2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto-Audio) Berlin: Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldana 2019.

Datum:

Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldana 2019.
Nikola Eterović  hrvatski nadbiskup koji je od 21. rujna 2013. apostolski nuncij u SR Njemačkoj, priredio je prijam za Nikoldan 2019. u prostorijama nuncijature u Berlinu, gdje se odazvalo oko 250 uzvanika.
Uzvanike je u pozdravnom govoru pozdravio papin veleposlanik u SR Njemačkoj, nadpiskup Eterović a potom i berlinski nadbiskup mons. Heiner Koch.Uzvanici su ovom prilikom čestitali i imendan nadbiskupu Nikoli Eteroviću.


Apostolski nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović u pozdravnom govoru pozdravio je cijenjenu subraću svećenike, đakone, redovnike, časne sestre, redovnice i sve druge nazočne uzvanike.
AUDIO: Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldana 2019.

Zahvalio je nazočnima na odazivu u prostorije nuncijature i spremnosti da zajedno obilježe Nikoldan 2019. Pozdravljam vas sve skupa u ime Svetog Oca Pape Franje čiju čast imam da ga zatupam u Saveznoj Republici Njemačkoj, kazao je Eterović.
OVDJE POGLEDAJTE VIDEO: Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldana 2019.

Nadbiskup Eterović u uvodnim riječima govora je riječi iz Evanđelje po Luki gdje piše:
Jednoga dana uđe u lađu on i učenici njegovi. I reče im: “Prijeđimo na onu stranu jezera.” I otisnuše se.  Dok su plovili, on zaspa. I spusti se oluja na jezero.

Voda stane nadirati te bijahu u pogibli. Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: “Učitelju, učitelju, propadosmo!” On se probudi, zaprijeti vjetru i valovlju; i oni se smire te nasta utiha. A on će im: “Gdje vam je vjera?” A oni se prestrašeni u čudu zapitkivahu: “Tko li je ovaj da i vjetrovima zapovijeda i vodi, i pokoravaju mu se?”

Potom je govorio o moć vjere, riječima kada  Apostoli zamole Gospodina: “Umnoži nam vjeru!” Gospodin im odvrati: “Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ‘Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.”
Nadbiskup Eterović govorio je o životu, radu i dijelu Svetog Nikole, potom je naglasio kako je sveti Nikola svetac koji okuplja ljude a mi prizivamo njegovu zaštitu za cijelu crkvu a naročito za crkvu u Njemačkoj.
On je veoma poznat, osobito na našem kontinentu Europi ali i u cijelom svijetu. Njega časte ne samo katolici nego i protestanti u Njemačkoj, ali također i pravoslavci u svim zemljama Europe.

Božić je prigoda da u ime svetog Oca pape Franje zahvalim svima vama od srca za službu u dušobrižništvu u različitim crkvenim oblastima i pastoralnom radu i vašem davanju za našu crkvu. Kazao je Eterović.

Ujedno želim da čestitam Božić koji dolazi, jer pred Božić svi ovi pastoralni djelatnici imaju puno obveza, pa je na neki način sveti Nikola prigoda da na početku prve nedjelje Adventa već zaželimo sretne Božićne blagdane.

Berlinski nadbiskup Dr. Heiner Koch na poziv nadbiskupa Eterovića prigodnim riječima također je pozdravio uzvanike prijema. Čestitao je Nikoldan svima nazočnima i zaželio Čestit Božić 2019.godine.

Prijam kod apostolskog nuncija u Njemačkoj, hrvatskog nadbiskupa Nikole Eterovića, izaslanika Pape Franje u Njemačkoj, završio je prigodnim domjenkom. Nadbiskupi Eterović i Koch  razrezali su simbolično veliku svečanu tortu, ukrašenu vatikanskim grbom.

Među uzvanicima predstavnicima mnogobrojnih Misija iz Berlina i Njemačke bili su i predstavnici Hrvatske katoličke misije iz  Berlina, na čelu s župnikom Fra Zvonkom Tolićem, subratom fra Dejanom Međugorcem i đakonom Nikolom Kaya.

Na kraju prijema nadbiskup Eterović za Berlinski magazin je kazao.
Sveti Nikola na neki način označava početak Došačća ali to su i vrata Božića. Ovo je već tradicija da na blagdan svetog Nikole mog nebeskog zaštitnika pozovem predstavnike crkvenog života iz Berlina i iz Njemačke. Većinom dolaze iz Berlina jer njima je bliže ali dođu i predstavnici katoličkih škola, udruga i bolnica iz cijele Njemačke.

Htio sam im zahvaliti na požrtvovanom radu koji u tišini obavljaju tijekom cijele godine. Pa evo Božić je prigoda da u ime svetog Oca pape Franje zahvalim svima koji velikodušno rade u pastoralnoj i socijalnoj djelatnosti katoličke crkve, na dobro svih ljudi osobito mladih i težih kategorija kao što su bolesnici, siromasi i potrebni, kazao je nadbiskup Eterović za Berlinski magazin.
OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: Prijam nadbiskupa Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldana 2019.
{gallery}eterovic_n_2019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...