2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

BERLIN – Uništeni tenk T-72 tijekom napada ruske vojske na Kijev postavljen u Berlinu ispred ruskog veleposlanstva – Godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu

Datum:

BERLIN – Uništeni tenk T-72 tijekom napada ruske vojske na Kijev postavljen u Berlinu ispred ruskog veleposlanstva – Godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu
Bundestag istaknuo ukrajinsku zastavu – godina dana od ruskog napada na Ukrajinu.
Njemački Bundestag istaknuo je danas zastavu Ukrajine kako bi obilježio godišnjicu ruske invazije.
Osim zastava na istočnoj i zapadnoj strani zgrade Reichstaga u Berlinu, nacionalna zastava Ukrajine vijori  se i na jugozapadnom tornju zgrade Reichstaga.

Predsjedništvo Bundestaga je prihvatilo i preuzelo inicijativu njemačko-ukrajinske parlamentarne skupine da pokaže posebno jasan znak solidarnosti s ukrajinskim narodom na današnji dan.

Osim toga, na početku sljedeće plenarne sjednice u četvrtak, 2. ožujka, savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) dat će Vladinu izjavu na temu “Jedna godina prekretnice – jačanje sigurnosti Njemačke i saveznika, nastavak podrške Ukrajinu”. Nakon vladinog priopćenja uslijedit će i rasprava u Bundestagu.

Nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022., savezi kancelar je u vladinoj izjavi na posebnoj sjednici Bundestaga 27. veljače 2022. kazao: “Doživljavamo prekretnicu. To znači da svijet poslije više neće biti isti kao svijet prije.”

Scholz je tada najavio značajna dodatna izdvajanja za vojsku i osnivanje posebnog fonda za Bundeswehr u iznosu od 100 milijardi eura. “Morat ćemo znatno više uložiti u sigurnost naše zemlje kako bismo na ovaj način zaštitili svoju slobodu i našu demokraciju”, rekao je tada njemački kancelar. “Cilj je učinkovit, ultramoderan, progresivan Bundeswehr koji nas pouzdano štiti.”

Isticanje zastava na zgradi Reichstaga općenito je regulirano službenim uputama. Svaki od četiri tornja zgrade Reichstaga trajno je označen, jugoistočni toranj s europskom zastavom, a tri druga tornja sa saveznom zastavom. U određenim prilikama, jugozapadni toranj zgrade Reichstaga također je označen zastavom duginih boja. U takvim se danima zastava duginih boja izvjesi i ispred zapadnog i istočnog ulaza u zgradu Reichstaga. Tamo se redovito vijore savezna i europska zastava. Ako strani gost posjeti parlament, tamo se vijori zastava njegove zemlje.

Danas se u Njemačkoj i Berlinu održavaju brojna komemorativna događanja u spomen na rat u Ukrajini godinu dana nakon početka ruskog napada.
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, danas je zajedno s veleposlanikom Ukrajine Oleksijem Makejevim, priredio središnji događaj u palači Bellevue u Berlinu.
Uz Steinmeiera, koji je održao govor, nazočio je i kancelar Olaf Scholz, gotovo cijeli kabinet, suci Saveznog ustavnog suda, predsjednik Bundestaga Bärbel Bas i prvi gradonačelnik Hamburga.

Ukrajinski veleposlanik govorio je zajedno s gradonačelnicom Berlina Franziskom Giffey na skupu kod Brandenburških vrata pod motom “Pobijedite mir, a ne rat”.

Prije toga prošla je povorka mira od Alexanderplatza do Trga Republike.

Ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu postavljen je uništeni ruski tenk u znak protesta protiv napada.

Na godišnjicu početka rata u Ukrajini ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu postavljen je uništeni ruski tenk. Uništeni tenk T-72 stigao je u glavni grad Berlin rano jutros. Služit će kao spomenik protiv rata nekoliko dana ispred veleposlanstva na bulevaru Unter den Linden.

Inicijatori akcije rekli su da je 31. ožujka 2022., tijekom napada ruske vojske na Kijev, tenk naletio na minu i uništen je eksplozijom. Muzej vojne povijesti ukrajinskog Ministarstva obrane posudio je tenk i također podržao njegov transport u Berlin

Ukupna pomoć Republike Hrvatske Ukrajini do danas prešla je 160 milijuna eura.

Rusija je invazijom na Ukrajinu 2022. nastavila ono što je započela 2014., rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Hrvatska je također danas istaknula zastavu Ukrajine kako bi obilježila godišnjicu te agresije.
“Rusija je izvršila invaziju na slobodni i neovisni, međunarodno priznati teritorij Ukrajine.
Posljedice agresije bile su nezabilježene i tragične za desetke tisuća ubijenih, milijune izbjeglih i prognanih te uništena infrastruktura Ukrajine. Posljedice su vidljive i u Europi, globalno, i u Hrvatskoj”, rekao je premijer Plenković. Podsjeća da je Zagreb podržavao Kijev – politički, diplomatski, financijski, humanitarno i vojno.
“To ćemo činiti i dalje s punom solidarnošću”, istaknuo je Plenković.

Ukupna pomoć RH Ukrajini do danas prešla je 160 milijuna eura.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...