2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u Berlinu – Sastanak s Hrvatima u Berlinu

Datum:

(Video-Foto) Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u Berlinu – Sastanak s Hrvatima u Berlinu

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora stiglo je u radni posjet Berlinu gdje će danas obaviti razgovore s predstavnicima nekoliko Odbora njemačkog Bundestaga.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli i članovi Odbora Zdravka Bušić, Ivana Posavec Krivec i Davor Ivo Stier koji borave u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj, po dolasku u Berlin sastali su se s predstavnicima i uzvanicima hrvatske zajednice iz Berlina i Hrvatima iz Berlina.

Susret je održan u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u Berlinu. Nazočne je na početku pozdravio veleposlanik Gordan Bakota koji se zahvalio delegaciji Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora za susret s Hrvatima u Berlinu, te naglasio važnost ovog radnog posjeta Berlinu i Njemačkoj.

Uvijek počinjemo naše radne sastanke upravo s vama s hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj.

Mislim da je to u pravome smislu znak koliko je Hrvatskom saboru ali i hrvatskom državnom vrhu, koliko su bitni odnosi s hrvatskim iseljeništvom.

Dolazak predstavnika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u Belin, u posjet Bundestagu vrlo je bitan i značajan u ukupnim odnosima Hrvatske i Njemačke a i sto tako u izgradnji odnosa s Bundestagom.

Kazao je između ostaloga veleposlanik Gordan Bakota, naglašavajući da su svi bili svjedoci svih ovih vremena koliko je Bundestag bitan za izgradnju njemačko-hrvatskih odnosa, danas kada je Hrvatska jedan važan partner Njemačkoj i Njemačka jedan važan partner Hrvatskoj, u jednom novom kontekstu.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Gari Cappelli na početku govora pozdravio je nazočne uzvanike na čelu s veleposlanikom pape Franje u SR Njemačkoj nadbiskupa Nikolu Eterovića, voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin župnika fra Zvonku Tolića i domaćina veleposlanika Gordana Bakotu.Potom je predstavio nazočnim uzvanicima članove delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Ovo je prvi posjet našeg izaslanstva nakon dugog niza godina, u svijetlu pandemije koja nas je na žalost spriječila. Ja sam u Berlin bio zadnji put kao Ministar turizma 2019. na sajmu ITB 2019, u rekordnoj turističkoj godini, koja će se ove godine oboriti, jer je interes ogroman, po broju najavljenih dolazaka turista u RH.

Zahvalni smo u svakom slučaju Njemačkoj na potpori da uspijemo u ostvarivanju naših ciljeva.

Zato smo i mi danas u Berlinu, dakle na europskoj razini možemo i pružamo pomoć, te radimo na vanjsko političkom planu da se mir vrati na naš kontinent u suradnji sa našim partnerima, našom velikom obitelji Europskom unijom ali naročito partnerima u Njemačkoj.

Cappelli je rekao da će danas u Berlinu razgovarati s njemačkim kolegama iz Bundestaga, prvenstveno predstavnicima vanjsko političkog Odbora o izazovima i temama s kojima se svijet dana i susreće.

Prvenstveno kako bi smo detektirali ona područja suradnje u kojima Hrvatska i Njemačka mogu ostvarivati daljnji napredak.

Planirani su razgovori s Odborom za vanjsku politiku i predsjednikom Rothom, Odborom za turizam, Odborom za gospodarstvo i energetiku, s predstavnicom Bavarske u Berlinu. Imat ćemo na rasporedu sve teme koje su važne ali jedna od najvažnijih će sigurno biti i važnost Hrvata u Njemačkoj, važnost te spone između Njemačke i Hrvatske.

Otvorit ćemo jednu novu stranicu na parlamentarnoj razini koja je i te kako potrebna ali otvorit ćemo i pitanje problema Hrvata u BiH i sve ono što se događalo u međuvremenu u Bundestagu.

Kazao je između ostaloga predsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Gari Cappelli u razgovoru s Hrvatima u Berlinu.

U delegaciji Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Gari Cappellijem (HDZ) u izaslanstvu u Berlinu nazočni su i članovi Odbora: Zdravka Bušić (HDZ), koja je i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, predsjednica Kluba Socijaldemokrata u Saboru Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati), te član Odbora ujedno i potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Ivo Stier (HDZ).

Zdravka Bušić članica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora (HDZ) koja je i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, obraćajući se Hrvatima u Berlinu, pozdravila je sve nazočne među kojima veleposlanika Vatikana nadbiskupa Nikolu Eterovića i voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin župnika fra Zvonku Tolića, te zahvalila veleposlaniku Bakoti na dobrodošlici.

Naglasila je da kao predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora uvijek nastoji da se sastane s Hrvatima u državama i gradovima koje posjećuje.

Dobro je vjerovati da je Hrvatska tu i vjerujte u nju i da smo mi tu da surađujemo s vama i da ste nam bitni.

Ja to želim poručiti u osobno ime a to je poruka i Vlade i Sabora.

Bitno nam je da se što više Hrvata vrati u Domovinu, naglasila je između ostaloga, u svome govoru Zdravka Bušić na sastanku s Hrvatima u Berlinu, na kojemu je sudjelovao i Antonijo Pavić član Savjeta Vlade RH iz SR Njemačke.

U nastavku večeri uslijedio je nastavak druženja i prigodni domjenak u organizaciji veleposlanstva RH u SR Njemačkoj u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....

(Video-Foto) Berlin: Croatia Airlines povezala Berlin i Zagreb dvije europske metropole, direktnim letom.

(Video-Foto) Berlin: Croatia Airlines povezala Berlin i Zagreb dvije...