2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Berlin: Nastavak suradnje Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin

Datum:

Nakon nedavnog potpisanog sporazuma o suradnji Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin s jednim od najboljih sveučilišta na svijetu, delegacija Sveučilišta u Splitu, predvođena rektorom dr.sc. Draganom Ljutić boravila je u Berlinu u trodnevnom radnom posjetu.

U razgovoru za Berlinski magazin, Rektor Dragan Ljutić kazao nam je u Berlinu, kako je ovaj posjet Berlinu uslijedio kao nastavak suradnje između Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta u Berlinu, te kao rezultat potpisanog ugovora od prije nekih mjesec dana, o međusobnoj suradnji iz područja Centara izvrsnosti, ova dva Sveučilišta.

S tim da su uključeni razni profili stručnjaka, intencija je interdisciplinarna, a zapravo glavna tema je voda. Promatrana kroz prizmu umjetnika, arhitekata, kemičara, dakle kroz prizmu svih onih koji imaju doticaja ili se bave vodom.

Humboldtovo sveučilište u Berlinu (njemački Humboldt-Universität zu Berlin), najstarije je berlinsko sveučilište koje je 1810. kao Sveučilište u Berlinu (Universität zu Berlin) osnovao liberalni pruski edukacijski reformator i jezikoslovac Wilhelm von Humboldt, čiji je model sveučilišta snažno utjecao na ostala europska i zapadnjačka sveučilišta.

Video: Dragan Ljutić  rektor Sveučilišta u Splitu

Od 1828. nosilo je naziv Sveučilište Fredericka Williama (Friedrich-Wilhelms-Universität), a poslije i Universität unter den Linden. Godine 1949. promijenilo je svoj naziv u Humboldt-Universität u čast njegova osnivača Wilhelma i njegova brata naturalista Alexandera von Humboldta.

Nakon potpisivanja nama vrlo značajnog ugovora o suradnji, naglašava rektor Ljutić, kojim ulazimo u jednu novu sferu naše suradnje sa Sveučilištem Humbold, ovom prilikom smo u Berlinu razgovarali s rektoricom Sveučilišta Humboldt u Berlinu. Dogovorili smo daljnju suradnju, kako i na koji način.

Posjetili smo bolnicu Charité odnosno njihov odijel za bubrežne bolesti, Odijel Nefrologije i transplatacije, osobito s razlogom da dalje potaknemo suradnju naša dva Sveučilišta i naše struke. Naime vrlo skoro počinje transplatacija u Splitu i mislimo da nebi bilo loše da osim edukacije koju naši strčnjaci provode u Zagrebu, da na sličan nači i Split dobije jedan internacionalni okvir, odnosno da vidimo kakva su iskustva u berlinskoj bolnici Charité.

Video: Delegaciju Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin pozdravio je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota

Također u Berlinu smo nazočili i natjecanju u prestavljanju teza pojedinih doktorata na znastvenom summit “Falling Walls”, na kojem je sudjelovalo 100 prezentatora.

Na znastvenom summit “Falling Walls” – “Padajući zidovi” koji je održan u Berlinu od 7. do 9. 11. 2023, Tanja Dragun, natjecala se u finalnom natjecanju Falling Walls 2023. Kazao nam je između ostaloga Dragan Ljutić rektor Sveučilišta u Splitu

Tanja Dragun s Medicinskog fakulteta u Splitu koja je izlagala na temu “Breaking the wall of prediabetes progression”, znastvenim radom „Razbijanje zida napredovanja predijabetesa“ u rujnu mjesecu ove godine, prvim mjestom u Splitu zaslužila je dolazak u Berlin na završno natjecanje, kao i novčanu nagradu od 1500 eura Sveučilišta u Splitu.

 

Falling walls međunarodna je zaklada sa sjedištem u Berlinu koja djeluje još od 1989. godine. 2011. godine osmislili su Falling Walls Labs te koristeći metaforu pada Berlinskog zida nude istraživačima u usponu mjesto za predstavljanje svojih inovativnih ideja, istraživačkih projekata i društvenih inicijativa u gradovima diljem svijeta. Finalno natjecanje u Berlinu održano je od 7. do 9. studenog, a Hrvatsku je predstavljala Tanja Dragun.

U delegaciji Sveučilišta Split u Berlinu između ostalih bil su i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom kao i prof. dr. sc. Vlasta Bonačić-Koutecký, voditeljica Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju.

FOTO GALERIJA: Delegaciju Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin pozdravio je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić rođen je 20. listopada 1956. godine u Šibeniku. Studirao je od 1975. do 1980. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1985. do 1989. bio je na specijalizaciji interne medicine za Internu kliniku KBC Firule u Splitu, te je 1985. također upisao postdiplomski studij iz kliničke patofiziologije na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Godine 1992. bio je u Londonu kao stipendist Međunarodnog udruženja nefrologa iz kliničke nefrologije u Guy’s bolnici.

 

Godine 2008. postao je redoviti profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Splitu.
Splitski nefrolog i bivši dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić 2018.godine izabran je prvi put za rektora Sveučilišta u Splitu. Nakon toga 2022. Prof.dr.sc. Dragan Ljutić osvojio je drugi mandat za rektora Sveučilišta u Splitu.

Prof. Vlastu Bonačić-Koutecký je uspješna, poznata i cijenjena profesorica fizikalne i teorijske kemije na Sveučilištu Humboldt u Berlinu, osnivačica je Interdisciplinarnog centra za naprednu znanost i tehnologiju na Sveučilištu u Splitu, a od 2010. godine iznimno uspješno i sa zavidnim rezultatima vodi Centar izvrsnosti STIM, također na Splitskom sveučilištu. Centar STIM povezuje istraživanja s inovacijom i edukacijom kroz tri područja, napredna tehnologija na nanoskali, voda i okoliš te edukacija mladih istraživača.

VIDEO: Prof. Vlastu Bonačić-Koutecký voditeljica Centra STIM-REI

“Kao voditeljica STIM-a ponosna sam na ostvarivanje interdisciplinarne suradnje između istraživačkih timova unutar fizike, inženjerstva, biologije i kemije, kao i između teorijskog i eksperimentalnog istraživačkog rada kroz koju se ostvaruje dodatna vrijednost unutar STEM područja istraživanja na Sveučilištu u Splitu”, kazala je Bonačić-Koutecký, naglasivši kako je internacionalna suradnja s vodećim znanstvenim timovima u izabranim područjima ono što omogućuje prepoznatljivost STIM-REI istraživačkih rezultata diljem svijeta.

Prof. Vlasta Bonačić – Koutecký je završila studij fizike u Zagrebu, te radila kao znastveni suradnik na institutu Ruđer Bošković i magistrirala u Zagrebu. Doktorski rad iz teorijske kemije završila je na američkom sveučilištu Johns Hopkins u grupi prof. Roberta G. Parr-a koji je jedan od osnivača područja kvantne i teorijske kemije.
Habilitirala je na teoriskoj kemiji te postala profesor na Slobodnom sveučilištu Berlin 1982. godine a od 1994. godine je izabrana za redovnog profesora Fizikalne i teorijske kemije na Humboldt sveučilištu u Berlinu. Vlasta Bonačić-Koutecký istaknula je kako je ujedinila fizičare, inženjere, biologe i kemičare.

U Berlinu su još jednom naglašeni i predstavljeni rezultati projekta STIM REI.

STIM-REI, projekt Centra izvrsnosti za znanost i tehnologju – integracacija mediteranske regije (STIM), povezuje istraživanje (R), inovaciju (1) i edukaciju (E) kroz tri projektna elementa utemeljena na međunarodnoj izvrsnosti znanstvenika te izboru istraivačkih smjerova od ključne važnosti za potrebe društva:

1. Naprednatehnologija na nanoskali – usmjerena na unaprjeđenje obnovljivih izvora energije i medicinsku dijagnostiku razvojem novih materaija za gorivne čanke i solarne ćelije te dizajnom novih nanostrukturiranih materijala za biosenzoriku i biomedicinu;

II. Voda i okoliš – uključuje istraživanje dinomike pronoso zagađnja, monitoring te utjecaj klimatskih promjeno na obalno područje i život u moru kroz karakterizacuju biološki aktivnih tvari i biofilmovo;

III. Edukacija – temeljno istraživačko obrazovonje mladih te prijenos znanjo i tehnologije putem inovativnog povezivanja rezuftata istraživanja i njihove primjene u svrhu promicanja fleksibilnosti, kreativnosti i poduzetničkog duha miadih istraivaža.

Naša mlsija je jedinstvena integracija trokuta istraživanje – inovacije – edukacija:

• Temeljne smjernice Projekta uklanjaju granice izmedu istraživačkih disciplina i pružaju bazu za nova interdisciplinarna istraživanja kroz umrežavanje unutar i izvan Hrvatske!
• Naš inovacijski sustav ujedinjuje sve aspekte projektnih elemenata, uključujući dugoročnu suradnju akademske zajednice i poduzetništva, pružajući jedinstvenu priliku praktičnoj primjeni rezultata istraživanja!
• Projekt STIM-REI već je omogućio nabavu suvremene opreme kao temeljnog preduvjeta za međunarodno konkurentna i inovativna istraživanja!
• Rezultati novozaposlenih miadih istraživača u Hrvatskoj već otvaraju vrata internacionalnoj prepoznatljivosti i dugoročnom uspjehu!
• Povezivanje edukacije s inovacijom u svrhu promocije viastitih sposobnosti, kao i sudjelovanje stranih
mladih istraživača na samom početku predstavlja dodatnu atraktivnost Centra STIM i zalog je za njegovu dugoročnu održivost
Pridružite nam se u novim projektima! Naglasila je u Berlinu Voditeljica Centra STIM: Prof Dr. Dr. h.c.Vlasta Bonačić-Koutecký.

Povodom suradnje i najnovijeg posjeta, Sveučilišta u Splitu Humboldt-Universität u Berlinu,  te suradnje između Centra izvrsnosti STIM-REI Split i “Matters of Activity” Berlin, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota primio je delegaciju dva Sveučilišta u veleposlanstvu RH u Berlinu, gdje su se zadržali u ugodnim razgovorima i izmjenili iskustva glede dosadašnje uspješne suradnje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Najava: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu Admiralspalast.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu...

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...