2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO – FOTO) Svetu misu povodom blagdana Duha Svetoga i Dana državnosti Republike Hrvatske u HKM Berlin predslavio nadbiskup Nikola Eterović.

Datum:

(VIDEO – FOTO) Svetu misu povodom blagdana Duha Svetoga  i Dana državnosti Republike Hrvatske u HKM Berlin predslavio nadbiskup Nikola Eterović.
Na svetkovinu Duhova i završetak uskrsnog vremena, u HKM Berlin Kocelebrirano misno slavlje je predslavio apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović sa svećenicima HKM Berlin, župnikom fra Zvonkom i svećenikom fra Dejanom. Budući da je u izvanrednim okolnostima (korona pandemije) broj vjernika na svetim misama ograničen i unaprijed već popunjen, svetu misu vjernici su mogli pratiti i na misijskom Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC0_F4VU3gkTXQbJOvPCmfLA?view_as=subscriber

Povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, u svojim molitvama vjernici i svećenici pomolili su se i za Domovinu i sve one koji su je stoljećima sanjali, za nju platili i živote dali. Molilo se za sve njezine ljude danas po svijetu rasute, da svi zajedno grade prosperitet i blagostanje Lijepe naše.
Vjernici su se molili i za snagu Duha Svetoga, da nas prosvijetli prepoznavati znakove vremena i iz njih učiti!

U Nadahnutoj propovjedi apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović je naglasio:
„Dodji Duše Presveti, napuni srca svojih vjernika i oganj svoje ljubavi u njima užezi“.
Draga braćo i sestre, zahvaljujemo Gospodinu na velikome daru Duha Svetoga. Pedeset dana nakon Uskrsa slavimo Duhove kako je Isus obećao svojim apostolima.
Bolje za vas da ja uziđem Ocu, jer ću vam u tom slučaju poslati Duha Svetoga.
I evo današnja čitanja nam opisuju kako se to dogodilo, djela apostolski i sveti Ivan u Evanđelju koji smo upravo čuli. Isus je riječ postala tijelo, Bog postao čovjekom, zato nam ga je lakše predstavljati, predočiti. On je naš brat, čovjek, ujedno i Bog. Duh sveti nije vidljiv kao Isus Krist. Njega osjećamo, ali nije se pojavio u obličju čovječja kao Isus Krist i zato nam liturgija i sveto pismo pomaže da  opišemo ili doživimo Duha Svetoga preko raznih simbola. Iz današnjih čitanja imamo osobito simbol vjetra, ognja i jezika po kojima se Duh Sveti objavljuje.
VIDEO: PROPOVIJED NADBISKUPA NIKOLE ETEROVIĆA

Vjetar, dvorana u kojoj su učenici iz straha bili zatvoreni, ispunila se nenadano vjetrom. Isus sam je govorio o Duhu Svetom kao vjetru koji osjećaš, ali ne znaš od kuda dolazi i kamo ide. Tako je rekao Isus i Duh Sveti. Eto, taj vjetar je ispunio dvoranu zadnje večeri, ali vjetar ne može biti ograničen samo u toj dvorani, u jednoj zgradi, nego vjetar po svojoj naravi puše i širi se dalje. To je i slika crkve i njezine misije do konca svijeta.
Drugi znak prisustva Duha Svetoga jest oganj. Onaj oganj koji djeluje samo pozitivno, pa i kad ima negativna svojstva da uništava ono što je loše, grijeh, egoizam, naša ograničenost, ali još više ima pozitivna svojstva da daje novi žar, toplinu, novi dinamizam, novi entuzijazam koji je potreban crkvi uvijek i danas kao i na početku.

Možda danas još više jer osjećamo u raznim našim zajednicama kao određenu pasivnost, određenu tromost, određenu mogli bismo reći zasićenost ili određenu slabost koja blokira i nas same, a onda i crkvu u naviješćanju blage riječi. Zato nam je potreban Duh Sveti da nam dade novi dinamizam.

Osim vjetra, ognja, tu je također još i znak jezika. Ono što osjećamo, ono što smo naučili, ono što nam Sveto pismo objavljuje, to moramo navjestiti drugima, ali jezikom Duha Svetoga koji mora dirnuti srca vjernika i otvoriti ih da vjeruje da je Isus Krist Gospodin, da vjeruju u Boga Oca, da budu kršćani, da budu katolici, da budu sinovi jedne svete katoličke i apostolske crkve. Duh sveti je protiv zamora, umornosti koju osjećamo u našim zajednicama i daje novi polet, novi dinamizam, novi entuzijazam. Prema današnjem Evanđelju i drugim čitanjima, Duh Sveti nam daje posebne darove. Mi znamo, učili smo iz katekizma o sedam darova Duha Svetoga, ali postoje veliki darovi koje Duh Sveti daje i o kojima također moramo danas razmišljati i dozvoliti Duhu Svetome da nam udjeli te darove.

To je u prvom redu mir. Mir vama. Taj mir je povezan s oproštenjem grijeha, zato Isus uskršli daje apostolima snagu da u njegovo ime opraštaju grijehe svim ljudima koji se kaju. I to je izvor mira u srcu svakog čovjeka, mira koji se onda širi u ozračju obitelji, ozračju i crkvene i društvene zajednice. Taj nam je mir veoma potreban.
Drugi dar Duha Svetoga je radost. Apostoli kada su vidjeli Gospodina uskrslog bili su puni radosti. Zato i mi moramo biti radosni zbog dolaska Duha Svetoga, zbog dara Duha Svetoga koji nas upućuje na Isusa Krista i koji nas utvrđuje u vjeri u Isusa uskrslog.

Kršćanstvo je vjera radosti pa i onda kada treba nositi križ i onda kada treba trpjeti pa i onda kad i kršćanskoj progonjenosti se radi, jer vjeruju u konačnu pobjedu dobra nad zlim, Isusa nad grijehom i nad sotonom.  Duh sveti je ljubav između Boga, Oca i Sina. I on nas uvozi, uvodi u tu ljubav Presvetog Trojstva, zato i preko ljubavi otkrivamo u nama prisustvo Duha Svetoga, s njom surađujemo i pozvani smo i nju dalje širiti.

Ova realnost Duhova, Duha Svetog, možemo simbolički i prenijeti i na našu domovinu. Danas mi ovdje u Berlinu slavimo Dan državnosti iz praktičkih razloga, jer nedjeljom nas se više okuplja na svetu misu.
Mi želimo zahvaliti Gospodinu na tom velikom daru domovine, na daru vjeru koja je pratila naše stare evo već gotovo 14 stoljeća. Od početka krštenja Hrvati su govorili svojim jezikom u toj harmoniji raznih jezika i hrvatski jezik je bio ključan, a s jezikom onda i naša kultura, a mogli smo reći i naša narodna pripadnost.

Kod Hrvata se dogodilo ono što možemo dokumentirati kod mnogih europskih naroda, i ne samo europskih, da se krštenjem stvorila kao nacija i da od krštenja postajemo povijesni subjekt, postojimo i prema dokumentima i u dobru i u zlu, uvijek uz vezu s katoličkom crkvom. A mogli bi i na domovinu prenijeti i ove simbole Duha Svetoga koji su nam potrebni da živimo i tu dimenziju, jer Duh Sveti nas uvodi u pravo razumijevanje bogočovjeka, čovjekoljublja i domoljublja.

Simbolički potreban nam je vjetar, dar Duha Svetoga da odagna tmurne oblake koji su se nadvili nad našom domovinom, pesimizam, nedjelovanje kritika koja je svrha samoj sebi, i koji su u ovo vrijeme potencirane padnemijom korona virusa u Zagrebu i okolici potresom, a u cijeloj domovini kao i u Europi i u svijetu, ekonomskom krizom.

Potrebna nam je bura, dar Duha Svetoga, zdrav vjetar koji će rastjerati te tmurne oblake. Tako, postoje problemi, ali postoji i sunce, postoji i nada, postoji Duh Sveti koji daje uvijek poticaj za novi početak. Sjetimo se mi koji smo ovdje u Berlinu kako je Berlin izgledao nakon II svjetskog rata. To su bile samo ruševine, to mi koji nismo to doživjeli, vidimo iz raznih dokumentarnih filmova. Nijemci nisu zdvajali, bilo je teško. Ali su uz pomoć drugih marljivo radili i stvorili su državu koja je danas jedna od najrazvijenijih ekonomskih sila u svijetu. Neka i to nama bude poticaj da uz Duha Svetoga i u poteškoćama možemo puno napraviti da ne živimo samo u pasivnim kritikama, ništa ne valja, sve je loše.

Pitajmo se što mi možemo napraviti da bude bolje za sve nas. Ne samo misleći na svoj osobni profit, uspjeh, nego za opće dobro svih članova našeg naroda, naše države, naše domovine Hrvatske.
Potreban je također, oganj Duha Svetoga, onaj koji će rastopiti sve ono malodušje, negativne strane koje su prisutne u našem naravnom životu i koje će nam dati novo ozračje, novi dinamizam, novi entuzijazam koji smo osjetili u posebnim trenucima naše nacionalne povijesti kao za vrijeme domovinskog rata. I sad će trebati nakon ove velike krize pandemije korona virusa, taj entuzijazam i to jedinstvo u svladavanju brojnih ekonomskih poteškoća koje znamo neće biti lake, ali uz zajedništvo, zajednički cilj i zajednički entuzijazam, dinamizam, moramo i možemo i to prebroditi.

Molimo Duha Sveta da nam da dar jezika, da znamo naviještati blagu riječ i u našem narodu, da znamo uvijek govoriti dobro, a izbjegavati zlo, klevete, laži ili polulaži koje su nekad gore od samih laži. To vrijedi uvijek, osobito sada u ovo predizborno vrijeme, da naši političari budu odgovorni i da se sukobljavaju na objektivnim pitanjima, da kritiziraju, ali da bude zdrava kritika za boljitak cijele zajednice, a ne za ponižavanje suparnika, konkurenta, člana druge stranke, da u prvom redu bude ne grupno, stranačko, nego opće nacionalno dobro, opći interes. 

Molimo Duha Svetoga da pročisti našu ljubav prema crkvi, a također i prema domovini. Potrebna nam je ta ljubav da bi bili pozitivni u svojim nastupima, u svojim djelovanjima, u svojem radu za dobrobit svih stanovnika lijepe naše domovine.
Ono što se ljubi, to se ne mrzi. Ono što se ljubi, to se izgrađuje. To se izgrađuje uz cijene, pa i vlastitog života. To nam daje primjer svijetli primjer, toliki branitelji koji su svoj život položili za slobodu domovine i to je naša obveza, ne samo da im budemo zahvalni, nego da nastavimo istom tom ljubavlju prema našoj domovini kako bi ona bila još ljepša, još bolja, još pravednija, mjesto gdje će se dobro osjećati, ne samo mi, nego i naši nasljednici, mladi, sljedeća generacija, kako bi stvarno naša domovina bila Bogom blagoslovljena.

Uputimo ove naše molitve, jer one su bile ne samo razmatranja, razmišljanja, želje nego i molitve, zagovoru Blažene Djevice Marije koju mi rado nazivamo Kraljicom Hrvata upravo ovaj mjesec svibanj koji je njoj posvećen. Neka Marija, Majka Crkve, dakle Majka svih naroda, pa onda majka Hrvata, pomogne nama da budemo dobri vjernici i dobri domoljubi, da volimo Boga, čovjeka, a da volimo i svoju domovinu po Duhu Svetome. Amen.
Kazao je u nadahnutoj propovijedi za Duhove 2020. u Berlinu, apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović.

Župnik Hrvatske katoličke misije (HKM) Berlin fra Zvonko Tolić na kraju mise je poručio svima neka ih vodi  na njihovom putu Duh Sveti. Kazo je neka nam je svima sretan Dan državnosti naše domovine Hrvatske, te pozdravio nazpne veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakotu, vojnog atašea RH brigadira Gorana Klanca kao i vojnog atašea BiH brigadira Davora Krolu.

VIDEO: FRA ZVONKO TOLIĆ

Danas je svetkovina Duhova kojom ujedno završava Uskrsno vrijeme i koja se slavi kao rođendan crkve. Draga braćo i sestre, neka vas Duh Sveti vodi u životu, kako bi i osobno i vaše obitelji imali više sreće, mira, ljubavi i međusobnog poštovanja.

VIDEO: FRA ZVONKO TOLIĆ

U ime cijele naše Zajednice i u ime svih vjernika koji nas prate preko malih ekrana i s nama su na taj način u ovoj svetoj Misi i od srca zahvaljujem njegovoj ekselenciji Apostolskom nunciju i doajenu diplomatskog zbora u SR Njemačkoj nadbiskupu doktoru Nikoli Eteroviću, što je danas sa svima nama i predvodio kao izaslanik svetog Oca pape Franje ovu svetu misu i uputio riječi utjehe i ohrabrenja danas na svetkovini Duhova u ovim neobičnim vremenima svima nama. Od srca Vam hvala što ste i danas s nama, a posebno za riječi vjere i nade, riječi ljubavi svima nama. Neka Duh Božji bude Vama i svima nama snaga i svjetlo u svjedočenju naše krščanske katoličke vjere.

VIDEO FRA ZVONKO TOLIĆ

Budući da smo jučer proslavili dan Državnosti Republike Hrvatske i da danas molimo za našu domovinu ovom svetom misom slavimo njezin dan Državnosti, zahvalni Bogu za našu domovinu Hrvatsku i sve njezine ljude. Čast mi je i dužnost pozdraviti veleposlanika, službenu osobu Republike Hrvatske u SR Njemačkoj gospodina Gordana Bakotu, također pozdravljam vojnog izaslanika Republike Hrvatske u SR Njemačkoj gospodina brigadira Gorana Klanca, brigadira Davora Krolu vojnog atašea Bosne i Hercegovine također ovdje u Njemačkoj.

Svi oni predstavljaju naš narod i simbolički pokazuju kako smo dosanjali stoljetni san mnogih hrvatskih generacija uz veličanstvenu ulogu hrvatskog vojnika u kovanju naše slobode i samostalnosti.
Neka nam je svima sretan Dan državnosti naše domovine Hrvatske. Poručio je vjernicima i svima pored malih ekrana, koji su pratili misno slavlje, župnik HKM Berlin, Fra Zvonko Tolić.

FOTO GALERIJA: Svetu misu povodom blagdana Duha Svetoga  i Dana državnosti Republike Hrvatske u HKM Berlin predslavio nadbiskup Nikola Eterović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...