2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

Datum:

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.
Veleposlanik Bakota: 500.000 Hrvata u SR Njemačkoj. Veliko vam hvala za sve ono što ste napravili svih ovih godina za Republiku Hrvatsku a i za hrvatsko njemačke odnose.

Veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj sa sjedištem u Berlinu proslavilo je Dan državnosti RH i Dan oružanih snaga RH, svečanim prijemom održanim u velikom ljetnom vrtu veleposlanstva u berlinskoj općini Schöneberg.

FOTO GALERIJA: Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

Pozivu veleposlanika Gordana Bakote odazvalo se oko 400 uzvanika. Zastupljeni su bili predstavnici svih državnih institucija SR Njemačke, među kojima valja istaknuti predstavnike Ureda predsjednika, Ureda kancelara, zastupnike Saveznog parlamenta, visoke dužnosnike njemačkog MVP-a i drugih resornih ministarstava.
VIDEO: Berlin – Dan Državnosti i dan OS RH prijem veleposlanika Gordana Bakote


Među uzvanicima na proslavi Dana državnosti RH i Dana Oružanih snaga RH nazočili su: Manfred Pentz državni ministra Savezne države Hessen, Državni tajnik Oliver Lukšić, Knut Abraham zastupnik Deutscher Bundestag, Alexander Wallau iz Ureda saveznog Kancelara (Bundeskanzleramt), Anja Wallau iz Bundespräsidialamt-a, zastupnik u njemačkom parlamentu Klaus-Peter Willsch, zastupnik u njemačkom parlamentu Knut Abraham, zastupnik u njemačkom parlamentu Volkmar Klein, delegacija Grada Neuruppina (gdje će biti smještena reprezentacija Hrvatske za vrijeme Euro 2024.) na čelu s gradonačelnikom Nico Ruhle.
VIDEO: Berlin – Dan Državnosti i dan OS RH prijem veleposlanika Gordana Bakote_2


Među ostalim uzvanicima koji su se odazvali pozivu i prijemu, nazočili su brojni veleposlanici i predstavnici konzularnog i diplomatskog zbora RH u SR Njemačkoj, gospodarskih, kulturnih i znanstvenih institucija, političkih zaklada i nevladinih udruga, te brojni hrvatski intelektualci, predstavnici Hrvatske katoličke misije i hrvatskih udruga iz SR Njemačke i glavnog grada Berlina.
VIDEO: HRT Dnevnik Dan državnosti RH u Berlinu 2024.

Svečanost je počela pozdravnim riječima Marine Perković 2.tajnice veleposlanstva RH u SR Njemačkoj koja je pozrdavila sve nazočne uzvanike u ime veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.
Potom je pozvala nazočne da odaju počast intoniranim himnama Republike Hrvatske, SR Nejmačke i Eurospke unije.

Marina Perković 2.tajnice veleposlanstva RH u SR Njemačkoj potom je pozvala veleposlanika Gordana Bakotu da pozdravi nazočne uzvanike.

Pozdravljajući državnog tajnika Lukšića, zastupnike njemačkog Bundestaga, zastupnike savezne i berlinske Vlade, apostolskog nuncija Eterovića, veleposlanike, članove i predstavnike hrvatskih udruga i sve skupa, Bakota je naglasio da sve skupa srdačno pozdravlja u ime brigadira Zdravka Barbarića i svoje osobno ime, povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

Bakota je istaknuo, da je nekada kao i danas, Dan državnosti utjelovljuje ponos i volju hrvatskih građana koji su u hrvatskom parlamentu, 30.05.1990. donijeli odluku o osamostaljenju i neovisnosti Hrvatske na prvim slobodnim demokratskim izborima. Tada i danas je demokracija u Hrvatskoj imala je jednu značajnu ulogu za Hrvatsku.

Kao odgovor na odluku građana Hrvatske o hrvatskoj suverenosti uslijedila je vojna agresija kao odgovor Miloševićevog režima, koji nisu željeli priznati demokratsku odluku hrvatskog naroda, što je imalo za posljedicu četverogodišnji obrambeno-oslobodilački rat, kazao je veleposlanik Bakota.

Novoformljene Oružane snage RH obranile su tu demokratsku volju i kasnije oslobodile cijelu zemlju. Unatoč ljudskoj patnji i usprkos ekonomskom razaranju, moglo se podignuti glavu i gledati naprijed.

Gledati naprijed značilo je tada i danas postati članica NATO-a i EU-a i te vrijednosti dijeliti, kazao je Bakota naglasivši da taj put je bio sve drugo samo ne lagan. Unatoč svemu Hrvatskoj se njezin put isplatio.

U tri desetljeća Hrvatska je uspjela postati jedna od 16 država koje su istodobno postale članice NATO-a, EU-a, Schengenskog prostora i Eurozone, rekao je Bakota te naglasio kako je Hrvatska posebno ponosna jer je Hrvatska od objekta postala subjekt povijesti, te sada je u mogućnosti s našim prijateljima i partnerima sudjelovati u oblikovanju zajedničke europske budućnosti, naglasio je Bakota.

Hrvatski uspjeh u svojoj integraciji u zapadne institucije je posebno dobar znak za zemlje zapadnog Balkana i Ukrajinu. Hrvatska je pokazala što je je sve moguće kada je jedno društvo čvrstog stava na zapadnim vrijednostima i kada je spremmno žrtvovati se za te iste vrijednosti.

Hrvatska je danas primjer da se zapadna orijentacija i povedene reforme isplate.
Ove godine slavimo i 75 godina od osnutka NATO-a i 15 godina članstva Hrvatske u centralnom obrambenom savezu. Hrvatska je od samog početka jasan zagovornik podrške Ukrajini i pouzdan saveznik u NATO savezu.

Ukrajinski obrambeni rat pokazuje, također za našu slobodu i sigurnost, koliko su važne dobro opremljene Oružane snage, važne za obranu demokracije, suvereniteta, sigurnosti i slobode.

Zato na ovom mjestu s zadovoljstvom mogu spomenuti danas na dan Oružanih snaga da Vlada Republike Hrvatske ulaže velika sredstva u modernizaciju svojih Oružanih snaga. Kao primjer navodim nabavu dvanaest borbenih zrakoplova Rafal, od kojih su prvi već stigli u Hrvatsku te predstoje daljnja ulaganja u vojsku i mornaricu.

500.000 Hrvata u SR Njemačkoj imaju važnu ulogu u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i poslovnom životu Njemačke.

Poštovane dame i gospodo drage Hrvatice i Hrvati, drago mi je da ste se okupili u ovom broju na proslavi Dana Oružanih snaga RH. Ponosan sam i zahvalan za sve ono što ste napravili svih ovih godina za Republiku Hrvatsku a i za hrvatsko njemačke odnose. Velika vam hvala. Kazao je između ostaloga u svome govoru veleposlanik Gordan Bakota.

Euro 2024. dovest će veliki broj Hrvata navijača u Njemačku. Radujemo se na pozitivne rezultate naše reprezentacije i podržavamo naše Vatrene i od srca želimo također reprezentaciji Njemačke puno upijeha.
Zahvaljujem se gradonačelniku Grada Neuruppina Nico Ruhle i njegovom timu, na dolasku danas u Berlin, koji će biti domaćini u lipnju reprezentaciji Hrvatske, gdje će biti smješteni naši reprezentativci.

Zahvaljujem se predstavnicima otoka Brača na prezentaciji u Berlinu i delicijama koju su nam donijeli s Brača.
Otok Brač je treći najveći otok u Hrvatskoj i ponos hrvatskog turizma.

Posebno se zahvaljujem sponzorima našeg današnjeg sureta Hrvatskoj turističkoj centrali u Njemačkoj i predsjedniku direktoru Predstavništva HTZ-a u Frankfurtu Romeo Draghicchio.

Zahvaljujem se i mojim suradnicima u veleposlantsvu RH u SR Njemačkoj i lijepo pripremljenom ovogodišnjem prijemu, kazao je veleposlanik Gordan Bakota.
VIDEO: Klapa Morbin s otoka Brača – Dan državnosti RH i Dan OS RH u Berlinu 2024_2


Marina Perković 2.tajnice veleposlanstva RH u SR Njemačkoj nakon govora veleposlanika Bakote zahvalila je predstavnicima otoka Brača i Hrvatskoj turističkoj centrali u Njemačkoj, te pozvala Ranka Blaževića načelnika općine Sutivan i Ivanu Bošković direktoricu Centra za kulturu Općine Bol, koji se bave promocijom aktivnosti i događanja, da predstave nazočnim gostima insel Brač.
VIDEO: Ranko Blaževića načelnika općine Sutivan – Prezentacija Brača u Berlinu 2024.


Ranko Blaževića načelnika općine Sutivan pozdravio je sve nazočne na čelu s nadbiskupom Eterovićem i veleposlanikom Bakotom. Naglasio je kako mu je čast pozdraviti sve nazočne u ime otoka Brača, svih jedinica lokalne zajednice i svih turističkih zajednica čije su direktorice s nama u Berlinu. Zadovoljstvo nam je što s vama možemo u Berlinu slaviti Dan državnosti RH i Dan Oružanih snaga. Mi smo s Brača ponijeli naša vina, našu gastronomiju i dobre pozdrave.
VIDEO: Klapa Morbin s otoka Brača – Dan državnosti RH i Dan OS RH u Berlinu 2024_1


Hvala našem veleposlaniku Bakoti na pozivu u Berlin i gostoprimstvu u Berlin, što nam je dao priliku da vam predstavimo otok Brač, kazao je Ranko Blaževića načelnika općine Sutivan.
Potom je Ivana Bošković govorila nazočnima o ljepotama, kulturi i povijesti otoka Brača.

Bračani su ovom prilikom veleposlaniku Bakoti poklonili i stablo masline s otoka Brača kao trajnu uspomenu na ovaj susret i druženje kao i „Bračku Bibliju“.

VIDEO: Bračka Maslina i Bračka Biblija za veleposlanika Gordana Bakotu poklon s otoka Brača


Proslava Dana državnosti uokvirena odličnom turističkom, kulturnom, glazbenom i gastronomskom promidžbom Hrvatske. U prostorijama veleposlanstva ovom prilikom postavljena je izložba slika udruge CRONAVIS o ljepotama Jadrana i hrvatskih otoka.

Turistička zajednica otoka Brača ovom prilikom prezentirala je u Berlinu turističku i gastronomsku ponudu otoka te su na poseban način uveličali obilježavanje Dana državnosti 2024. godine u Berlinu.
Proslavu je glazbeno uveličala odlična klapa Morbin s otoka Brača, koji su zaradili velike pohvale nazočnih uzvanika i svih nazočnih koji su čuli njihove glasove i melodije, tijekom trodnevnog boravka u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...