2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO- FOTO) BERLIN – Uručene Večernjakove domovnice 2021. nagrađenim s područja Sjeverne Njemačke

Datum:

(VIDEO- FOTO)  BERLIN – Uručene Večernjakove domovnice 2021. nagrađenim s područja Sjeverne Njemačke.   
Kako zbog pandemije koronavirusa nismo imali tradicionalnu završnu svečanost u Bad Homburgu, uručenje nagrada pobjednicima ovogodišnje 15. po redu domovinske nagrade (Domovnice) Večernjeg lista organiziramo u suradnji s hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima čije Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je dugogodišnji visoki pokrovitelj našeg izbora, naglasio je urednik Večernjeg lista Stipe Puđa u pozivu medijima da poprate uručene Večernjakove domovnice 2021. nagrađenim s područja Sjeverne Njemačke.
U Berlinu je održana svečanost prilikom koje su dodijeljene nagrade „Večernjakova domovnica 2021“. za dobitnike sa područja sjeverne Njemačke. Svečanost je održana u prostorijama veleposlanstva RH u SR Njemačkoj u Berlinu.

Svečanost je otvorio prigodnim govorom veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota koji je na početku svečanosti pozdravio sve nazočne. Pozdravio je nazočne laurate Večernajkove domovnice 2021., nazočne članove diplomatskog zbora i nazočne predstavnike hrvatskih medija iz Berlina. Posebno je pozdravio Stipu Puđu organitzatora Večernjakove domovnice i urednika Večernjeg lista.

Večernjakova domovnica zaista mogu reći ima i posebnu važnost među Hrvatima, ne samo u Njemačkoj nego i diljem svijeta. Žalim da to nismo uspjeli ove godine imati kao što je to uobičajno uvijek u Bad Homburgu ali se nadam da će se to dogoditi iduće godine.
Ja bih posebno htio zahvaliti, evo koristin prigodu, dakle svima predstavnicima hrvatskih medija. Mislim da je jako lijepo vidjeti da mediji prate ovakav događaj.  Mislim da je to posebno označenje da prenosimo hrvatskoj i njemačkoj javnosti informaciju o odvakvom hvale vrijednom događaju.

Zaista na srcu mi leži nešto što ću reći, o čemu svi govorimo, to je da jedna velika hrvatska zajednica u Njemačkoj, preko 420 tisuća  je Hrvata hrvatskih državljana, a brojke su puno značajnije i veće, zaista mogu i trebaju predstavljati jedan snažan hrvatski lobi, na kojega se svi trebamo ponositi a koji treba biti most između Hrvatske i Njemačke, naglasio je veleposlanik Gordan Bakota.  

Ova nagrada, kojoj sam imao prvi puta prošle godine sudjelovati, zaista okuplja crème de la crème Hrvata u Europi, Hrvata u Njemačkoj ali i u susjednim zemljama u Austrije u Švicarskoj pa primjerice, bio je tu i Tomo Žigmanov koji je došao kao poseban gost iz Vojvodine iz Srbije, pa onda Hrvati iz BiH, Italije…
Video zapis sa svečanosti u Berlinu
BERLIN – Uručene Večernjakove domovnice 2021. nagrađenim s područja Sjeverne Njemačke

Eto riječi su zaista zahvale, dragi Stipe, na onome što se čini, velika zahvala Večernajku i mislim da je to pravi put kojim trebamo dalje ići, da predstavljamo hrvatsku izvrsnost, na šta se zaista imamo podičiti ovdje u Berlinu, u Njemačkoj i u cijelome svijetu.

Fra Zvonko Tolić je također ovdje s nama koji je zapravo napravio kao i mnogi Hravti čudo, kada je riječ o skupljanju humanitarne pomoći u 2020. i 2021. godini nakon potresa. Mediji u svakom slučaju a također i pojednici smo zajedno i da radimo na tome da napravimo prave stvari za naše građane i da napravimo prave stvari i za hrvatske interese u Njemačkoj ali također i odnose Hrvatske i Njemačke.

Drago mi je da je ovdje i kolega Zoran Andročec. Mislim da je super da imamo jaku gospodarsku, snažnu komponentu, da zajedno budemo prezentni u Berlinu i u Njemačkoj. To je put uspjeha, kazao je između ostaloga u pozdravnom govoru veleposlanik RH Gordan Bakota, te čestitao svima nagrađenim Večernjakovom domovnicom 2021.godine.

Potom se nazočnim obratio Stipe Puđa urednik Večernjeg lista koji je pozdravio sve nazočne i zahvalio se na dolasku. Jeste da smo u malom broju ali takve su prilike a zbog tih prilika nažalost nismo uspjeli održati ni našu 15. Domovnicu. Domovnica znači domovinska nagrada za iseljene Hrvate. Ovom prigodom bi zahvalio veleposlaniku Gordanu Bakoti, ne samo na ovim lijep riječima nego i na mogućnosti da vam u veleposlanstvu RH u prostorima države Hrvatske, možemo uručiti ove nagrade, jer nije bilo prilike da to napravimo u Bad Homburgu. Kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH visoki pokrovitelj našeg izbora, logično je da ćemo te dodijele napraviti po diplomatsko konzularnim predstavništvima i osobno mi je drago i zahvalan sam veleposlaniku Bakoti da će osobno uručiti priznanja odnsono nagrade dobitnicima.

Gospođa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je to mali Sabor hrvatskog iseljeništva, to je možda i najbolji opis za one od vas koji niste bili u Bad Homburhu na Večernjakov domovnici, u gradu koji je grad partner s hrvatskim Dubrovnikom. Nastojimo odati priznaje onima koji su kroz svoj rad, kroz ono što najbolje rade što znaju, ne samo predstavljali sebe, nego i svoju domovinu Hrvatsku, kazao je između ostaloga u pozdravnom govoru Stipe Puđa.

Potom je uslijedilo uručenje Večernjakovih domovnica. Večernjakovu domovnicu za događaj godine, bio je nesretni potres na Banovini, gdje se cijelo hrvatsko iseljeništvo a i njemačke udruge i gradovi uključile u to, te su čitatelji Večernjeg lista izabrali taj događaj kao događaj godine.
Tako su dodijeljene dvije nagrade jedna udrugama a druga pojedincima. Nagradu u ime pojedinaca primio je fra Zvonko Tolić župnik Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Fra Zvonko Tolić, župnik HKM Berlin, nakon primanja nagrade kazao je sljedeće. Zahvaljujem se veleposlaniku Bakoti i uredniku Stipi Puđi, ne u svoje ime, jer u svoje ime ću najmanje učiniti i željeti, jer ovo nije nagrada meni, ovo je nagrada hrvatskom srcu ovdje u Njemačkoj i našim ljudima ne samo u Njemačkoj nego i po cijelom svijetu koji su se uključili u akciju. Ovu nagradu doista jedino i isključivo tako prihvaćam, kako kolektivnu nagradu, koju mogu nazvati plemenito hrvatsko srce.

Ja bih volio da taj događaj godine nije bio uopće događaj ali dogodio se, pokazali smo Bogu hvala da možemo našim ljudima pomoći i Bogu hvala da smo im mogli pomoći. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, kazao je između ostaloga povodom primanja nagrade, fra Zvonko Tolić župnik HKM Berlin.

Voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu fra Zvonko Tolić prikupio je više od 440 tisuća eura pomoći potresom pogođenom stanovništvu Banovine. Fra Zvonko je otvorio PayPal račun putem kojeg su svi koji su to željeli, mogli uplaćivati novac za pomoć žrtvama poplava. Nakon 9 godina službe u Stuttgartu, fra Zvonko Tolić je početkom listopada 2019.preuzeo vođenje HKM Berlin.

Ivoni Knežević u Berlinu je uručena Večernjakova domovnica kao pobjednici u kategoriji Spektakli prema izboru čitatelja. U pozdravnom govoru je naglasila da joj je jako drago i da je počašćena da je u ovakvom duštvu. Ja ću nastojati u budućnosti i svome životu i kroz sva svoja druga dijela biti najbolja verzija sebe i predstavljati Hravtsku na najbolji mogući način. A ovo mi je samo jedan poticaj da budem ustrajna, i da radim na sebi i da budem ono što želim biti u životu. Hvala vam od srca.
Divno se osjećam, kazala je Ivona Knežević.

Ivona Knežević je model iz Berlina, podrijetlom iz Omiša. Prije nego je doselila u Njemačku, živjela je najprije u Stuttgart, danad živi u Berlinu, u Hrvatskoj se vrlo uspješno bavila modelingom, a nastavila je to i u Njemačkoj. Svojedobno se natjecala i za Miss sporta.

U Stuttgartu je studirala  poslovnu ekonomiju i radila kao glavna upraviteljica u Odjelu za podatke jedne tvrtke za digitalnu trgovinu u Stuttgartu. Ivona se u djetinjstvu bavila atletikom. Svakodnevno je putovala na treninge u Split. Modelingom se počela baviti tijekom srednje škole. Prva matična agencija joj je bila „Talia Models“ u Zagrebu, kod Tihane Harapin. Radila je na Hrvatskim tjednima mode, Sajmovima vjenčanja, te raznim modnim događanjima.

Surađivala je s brojnim dizajnerima, od Đurđice Vorkapić – Hippy Garden, A’Marie, Ivice Skoka, Soel by Sonja Lamut, Arileo, Ledenko, Marijana Skender–Callegri – Talijanska škola mode i ljepote, do Vedrana Sardelića, Sherri Hill Hrvatska.

Mišel Matičević glumac iz Berlina – nositelj je nagarda u kategoriji gluma, prema izboru žirija. Na svečanosti uručenja Večernajkovih domovnica slavodobitnik u kategoriji glume nažalost nije bio nazočan zbog poslovnih termina. Nagradu je primila izaslanica Marica Jukić, ministar savjetnik u veleposlanstvu RH, koja će mu nagradu naknadno uručiti.

Njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević ima jednu od glavnih uloga u Netflixovoj seriji “Terra Vision” koja se prikazivala sredinom 2021.godine. Mišel živi u Berlinu, gdje je i rođen. Zahvaljujući roditeljima vrlo dobro govori hrvatski jezik, nastoji što češće otići u Hrvatsku i priželjkuje glumiti na hrvatskom jeziku u nekom hrvatskom filmu.

Mišelovi roditelji Anka i Ivan su 1968.godine iz Slavonije stigli u Njemačku, nadajući se kako će ondje ostati samo nekoliko godina. Ispalo je drugačije, ostali su do danas, 1970. rodio se Mišel. Poznati glumac je dosad snimio više od 90 filmova i serija, za sebe kaže da je radoholičar te kako je već u djetinjstvu znao da će se baviti glumom.

Glumac je dobitnik nekoliko nagrada. Osim 2021. godine Mišel Matičević je i  2009.godine dobio Večernjakovu domovnicu. Te je godine u izboru Večernjakova domovnica proglašen najpopularnijim glumcem u hrvatskom iseljeništvu prema izboru čitatelja. Večeranjakovu domovnicu 2021. dobio je prema izboru žirija.

Domagoj Marić prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Berlinu preuzeo je nagradu u ime Maribel Todt, modela iz njemačkog grada Mülheim an der Ruhr koja je dobila nagradu u kategoriji Spektakli, prema izboru žirija. Maribel Todt (19) je njemački model i influencerica hrvatskog podrijetla, snima photoshootinge za njemačke modne i druge brendove.

Stipe Puđa je potom u ime Večernjeg lista dodijelio još dvije „Domovnice“ dva posebna priznanja za dugogodišnju potporu održavanju Večernjakove domovnice.

Priznanja su dobili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i Gospodarsko interesno udruženje Ingra DET, na čelu sa direktorom Zoranom Andročecom.

Veleposlanik Bakota je prilikom preuzimanja nagrade kazao, da je mišljena da je bit da ovu nagradu shvatimo kao nagradu svih nekadašnjih veleposlanica i veleposlanika i diplomata koji su ovdje radili od samih početaka, mislim da je izravno bitno u našoj kulturi zadržati sijećanja i uvijek se prisjetiti svih predhodnika i gledati na nas kao kontinuitet hrvatskih aktivnosti u Njemačkoj.

Tako da je ova nagrada svim mojim predhodnicima ali isto tako i svim djelatnicima veleposlanstva i hrvatskoj diplomaciji u Njemačkoj, kazao je veleposlanik Bakota, zahvaljujući se na uručenju Večernjakove domovnice 2021.

Veleposlanstvo RH u Berlinu od samog početka daje potporu Večernjakovu izboru. Valja istaknuti kako su na svim svečanim dodjelama Večernjakove nagrada, prve u Frankfurtu a potom svih ostalih dodjela u Bad Homburg dolazili svi veleposlanici RH u Berlinu. Na prvoj domovnici u Frankfurtu bila je veleposlanica Vesna Cvjetković, potom Miro Kovač, Ranko Vilović, Gordan Grlić Radman i sadašnji veleposlanik Gordan Bakota koji je i primio posebno Večernjakovo priznanje u ime hrvatske diplomacije.

Zoran Andročec direktor gospodarsko interesnog udruženje Ingra DET iz Düsseldorfa nagrađen je takožer Večernajkovom domovnicom 2021.godine. Zahvaljeno mu je na svoj potpori, pomoći kao i podršci od prve Domovnice prije 15 godina, do danas. Bez Zorana Andročeca i drugih sponzora nebi bilo moguće organizirati jedan ovakav izbor koji okuplja najpopularnije Hrvate, kazao je između ostaloga Stipe Puđa, prilikom uručenja Večernjakove domovnice u Berlinu.

Zoran Andročec je u riječima zahvale kazao sljedeće. Gosdpodine Puđa, zahvaljujem seVama i Večernjem listu koji ste prepoznali bilo hrvatskog naroda u ime naših četrdeset tvrtki, koje čine Ingru DET, i njihovih dvije tisuće radnika, suradnja s Vama je mnogostrana, dugoročna i bit će i trajat će.

Usred njemačkog Berlina, glavnog grada naše druge domovine, a na hrvatskom tlu, u veleposlanstvu, imamo čast predati priznanje nositelju hrvatske državotvorne misli i stalnog promišljanja o našoj ljudskosti, pripadnosti višem pozivu europske ideje, o miru i napretku jednog naroda znanja i pameti. To je Vaš Večernji list. U kontinuitetu rada gospodina Puđe vidimo vrhunskog i relevantnog predstavnika Republike Hrvatske, onakvog idealnog Europejca, kakvi bi svi trebali biti.“, kazao je Zoran Andročec nakon priamnja Večernajkove domovnice 2021., zahvalnim riječima Stipi Puđi.

Nakon svečansti dodijele Večernajkove domovnice 2021. za područje Sjeverne Njemačke, nazočni su se zadržali na prigodnom domjenku u prostorijama veleposlanstva u Berlinu.
Foto galerija:BERLIN – Uručene Večernjakove domovnice 2021. nagrađenim s područja Sjeverne Njemačke

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Najava: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu Admiralspalast.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu...

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...