrvatska zajednicu u Njemačkoj i druga po starosti Hrvatska zajednica u Europi.

Slaveći ovu jubilarnu godinu, članovi HZ Berlin prisjećaju se svih onih članova koji su utkali svoje znanje, pregalaštvo i rad u četiri desetljeća Hrvatske zajednice u Berlinu. Nije bilo lako ni u jednom vremenskom razdoblju rada i djelovanja. Trebalo je dosta truda entuzijazma i odricanja da bi opstala Hrvatska zajednica iz Berlina svih minulih navedenih godina.

Hrvatska zajednica iz Berlina je širila hrvatsko ime, kulturu i običaje među našim domaćinima Nijemcima, poštivajući sva prava naše prijateljske zemlje i glavnog grada Berlina, u kome se često kao članovi i nismo osjećali kao stranci.

Hrvatska zajednica iz Belina znala je i znaće prepoznati sve dobre i dobronamjerne prijetelje te će i dalje razvijati dobru suradnju s društvima i pojedincima, koji to žele, te je otvorene i dostupne za sve društvene aktivnosti, Hrvata i njihovih prijatelja u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...