2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Oproštaj od Josipa Kobela (70) dugogodišnjeg člana Hrvatske zajednice iz Berlina

Datum:

Oproštaj od Josipa Kobela (70) dugogodišnjeg člana Hrvatske zajednice iz Berlina.
Nakon duge i teške bolesti u 70 .godini života preminuo je Josip Kobel, dugogodišnji član Hrvatske zajednice iz Berlina i aktivni sudionik brojnih hrvatskih događanja u brojnim društvima Hrvata u Berlinu. Josip Kobel preminuo je u 70. godini života. Rođen je 10.03.1949. a preminuo 23.11.2019.godine.


Od Josipa Kobela koji je bio ugledan član Hrvatske zajednice u Berlinu, oprostilo se oko 170 članova rodbine, prijatelja i poznanika Hrvata i Nijemaca, koji su sudjelovali na pogrebnom oproštaju i ceremoniji u kapeli koja je u sastavu mjesnog groblju „In den Kisseln“ u Berlinu, na adresi  Pionierstraße 82 u berlinskoj općini Spandau.

AUDIO: IMA JEDNA DUGA CESTA KOJA VODI SVE DO RAJA…

Od Josipa su se od najbliže rodbine oprostile kćerke Sandra i Suzana s unucima: Luka Gabriel, Fabio Antonio, Romeo Valentino i Leandro Dominigos.

U prigodnom podsjećanju na život Josipa Kabela njemački svećenik koji je predvodio obred pokopa je naglasio. Josip Kobel je rođen 10.03. 1949. u Zagrebu. U pozadini nije to bilo lijepo vrijeme nakon drugog svjetskog rata i dječije odrastanje u komunističkom djetinjstvu. On nije rado govori o tome vremenu. Ali djeca pobjeđuju i takva vremena i Josip je želio da održi svoj život u radosti i veselju. 1968. oženio se u Zagrebu sa suprugom Zdenkom te su ubrzo 1969. obadvoje skupa došli u Njemačku. Prvo u Frankfurt a potom u Berlin. I on je bio tražen kao radna snaga kao strukovni strojarski radnik da bi poslije bio i predradnik u tvrtki AEG.

1972. rdodila mu se kćerka Sandra a sedam godina kasnije 1979. rodila se kćerka Suzana. Kao otac imao je uvijek vrmena za razgovor sa svojim kćerkama i pronalazio načine za šale i zabavu, tako je da je u njemu uvijek ležalo jedno veselo dijete i ako je bio odrastao čovjek. Krajem 90-tih godina prošlog vijeka godine nakon rastave sa Zdenkom, Josip je živio od 2004. godine s Brigit.   

Josip je bio čovjek pun života. Volio je ples, nogomet, zabave i želio je biti aktivan.  Bio je aktivan u Hrvatskoj zajednici Berlin, volio je sankanje, izlete, plesati, putovati, posjećivati marktove i družiti se s ljudima. Bio je komunikativan i najčešće dobre volje.

Dugo godina radio je kao DJ odabirajući glazbu u raznim prigodama a radio je i kao statista u mnogim filmovima pa tako i za jednu njemačku produkciju koja je snimala Hollywoodski film.

Nakon rastave od  supruge Brigit, Josip je do danas je živio sa suputnicom Nadom. Solidarnost, zajedništvo i društvenost Josipu su bile najvažnije osobine. Bio je uvijek spreman pomoći.
2018. kratko nakon srčanog infrakta Josipu je dijagnosticiran rak pluća, da bi  23.11.2019.godine preminuo. Želio je biti pokopan na ovom groblju u blizini svojih poznanika, lijepa slika, kazao je njemački svećenik, koji je nakon toga predvodio obred  pogreba Josipa Kobela.

Josip Kobel bio je dugogodišnji član Hrvatske kulturno umjetničke i športske zajednice Berlin. Bio je aktivan član HZ i doprinio realizaciji mnogih projekata Hrvatske zajednice koji su realizirani u današnjih 35 godina postojanja iste. Mnogi ga se sjećaju „Jože“ s tradicionalnog Karnevala Kultura.

Bio je član nekoliko Upravnih odbora Hrvatske zajednice u mandatima nekoliko predsjednika HZ. Odgovorno je obnašao zadaće zaduženika za sport i kulturu u HZ u navedenim mandatima a često je radio i kao DJ  u HZ gdje je odabirao glazbu za plesne večeri i prigodne zabave koje je HZ organizirala.

Članovi HZ Berlinu u velikom broju ispratili su Josipa Kobela na posljednji počinak a HZ je prigodnim vijencem odala počast i zahvalu svome članu, koji je dosta pridonio u jednom razdoblju svoga života, radu i djelovanju HZ u Berlinu. Počivao u Miru Božijem!
OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU POSLJEDNJEG ISPRAĆAJA JOSIPA KOBELA
{gallery}kobel_ispracaj{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...