2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Berlin: Predavanje dr. Zdenke Weber o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević

Datum:

Berlin: Predavanje dr. Zdenke Weber o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević
U prostorijama veleposlanstva RH u SR Njemačkoj održano je predavanje Dr. sc. Zdenka Weber, glazbene znastvenice, muzikologinje iz Zagreba, bivše diplomatkinje RH zaduženoj za kulturu na madatima u Austriji i SR Njemačkoj. Predavanje je upriličeno u organizaciji VRH i uz podršku MVEP RH, obogaćeno predivnim pjevanjem hrvatske operne umjetnice i članice Staatsoper Berlin Evelin Novak koju je na klaviru pratio Matthias Samuil. Dr. Zdenka Weber održala je u Berlinu predavanje na njemačkom jeziku na temu „Kroatische Musik im europäischen Kontext Komponistin Dora Pejačević“. Bilo je ovo odlično predavanje popraćeno s glazbenim numerama odlične Evelin Novak hrvatske sopranistice s berlinskom adresom prebivališta u pratnji na klaviru Matthiasa Samuila. Evelin Novak je izvela skladbe od Dore Pejačević „Vjerujem dragi“, „Krik“ te izvedbe od autora Josipa Hatzea „Majka“ i „Serenada“.
Na početku večeri nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, te se zahvalio dr. Zdenki  Weber na dolasku u Berlin i održanom predavanju.
Za Berlinski magazin dr. Zdenka Weber kazala je sljedeće.
Jako sam sretna da sam imala priliku govoriti o Dori  Pejačević. Dora Pejačević je hrvatska skladateljica koja je živjela od 1985. – 1923.godine. Nažalost je s 38 godina umrla nakon poroda i rođenja svoga sina Thea.
Otkazali su joj bubrezi. Imala je sepsu. To je jedno ime koje je jako važno, ne samo za nas Hrvate nego i šire mnogo, jer je njemačka firma CPO Classic Produktion Osnabrück objavila sva njezina djela.
Dora Pejačević ostavila je samo 58 skladbi, nešto i ciklusa, dakle veći je broj pojedinačnih partitura ali 58 opusa. To je jedno veliko glazbeno bogastvo s prelaza 19. na 20. stoljeće.

Predstavila sam njezin život, predstavila sam njeno stvaralaštvo. Ono što nisam imala ovdje žive inerprete to su bila klavirska dijela i orkestralna simpfonija Dore Pejačević. To sam predstavila reprodukcijom s nosača zvuka. Sretna sam da mi ovdje u Berlinu imamo našu Evelin Novak. Evelin je iz Čakovca a ja sam iz Varaždina. Dakle mi smo obadvije s obadvije strane Drave. Poznamo se jako dugo. Ona mene cijeni ja nju poštujem i tekako. Ona krasnu karijeru radi u Berlinu. Pjevala je dvije solo pjesme Dore Pejačević (Vjerujem dragi i Krik) i na kraju dvije solo pjesme Josipa Hatzea (Majka i Serenada).

Ja od kako sam u mirovini držim predavanja diljem Europe. Nedavno sam bila u Varšavi prije toga u Oslu i Parizu prošle godine. Budući da sam diplomat u mirovini, ali muzikolog nisam u mirovini, jer je to, do smrti se može raditi. Prema tome imam i sreću i zadovoljstvo da ponekad i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH dobijem mogućnost za predavanja.

Budući da eto srećom govorim engleski, francuski i nejmački u mogućnosti sam predavanja držati na više jezika. Tako imam nekoliko raznih tema. Jedna od njih je Dora Pejačević. Svaki puta nastojim uključiti hrvatske glazbenike koji žive negdje. Tako u Berlinu imamo Evelin Novak. Nažalost su hrvatski općenito umjetnici (slikari, književnici i naravno skladatelji), puno premalo poznati izvan granica naše domovine.
VIDEO: Berlin: Predavanje dr. Zdenke Weber o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević

Tako da je to važno i predstavljati a ovo je bila jedna predivna prilika koja je bila dogovorena zapravo još s prošlim veleposlanikom Dr. Gordanom Grlić Radmanom a kako je on u međuvremenu imenovan za ministra vanjskih poslova i ovdje je nastupio Gordan Bakota s kojim sam bila na mandatu u Beču, dakle dugo se znamo. Ja sam zahvalna da je došlo na kraju do realizacije, ovog cijelog projekta, naglasila je dr. Zdenka Weber u ekskluzivnom razgovoru za Berlinski magazin.

Na predavanju je bio veliki boj Nijemaca i diplomata stranih država. Dr. Zdenka Weber je naglasila da je Dora Pejačević njima sigurno bila nepoznata ali upravo zbog toga je važno da se predavanja drže ipak na stranim jezicima.

Ja zadnjih godina u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, svagdje držim predavanja zadnjih godina. Ali na hrvatskom jeziku je to ipak samo za nas. Eto ja ću se pohvaliti da govorim ta tri jezika strana kao i hrvatski, prema tome mogu predavati bez da čitam, već vrlo živo, nastojim predstaviti moje teme. Zato je ova predivna publika koja je bila na predavanju u Berlinu, bila u mogućnosti pratiti to predavanje na njemačkom jeziku, pa onda i ta naša ideja da se stvari afirmiraju, populariziraju i predstave malo dalje…

…U svakom slučaju kada se radi dobro i afirmira ljude, privlači i na projekte i na koncerte i na predstave svagdje, onda je to jedan proces koji može biti i financiski isplativ. A ne da se stalno misi kako je kultura skupa. Moje uvjerenje je da je nekultura puno skuplja… Kazala nam je dr. Zdenka Weber u ekskluzivnom razgovoru za Berlinski magazin.
VIDEO: Razgovor s dr. Zdenkom Weber


Na kraju predavanja dr. Zdenka Weber, Evelin Novak sopranistica i Matthias Samuil koji je svirao klavir nagrađeni su velikim ovacijama nazočnih posjetitelja, te su im u ime veleposlanstva uručeni prigodni darovi, znaci pažnje za jednu odlično upriličenu večer glazbene kulturne edukacije, koja je upriličena zahvaljujući glavnoj protagonistici večeri dr. Zdenki Weber i kao uvijek odličnim domaćinima iz veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, ovoga puta pod voditeljskom palicom veleposlanika Gordana Bakote.

Dora Pejačević nije uglazbljivala pjesme hrvatskih pjesnika nego uglavnom njemačkih i austrijskih, a obrazovanje je stekla u obiteljskom dvorcu u Našicama, kako je i priličilo za djecu koja su dolazila iz tadašnjih visokih slojeva društva. Kontesa Dora svoje je spoznaje iz područja književnosti, filozofije, i drugih znanosti širila čitanjem, odnosno lektirom, što nam samo govori o važnosti čitanja u procesu samoobrazovanja, istaknuto je na predavanju.

Dora Pejačević je kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, glazbu je počela učiti kao dijete kod poznatog mađarskog orguljaša Károlya Noszede koji je ljeti dolazio u Našice. Kada se obitelj zbog banske obveze Dorinog oca preselila u Zagreb, Dora je nastavila školovanje privatno kod nastavnikâ glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda (Ciril Junek, Dragutin Kaiser, Vaclav Huml). Kada su roditelji shvatili da njezine sklonosti za glazbu prelaze uobičajene okvire mladenačke razbibrige aristokratskih djevojaka, omogućili su joj uoči Prvoga svjetskog rata usavršavanje u Dresdenu.
Privatno glazbeno školovanje nastavila je u Dresdenu kod Percyja Sherwooda, kod Waltera Courvoisiera (kompozicija) te Henria Petria (violina) u Münchenu. No, ona nigdje nije kontinuirano učila glazbu dulje vrijeme, pa se može ustvrditi da je u velikoj mjeri samouka, a umjetnički talent prije svega razvijala je kroz kontakte s vodećim ličnostima svoga doba. Među njezinom “braćom po duhu” našli su se tako pijanistica Alice Ripper, likovna umjetnica Clara Rilke-Westhoff, književnica Anette Kolb, Rainer Maria Rilke, Karl Kraus i druge istaknute osobnosti europske kulturne scene toga doba.

Dora Pejačević od udaje za austrijskog časnika Ottomara von Lumbea 1921. do smrti 1923. godine, provela je uglavnom u Münchenu gdje je i umrla. Teško je danas nagađati što je potaknulo skladateljicu na odlazak iz Našica i život u njemačkim gradovima Dresdenu i Münchenu. U Našicama je postavljena bista u čast Dore Pejačević koja je sahranjena u Našicama pored obiteljske grobnice Pejačevićevih.
U Hrvatskome povijesnom muzeju, unutar zbirke slika, grafika i skulptura čuva se njena posmrtna maska.
Dr. Zdenka Weber muzikologinja i bivša diplomatkinja.
Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 1985. obranila doktorat na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Od 1974.–94. radila u Muzikološkom zavodu Muzičke akademije u Zagrebu. Predavala povijest glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Predavala na Visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler u Berlinu, radila u Institutu za muzikološka istraživanja Preussischer Kulturbesitz u Berlinu, a od 1992.–97. u Deutsche Oper Berlin kao osobna referentica glavnog glazbenog direktora. Od 1997.–2001. je savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu a od 2001. je savjetnica u Odjelu za kulturnu promidžbu Ministarstva vanjskih poslova RH u Zagrebu. Od 2010. je ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, a od 2012. na mandatu u Veleposlanstvu RH u Republici Austriji.
Od 1972. kontinuirano se bavi glazbenom publicistikom a od 1974. objavljuje i muzikološke radove u zemlji i inozemstvu.
 
Nagrade: odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Red hrvatskog pletera, Broš Kraljice Luize Društva Otto von Bismarck u SR Njemačkoj, Vitez umjetnosti i književnosti Republike Francuske, Nagrada Grada Varaždina, Nagrada „Josip Andreis“ Hrvatskog društva skladatelja i glazbenih pisaca, Nagrada Varaždinske županije.
FOTO GALERIJA:Berlin: Predavanje dr. Zdenke Weber o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...