2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Berlin: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta”

Datum:

(VIDEO-FOTO) Berlin: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta”

U okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust – IHRA u Berlinu je otvorena izložba “Između slave i zaborava, Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta”
Izložbu autorski potpisuju: Dr. Martina Bitunjac (MMZ/Sveučilište u Potsdamu) i Prof.dr. Damir Agičić (Sveučilište u Zagrebu).

Izložba je otvorena u Centru židovske zajednice u Berlinu na adresi, Fasanenstraße 79-80, 10623 Berlin, uz nazočnost oko 150 uzvanika i gostiju.

Nakon Hrvatske i Poljske (Zagreb i Krakov) izložba o Lei Deutsch, Između slave i zaborava, doputovala je u Njemačku.

Lea Deutsch (1927. – 1943.) bila je židovsko-hrvatska dječja glumica proslavljena u međuratnom razdoblju. Do svoje 14. godine nastupala je u dramama, komedijama, operama i operetama. Kad su ustaše 1941. godine u Hrvatskoj došle na vlast i počele progoniti Židove po nacističkom uzoru, bila je isključena iz škole i kazališta.

FOTO GALERIJA Berlin: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta”

Lea Deutsch ubijena je u proljeće 1943. tijekom transporta u Auschwitz ili neposredno po dolasku u logor istrebljenja.

Ove godine, po 80. put, izložba obilježava sjećanje na deportaciju i ubojstvo mlade glumice od strane nacionalsocijalista i hrvatskih fašista. Prikazane su fotografije iz njezinog raznolikog kazališnog života, novinski članci s njezinim zabavnim izjavama, ali i upravni dokumenti iz vremena ustaške diktature.

Kustosi trojezične putujuće izložbe su dr. sc. Martina Bitunjac (Moses Mendelssohn Center for European-Jewish Studies/University of Potsdam) i prof.dr. Damir Agičić (Sveučilište u Zagrebu).

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Centar za europsko-židovske studije Moses Mendelssohn.

U ime domaćina izložbe Centra židovske zajednice u Berlinu, pozdravni govor održao je i nazočne pozdravio Sigmount Königsberg, povjerenik za antisemitizam, kojega je Odbor Židovske zajednice u Berlinu na ovu funkciju imenovao 2017.godine.

VIDEO: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta” Sigmount Königsberg, povjerenik za antisemitizam, Odbor Židovske zajednice u Berlinu.

Na otvorenju izložbe, koje su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske i Židovski centar za obrazovanje odraslih Berlin, pozdravni govor održao je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota.

VIDEO: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta” pozdravni govor održao je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota.

Izložbu je predstavila dr. Martina Bitunjac.
Povjesničarka dr. Martina Bitunjac, na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu apsolvirala je studij moderne i stare povijesti te klasične arheologije, a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu, kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica.

dr. Martina Bitunjac danas je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religioznu i duhovnu povijest).

VIDEO: Otvorena Izložba “Između slave i zaborava – Lea Deutsch: čudo od djeteta i žrtva Holokausta” dr. Martina Bitunjac docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije

Knjiga autorice dr. Martine Bitunjac Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa, na kojoj se temelji i izložba čiji su autori Martina Bitunjac i Damir Agičić, prva je suvremena monografija o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske dječje glumice Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima

Lea Deutsch (1927. – 1943.) bila je židovsko-hrvatska dječja glumica proslavljena u međuratnom razdoblju. Do svoje 14. godine nastupala je u dramama, komedijama, operama i operetama. Kad su ustaše 1941. godine u Hrvatskoj došle na vlast i počele progoniti Židove po nacističkom uzoru, bila je isključena iz škole i kazališta. Lea Deutsch ubijena je u proljeće 1943. tijekom transporta u Auschwitz ili neposredno po dolasku u logor istrebljenja.

Ove godine, po 80. put, izložba obilježava sjećanje na deportaciju i ubojstvo mlade glumice od strane nacionalsocijalista i hrvatskih fašista. Prikazane su fotografije iz njezinog raznolikog kazališnog života, novinski članci s njezinim zabavnim izjavama, ali i upravni dokumenti iz vremena ustaške diktature.

Putujuća izložba gostovala je i prikazuje se u Zagrebu, Berlinu, Krakovu, i Oświęcimu. U Berlinu bit će izložena u Centru židovske zajednice u Berlinu do 11. siječnja 2024.

Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust – IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance)

Republika Hrvatska postala je u studenome 2005. godine na zasjedanju u Krakovu stalna članica Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research – ITF. Tada je, na redovitoj godišnjoj skupštini održanoj pod belgijskim predsjedavanjem 2013. godine, usuglašena promjena imena u International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) – Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust.

Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust sastoji se od predstavnika vlada i nevladinih udruga, s ciljem poticanja aktivnosti u obrazovanju o Holokaustu, sjećanju i istraživanju u zemljama članicama i drugim zainteresiranim zemljama te u davanju političke potpore ovim aktivnostima u nacionalnim i međunarodnim kontekstima.

Međunarodni savez započeo je s radom 1998. godine, na inicijativu švedskog premijera Perssona, a danas je u njegovu sastavu 35 država članica:

Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Izrael, Kanada, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

Države članice Međunarodnog saveza dosljedne su Stockholmskoj deklaraciji Međunarodnog foruma o Holokaustu i prihvaćaju načela koja je Međunarodni savez usvojio u svezi s članstvom.

Države članice također moraju biti privržene provedbi nacionalnih programa koji podupiru obrazovanje, čuvanje uspomene i istraživanje Holokausta i drugih genocida.

Međunarodni savez ima rotirajuće predsjedavanje (2008. Austrija, 2009. Norveška, 2010. Izrael, 2011. Nizozemska, 2012. Belgija, 2013. Kanada, 2014. Velika Britanija, 2015. Mađarska, 2016. Rumunjska, 2017. Švicarska, 2018. Italija, 2019. Luksemburg, 2020. Njemačka, 2021. Grčka, 2022. Švedska, 2023. Hrvatska), a sastanke održava dva puta godišnje.

Izaslanstva zemalja članica djeluju u radu četiriju radnih skupina: obrazovne, akademske, za muzeje i memorijalna mjesta te radne skupine za arhive, a u radu svih radnih skupina redovito sudjeluje i izaslanstvo Republike Hrvatske pri IHRA-i.

Međunarodni savez i financijski pomaže u realizaciji projekata koji pridonose razvoju obrazovanja, istraživanja i očuvanju sjećanja na Holokaust.

Ministarstvo je započelo suradnju s Međunarodnim savezom sudjelovanjem na sastanku u Rimu u svibnju 2004. godine, a od kraja 2004. godine suradnja se intenzivirala mnogobrojnim projektima, stipendijama i edukacijama za poučavanje o Holokaustu dostupnim u Hrvatskoj i inozemstvu te suradnjama u izradi nastavnih i obrazovnih jedinica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...