2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

Datum:

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj.

Turističke predstavnike otoka Brača, koji su u Berlinu nazočili turističkoj prezentaciji otoka Brača i proslavi Dana državnosti RH i Dana oružanih snaga RH, u Berlinu je primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj.

U delegacija otoka Brača nadbiskupa Eterovića su posjetili i nazočili prijemu: Martina Rendić direktor Turističke zajednice Grada Supetra. Katarzyna Maria Kowalska Eterović direktor Turističke zajednice Općine Pučišća. Nikolina Tonšić direktor Turističke zajednice Općine Selca. Tončica Tonšić direktor Turističke zajednice Općine Sutivan.

Ana Grassi direktor Turističke zajednice Općine Milna. Ivana Bošković predstavnica Turističke zajednice općine Bol koja je i Direktorica Centra za kulturu Općine Bol, koji se bave promocijom aktivnosti i događanja, posebno manifestacije BOLSKO LITO, ali i predstavljanje Bola uopće. Ranko Blažević Načelnik Općine Sutivan.

VIDEO Nadbiskup Nikola Eterović primio delegaciju otoka Brača u nuncijaturi u Berlinu

Josip Niđo Eterović kuhar i vlasnik restorana Taverna u Bolu. Eti Ljubetić Šteka Vijećnik turističkog vijeća Turističke zajednice Sutivan. Rade Bobanac iz Općine Sutivan, general Mladen Mikolčević, Ela Vrsalović Vijećnik Turističke zajednice Općine Sutivan i Bogumila Jakšić Vijećnik Turističke zajednice Općine Sutivan.

Tineja Bonačić – Piculović djetalnik Turističke zajednice Općine Milna. Marija Eterović Roić djelatnik Grada Supetra i Anamarija Gruica stručni savjetnik u TZG Supetar.

VIDEO Poklon s otoka Brača za nadbiskupa Eterovića – Maslina, Bračka Biblija kao zahvala n. Eteroviću

Jedan od najpoznatijih Bračana u svijetu, hrvatski nadbiskup Nikola Eterović rođen je u Pučišća na otoku Braču 1951. Od 21. rujna 2013. apostolski je nuncij u SR Njemačkoj koja mu je druga destinacija u diplomaciji nakon Ukrajine, gdje ga je Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao papa Ivan Pavao II. godine 1999., kada postaje naslovni nadbiskup drevne Siscije.

Nadbiskup Eterović je prije toga djelovao u diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi, te u Odsjeku Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama.

Nikola Eterović je za biskupa zaređen10. srpnja 1999. u hvarskoj katedrali, po rukama državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Tu je službu vršio do veljače 2004. godine, kad ga Papa imenuje generalnim tajnikom Biskupske sinode. Na toj dužnosti ostaje do 21. rujna 2013. kad ga papa Franjo imenuje apostolskim nuncijem u Njemačkoj.

Dana 30. studenoga 2009. papa Benedikt XVI. imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca, budući da je 5. prosinca 2009. opet uspostavio Sisačku biskupiju.

Bio je ovo dojmljiv susret starih prijatelja. U srdačnim razgovorima prisjetili su se pregrš događanja i lijepih uspomena s otoka Brača, prošetali kroz povijesna razdoblja otoka Brača, prisjetili se mladosti i mladelačkih snova a sve zajednički zabilježili i lijepom pjesmom klape s otoka Brača.

VIDEO Klapa Morbin s otoka Brača posjetila nadbiskupa Nikolu Eterovića_1

 

Klapa Morbin posjetila je nadbiskupa Nikolu Eterovića u sastavu: Jurun Nikola, Milan Arnerić, Vlade Matulić, Jakša Gospodnetić, Ivica Ivanović, Ivica Žuvić, Jakov Jakšić i Toni Svoinac. Uspjeli su i skupa zapjevati u berlinskoj nuncijaturi i počastiti svoga bračanina nadbiskupa Eterovića pjesmama otoka Brača, Dalmacije i Hrvatske.

VIDEO Klapa Morbin s otoka Brača posjetila nadbiskupa Nikolu Eterovića_2

Bračani su ovom prilikom nadbiskupu Eteroviću poklonili i stablo masline s otoka Brača kao trajnu uspomenu na ovaj susret i druženje s svojim bračaninom u SR Njemačkoj. Nadbiskupu Eteroviću poklonili su i „Bračku Bibliju“.

Bračka Biblija je jedinstvena Monografija “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” u kožnom, rukom rađenom uvezu i s metalnim okovima, od 1200 stranica, s tri i po tisuće fotografija, kilometrima tekstova… Najveći dalmatinski otok ima ono što je i zaslužio – najveću hrvatsku monografiju! Tek kad je popizaš, postaneš svjestan što je izveo Robert Barilla; to je golema knjiga u kožnom, rukom rađenom uvezu i s metalnim okovima, od 1200 stranica, s tri i po tisuće fotografija, kilometrima tekstova, gotovo šest kila svega što se tiče škoja.

VIDEO Klapa Morbin s otoka Brača posjetila nadbiskupa Nikolu Eterovića_3

Povijest, kultura, tradicija, iseljeništvo, etnografija, religija, arheološki lokaliteti, podmorje, jezik, glazba, arhitektura, gospodarstvo, biljni i životinjski svijet, sve do narodnih predaja i legendi, sa samo jednom zajedničkom točkom usidrenom između mora i zvijezda – Bračem, kazala je u Berlinu Martina Rendić uručivši nadbiskupu Eteroviću zajedno s Radom Bobanac u ime otočana otoka Brača „Bračku Bibliju“ i stablo Masline.

VIDEO Klapa Morbin s otoka Brača posjetila nadbiskupa Nikolu Eterovića_4

Nadbiskup Eterović nazočnima je zahvalio na darovima te im je pojasnio povijest zgrade nuncijature u Berlinu, te povijesno značenje i arhitektonske pojedinosti kapele u koja se nalazi u cijelini zgrade Nuncijature u Berlinu.

VIDEO Martina Rendić i Rade Bobanac u ime otočana otoka pozdravili nadbiskupa Eterovića

Susretu u Berlinu, Bračana s nadbiskupom Eterovićem, nazočio je i Gordan Bakota hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj Gordan Bakota, te su se svi skupa zadržali u dužem ugodnom razgovoru s nadbiskupom Eterovićem i izrazili mu njihov ponos na sve ono što čini službeno i profesionalno kao Hrvat s otoka Brača u promicanju katoličke crkve u SR Njemačkoj i svijetu, kao veleposlanik i izaslanik pape Franje u SR Njemačkoj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...