2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna Berlin e.V.

Datum:

Dana 27. sutudenoga 2019. osnovana je prva udruga Hrvata iz BiH u glavnom njemačkom gradu Berlinu. Udruga nosi ime „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ Berlin e.V. “Deutsch-kroatischer Verein Herceg – Bosna Berlin e.V.”

Udruga je registrirana u njemački registar udruga pod nazivnikom “e.V.” (eingetragener Verein – registrirana udruga). Na nekoliko predhodnih sastanaka koji su predhodili Osnivačkoj skupštini te održanim sastancima prije Skupštine i na Inicijativnom sastanku od 02. studenoga 2019. raspravljalo se na sjednici inicijativnog odbora o potrebi za osnivanjem udruge Herceg – Bosna u Berlinu, čiji će članovi podupirati rad udruge „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ i Statutom dogovorene ciljeve.

27. sutudenoga 2019.godine na osnivačkoj Skupštini dogovoreno je da će udruga isključivo slijediti dobrotvorne ciljeve u smislu poreznih propisa (Gemeinnützigkeit).

Na osnivačkoj skupštini Udruge „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ nazočilo je 18 članova osnivača Udruge.

Sastanak je vodio predsjednik Inicijativnog odbora Željko Matić u suradnji s Tomom Budimirom i članovima Udruge koji su pripremili prijedlog Statuta društva.

Pročitan je Statut udruge i točke statuta, kako bi članovi osnivačke skupštine mogli raspravljati o istima, te definirati konačni statut udruge.
Prihvaćanjem Statuta od strane nazočnih (Osnivačke skupštine Udruge) osnovana je Njemačko-hrvatska udruga Herceg-Bosna Berlin e.V. – Deutsch-kroatischer Verein Herceg – Bosna Berlin e.V.

Navedeni su ciljevi udruge i način financiranja udruge, godišnjom članarinom i dragovoljnim prilozima / donacijama za koje će se moći izdavati potvrda (Spendenquittung).

Njemačko-hrvatsku udrugu Herceg-Bosna e.V. Berlin – Deutsch-kroatischer Verein Herceg – Bosna e.V. Berlin aktualno vode
predsjednik Željko Matić

i zamjenik predsjednika Jakov Kolak s članovima Upravnog odbora.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Nogometni klub Bugojno Berlin

Hrvatski klub NK Bugojno iz Berlina. 2006. godine osnovan je...

SPORTSKO DRUŠTVO CROATIA – BERLIN e. V.

SD Croatia e.V. Berlin je početkom 1989. godine službeno...

Hrvatsko kulturno društvo – Vladimir Fran Mažuranić

Neki od suosnivača društva, koji se još uvijek nalaze...

Hrvatska katolička misija Berlin

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA BERLIN (1969-2020) Hrvatska katolička misija Berlin je...