2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

73. Berlinale: u programu Eeva, Između revolucija i Bazen beskraja.

Datum:

73. Berlinale: u programu Eeva, Između revolucija i Bazen beskraja.
Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 16. do 26. veljače, prikazat će se tri hrvatska filma. Animirani kratkometražni film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je nastao u hrvatsko-estonskoj koprodukciji (Jadranska animacija) dio je natjecateljskog programa Berlinale Shorts.

Ovogodišnje, 73. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu otvoreno je 16. veljače, a dosad su prikazana dva hrvatska filma. U subotu, 18. veljače, u sklopu programa Forum, svjetsku premijeru imao je hibridni dokumentarni film Između revolucija redatelja Vlada Petrija i koproducenta Olivera Sertića (Restart), a u ponedjeljak, 20. veljače, berlinsku premijernu projekciju imao je kratkometražni hrvatsko-estonski animirani film Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. Uz to, na prestižnom je festivalu svjetsku premijeru imao i film Disco Boy talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea u kojem glumi Leon Lučev.

Dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija redatelja Vlada Petrija, koji je, između ostalog, nastao u koprodukciji i s hrvatskim Restartom, premijerno se prikazuje u programu Forum. Manjinska koprodukcija Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga (4Film) u Berlinu će imati europsku premijeru, kao dio programa Berlinale Special. Pored toga, hrvatski glumci Leon Lučev i Nika Petrović nose uloge u inozemnim naslovima Disco Boy i Morska iskra.

Estonsko-hrvatski animirani film Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, Eeva, dio je natjecateljskog programa kratkometražnog filma (Berlinale Shorts), a premijerna berlinska projekcija je održana 20. veljače. Pored režije, Tšinakov i Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak), a uz njih animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. Berlinale Shorts svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.

Tročlani međunarodni žiri odlučuje o dobitnicima nagrada koje se dodjeljuju tijekom službene svečanosti: Zlatnog medvjeda i Srebrnog medvjeda. Osim toga, žiri nominira jedan naslov za Europsku filmsku nagradu, a dobitnik Zlatnog medvjeda automatski je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma.

Dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija svjetsku je premijeru imao 18. veljače, u sklopu programa Forum. Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje obje žive u patrijarhalnim društvima – Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Program Forum posvećen je suvremenoj međunarodnoj kinematografiji i izbjegava konvencionalne razlike, poput one između igranog i dokumentarnog filma. Program nezavisno kurira i organizira Institut za filmsku i video umjetnost Arsenal. Naslovi iz spomenutog programa u konkurenciji su za, između ostalog, nagrade GWFF Best First Feature Award i Berlinale Documentary Award.

Dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji je nastao kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu ima europsku premijeru. Ovaj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji ‘uzdižu film kao umjetničku formu’. Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika.

Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.
Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia).

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu Disco Boy, dugometražnom prvijencu talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog natjecateljskog programa (Competition). Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu Morska iskra (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima – Generation. Morska iskra je nastala u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, a pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film).

Nakon više mjeseci pripreme, Europsko udruženje ravnatelja filmskih fondova i centara (EFAD), te filmski fondovi i ministarstva kulture iz 13 zemalja, uz nazočnost ministara kulture Claudije Roth (Njemačka), Rime Abdul-Malak (Francuska) i Sama Tansona (Luksemburg), tijekom 73. izdanja Berlinalea objavili su pokretanje Europskog fonda solidarnosti za ukrajinski film.

Europski fond solidarnosti za ukrajinski film (ESFUF) je inicijativa koju je francuski Nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC) predložio drugim članicama EFAD-a tijekom Filmskog festivala u Cannesu 2022. godine. Svrha ove jedinstvene akcije solidarnosti je pružiti pomoć i podršku ukrajinskim filmašima te pritom potaknuti mogućnosti koprodukcije.

Fond funkcionira putem suradnji i financijskih priloga od strane 16 europskih ministarstava i nacionalnih filmskih fondova:
Belgija: Audiovizualni fond Flandrije (VAF), Filmski i audiovizualni centar Federacije Valonije i Bruxellesa (CCA)
Cipar: Ministarstvo kulture
Hrvatska: Hrvatski audiovizualni centar
Estonija: Ministarstvo kulture
Francuska: Nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC) i Ministarstvo kulture
Njemačka: Povjerenik Savezne vlade za kulturu i medije
Grčka: Grčki filmski centar
Irska: Screen Ireland
Italija: Ministarstvo kulture
Litva: Litavski filmski centar
Luksemburg: Luksemburški filmski fond
Nizozemska: Nizozemski filmski fond
Portugal: Institut za film i audiovizualne medije
EFAD (Europa): Europsko udruženje ravnatelja filmskih fondova i centara

“Ponosni smo što imamo priliku sudjelovati u stvaranju i realizaciji Europskog fonda solidarnosti za ukrajinski film (ESFUF). Uz jasnu simboličnu poruku, ovaj će fond dati i konkretan doprinos ukrajinskim kolegama koji nastavljaju svoju bitku na terenu, ali i kroz film,” rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

Ovogodišnji, 72. Berlinale otvoren je projekcijom filma She Came to Me redateljice Rebecce Miller, s Anne Hathaway, Peter Dinklageom i Marisom Tomei u glavnim ulogama. Predsjednica žirija glavnog natjecateljskog programa je glumica Kristen Stewart. Dio programa Berlinalea posvećen je ratu u Ukrajini i prosvjedima u Iranu.

Publika će na festivalu imati prilike pogledati preko 300 naslova. Završna svečanost održava se 25. veljače, a posljednji dan, 26. veljače, rezerviran je za projekcije najpopularnijih naslova s festivala.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...