2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO – FOTO) Veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota uputio čestitku Hrvatima u Njemčkoj i Hrvatskoj povodom Dan državnosti Republike Hrvatske 2020.

Datum:

(VIDEO – FOTO) Veleposlanik RH u SR Njemačkoj  Gordan Bakota uputio čestitku Hrvatima u Njemčkoj i Hrvatskoj povodom Dan državnosti Republike Hrvatske 2020.
Hrvati su u 2020. godinu ušli s izmijenjenim državnim praznicima i blagdanima! Dan državnosti ove godine slavimo 30. svibnja, a ne više 25. lipnja, kao što je to bila praksa od 2001. godine.

Veleposlanik RH u SR Njemačkoj  Gordan Bakota uputio je čestitku Hrvatima u Njamčkoj i Hrvatskoj povodom Dan državnosti Republike Hrvatske 2020.
„Prije nego što uputim riječi čestitke, želim zaista izraziti jedno žaljenje s naše strane, da upravo zbog pandemije korone ne možemo obilježiti zaista dan koji je uvijek centralni i središnji dan za proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske. To je 30. svibnja 1990. godine.

To su dani u kojima se svi možemo prisjetiti gdje smo bili u tom trenutku, kada se desio jedan događaj koji je prema svim mjerodavnim osobama je stubokom i duboko promijenio Republiku Hrvatsku i put Republike Hrvatske, slobodni demokratski, prvi slobodni demokratski izbori  i tako sazvan Sabor, upravo su bili temelj svega onoga što je slijedilo u obrani Republike Hrvatske i nezavisnosti Republike Hrvatske i međunarodne afirmacije Republike Hrvatske.

Zbog toga slavimo taj dan, ovaj koji ćemo ga ove godine proslaviti kao što sam već najavio svetom misom u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu ali i diljem Njemačke. To bi bilo i kada bi mogli napraviti prijeme i prigodne događaje ali ove godine će samo zbog korone izostati.
Ipak prilika je da se tada i na taj način i prisjetimo tih dana.
VIDEO: Veleposlanik RH u SR Njemackoj  Gordan Bakota uputio je cestitku Hrvatima u Njamckoj i Hrvatskoj povodom 30. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske 2020.

Moja poruka svim hrvatskim građanima u Njemačkoj je da kao što uvijek volim istaknuti, da se prisjetimo tih dana, upravo radi toga da to bude kako bi to bio i pogled prema budućnosti. Da se zahvalimo s jedne strane u svojim mislima svima onima koji su pomogli u stvaranju Republike Hrvatske, koji su pomogli da mi budemo na kraju krajeva tu gdje i jesmo sada.
A istovremeno da iskoristimo emocije iz tih razdoblja, iz razdoblja 1990., 91., 92., treće, četvrte, pete i nadalje, se prisjetimo solidarnosti, suradnje, strpljenja, zajedništva, kao nečega što je put uspjeha za buduće generacije.

Zato u tom kontekstu i na taj način čestitam svim hrvatskim građanima u Saveznoj Republici Njemačkoj, Dan državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.
Ove godine dakle pada u subotu, sa željom da nam upravo ove godine u svim budućim razdobljima bude bolje, kvalitetnije, da sačuvamo naše vrijednosti i da ono što je bitno sačuvamo naše zajedništvo, pogled prema budućnosti radi budućih generacija koje dolaze, radi naše djece, da to budu temelji daljnjeg razvoja Republike Hrvatske, koja ja sam uvjeren ima svoju blistavu budućnost u kojoj ćemo uspjeti napraviti sve ono što su i prethodne generacije napravile prije 20-30 godina ali i svih stoljeća koja su uslijedila prije toga, u borbi za očuvanje i progres, napredak svih hrvatskih građana.

Još jednom čestitam vam Dan državnosti, želim vam svima puno uspjeha i osobnog zadovoljstva a našoj domovini Republici Hrvatskoj vječni život“.
Kazao je veleposlanik Gordan Bakota u upućenoj čestitki Hrvatima u Njemčkoj i Hrvatskoj povodom Dan državnosti Republike Hrvatske 2020.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Blagdan Dan hrvatske državnosti 30. svibnja, koji se obilježavao od 1990. zamijenjen je 2001. godine datumom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Tek po isteku ta tri mjeseca Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske (donešena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ) pa je izmjenama iz 2001. godine taj dan proglašen blagdanom Dana neovisnosti. 30. svibnja je postao spomendanom – Dan Hrvatskog sabora.

Postojanje spomendana Dana Sabora 30. svibnja i blagdana Dana državnosti 25. lipnja i Dana neovisnosti 8. listopada djelovalo je zbunjujuće na mnoge hrvatske građane. To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja (blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...