2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO)  MAINZ: Hrvatska kravata sedam dana krasi Gutenbergov spomenik u Mainzu

Datum:

(VIDEO-FOTO)  MAINZ: Hrvatska kravata sedam dana krasi Gutenbergov spomenik u Mainzu

Hrvatska kulturna zajednica iz Mainza (HKZ Mainz) povodom Svjetskog Dana kravate organizirala je svečano vezanje kravate na Gutenbergov spomenik.

Središnji program obilježavanja Svjetskog Dana kravate, vezanja kravate na Gutenbergov spomenik, održan je na adresi Gutenbergplatz broj 5 u 55116 Mainz, na trgu u Mainzu koji je ime dobio po Johannesu Gutenbergu, gdje je smješten i njegov spomenik.

FOTO GALERIJA: Hrvatska kravata sedam dana krasi Gutenbergov spomenik u Mainzu

Slavite s nama ovaj poseban dan i upoznajte povijest i kulturu jednog od najpoznatijih modnih dodataka – kravate! Bio je to naslov poziva kojim je Hrvatska kulturna zajednica iz Mainza (HKZ Mainz) povodom Svjetskog Dana kravate organizirala svečano vezanje kravate na Gutenbergov spomenik. Glasio je poziv domaćina…

I doista bio je ovo poseban dan. Oko 200 uzvanika, gostiju i nazočnih bilo je na svečansti koju su upriličili članovi Hrvatske kulturne zajednice iz Mainza, kulturnim i zabavnim programom, na trgu ispred kipa Johannesa Gutenberga na Gutenbergplatzu u Mainzu, 18. listopada, kada je obilježen “Dan kravate”, svjetski poznatog hrvatskog modnog detalja.

VIDEO: Hrvatska kravata sedam dana krasi Gutenbergov spomenik u Mainzu

Crvenu kravatu dar članova Hrvatske zajednice iz Mainza, dugu tri metra oko Gutenbergovog vrata vezao je uzvanik, gradonačelniku Mainza Nino Haase, a skupu je nazočilo oko 200 posjetitelja Hrvata i Nijemaca iz Mainza i okolnih gradova.

Svjetski Dan kravate tako je obilježen prelijepom svečanosti u nazočnost velikog broja uzvanika i gostiju u Gradu Mainzu, partneru Grada Zagreba, te zahvaljujući istinskim prijateljima članovima Hrvatske kulturne zajednice Mainz s kojom kako nam je naglasio gradonačelnik Nino Haase imaju odlične odnose i suradnju.

Svečanost vezivanje kravate na spomeniku Gutenbergu, uveličali su i momci odjeveni u odorama „Kravat pukovnije“, Marko Parlov i Željko Oršolić iz Mainza.

Program je započeo pozdravnim riječima, voditeljice programa Vesne Ačkar koja je potom pozvala predsjednicu Hrvatske kulturne zajednice Mainz, Jasnu Ačkar, koja je sve nazočne pozdravila i otvorila svečanost, dok je članica udruge Martina Parlov sve to lijepo još jednom govorila na njemačkom jeziku, za domaćine Nijemce.

VIDEO: Globalna Hrvatska HRT2 – Dan Kravate 2023 – Mainz

Sve Vas u ime Hrvatske kulturne zajednice Mainz srdačno pozdravljam i iskreno zahvaljujem na odazivu na ovaj svečani događaj. Posebno me raduje što je s nama gradonačelnik grada Mainz Nino Haase. Također srdačno pozdravljam Veleposlanika Republike Hrvatske u Berlinu gospodina Gordana Bakotu. Kazala je predsjednica Jasna Ačkar.

Želim srdačno pozdraviti i generalnog Konzula RH u Frankfurtu Vedrana Konjevoda. Među brojnim uzvanicima pozdravljam i Brankicu Šimundić, konzul savjetnicu u GK RH u Frankfurtu, Manuela Matz načelnica odjela za gospodarstvo grada Mainza iz strannke CDU-a, Dalibor Jurkić počasni konzul Gvineje, Ludwig Hölle predsjednik frakcije, CDU u Mainzu, Isabell, Rahms, upravni asistent na sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu, lokalni odbor stari grad Mainz, Prof. Dr. Dirk Loomans predsjednik karnevalskog kluba Kastel.  Dieter Muscholl, službenik u gradskoj upravi Mainz odijel za protokol i prijateljstvo gradova Mainza i Zagreba i Viktora Piela predsjednika Njemačko hrvatskog društva.

Predsjednica Ačkar je također naglasila kako je ideja za sedmodnevno vezanje karavate na spomenik Gutenberga u Mainzu prvotno došla od njihove članice Martine Parlov koja je rođena u Mainzu.

Hrvatska kulturna Zajednica zahvalila je svima koji su se odazvali i nazočili svečanosti vezanja Kravate.

Ovo je trenutak kada slavimo povijest i kulturu kravate, izum Hrvata na koji smo ponosni.Hrvatski vojnici u Tridesetogodišnjem ratu nosili su marame oko vrata kao dio svoje vojne odore. Vezali su iste „à la croate“ (na hrvatski način), što se s vremenom promijenilo u „à la cravate“.

Članovi udruge Academia Cravatica su 2003. godine Pulsku arenu okitili su najdužom kravatom na svijetu. Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine, 18. listopad “Danom Kravate”. U Hrvatskoj se već dugo obilježava Dan kravate i kravate se vežu na spomenike.

Budući da je Mainz već više od 55 godina grad prijatelj grada Zagreba, ovu tradiciju smo željeli predstaviti i u Mainzu, Gradu prijatelju. Kazala je Ačkar.

Svima je poznata kravata kao modni detalj, a sada će je sedam dana nositi i Gutenberg u Mainzu.Gutenbergplatz, mjesto gdje se nalazimo, ima svoju jedinstvenu povijest. Johannes Gutenberg, koji je ovdje rođen, revolucionirao je svijet izumom tiskarskog stroja s pokretnim slovima. To je označilo kraj dugog i skupog procesa ručnog prepisivanja knjiga, čime je omogućeno masovno širenje znanja.

Gutenberg najpoznatiji sin grada Mainza svojim izumom postavio je temelje moderne medijske komunikacije.

Knjiga je kulturno dobro. Kravata također. Istaknula je Jasna Ačkar predsjednica Hrvatske kulturne zajednice Mainz, u svom govoru.

Veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota zahvalio je članovima Hrvatske kulturne zajednice Mainz na čelu s predsjednicom Jasnom Ačkar na ovom odličnom projektu prezentacije hrvatske kulture i povijesti u Grada Mainzu, te naglasio kako kravata povezuje ljude širom svijeta pa tako i ovom prilikom u Mainzu, povezala je sve nazočne.

Gradonačelnika Grada Mainza Nino Haase u svome govoru naglasio je kako je podržao ideju Hrvatske kulturne zajednice Mainz i predsjednice Jasne Ačkar da se prijateljstvo Hrvata i Nijemaca i na ovaj način još jače i dublje učvrsti.

Članovi zajednice zahvalili su mu što godinama podržava ovo prijateljstvo i rad Hrvatske kulturne Zajednice Mainz, te naglasili kako ova suradnja potvrđuje našu predanost kulturnom povezivanju i promicanju bogatstva hrvatske baštine.

Program je nastavljen pjesmama Zbora uz pratnju tamburaša.

Uslijedio je i svečani čin vezivanja kravate na spomenik Gutenberga. Ovaj svečani čin pripao je domaćinu gradonačelniku Mainza  kome su članovi Zajednice uručili veliku kravatu, koju je gradonačelnik, popevši se na odrđenu visinu uz  pomoć auto krana, zavezao oko vrata na velikom spomeniku Gutenbergu u Mainzu. Uslijedio je veliki aplauz i čestitke nazočnih članovima Hrvatske kulturne zajednice Mainz na ovom prvom događaju ovakve vrste u Njemačkoj.

Nakon toga je uslijedilo malo putovanje kroz povijest kravate u kojem su domaćini na trgu upoznali nazočne s povijesti kravate kao i pokazali nazočnima nekoliko vrsta vezivanja čvora kravate, zu glazbene note Zbora i glazbu Tamburaša Hrvatske kulturne zajednice Mainz.

Na karaju programa  Jasni Ačkar, predsjednici Hrvatske kulturne zajednice Mainz, nazočnima je zahvalila na dolasku a uzvanicima i gostima uručila prigodne darove kako bi im ovaj dan ostao još duže u sjećanju.

Zahvalila je na kraju svima koji su podržali ovu akciju a posebno se zahvaliti članicama koje su uložile ogroman trud i rad kako bi sve ovo uspjelo,  Martini Parlov od koje je ideja potekla i Zdeni Galić dizajnerici kravate.

Nakon svečanisti na na Gutenbergplatzu, program je nastavljen u prostorijama HKZ-Mainz u „Kući Zagreb“, na adresi Augustusstrasse 29. u Mainzu gdje je održano predavanje i prezentacija povijesti kravate, koje je održala Ella Bojčetić.

Neka vam ovaj događaj ostane u lijepom sjećanju. Hvala vam što ste s nama, što podržavate naše napore i što zajedno slavimo kravatu, hrvatski izum i ponos Hrvata. Uživajte u nastavku programa u HKZ Mainz zu prigodan domjenak, kazala je na kraju večeri predsjednica Jasna Ačkar koja je zaradila velike pohvale nazočnih kao voditeljice jedne od najaktivnijih Hrvatskih zajednica u SR Njemačkoj.

Hrvatska zajednica iz Mainza prihvatila je i odlično odradila ovaj poziv Academie Cravatica i prvo predstavljanje Svjetskog dana kravate u gradu Mainzu u Njemačkoj.

Jasna Ačkar predsjednica Hrvatske kulturne zajednice Mainz na kraju je pručila da joj je želja da se ovakve prezentacije i vezanje kravate nastave i u drugim gradovima u Njemačkoj i tako se našim domaćinima i Njemačkoj ukaže na hrvatsko porijeklo kravate i važnost ovog odijevnog predmeta koji su Hrvati podarili svijetu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO-FOTO) – BERLIN: Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz Berlina

(VIDEO-FOTO) – Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz...

(VIDEO-FOTO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie povodom 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

(VIDEO-FOTO) - Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate...

(Video-Foto) Berlin: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica održao koncert u berlinskom kazalištu Admiralspalast

SVJETSKA TURNEJA - KOLEKCIJA Virtuozni pijanist Maksim Mrvica, dobitnik MTV...

(VIDEO-FOTO) 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

Hrvatska kulturno-umjetnička i športska zajednica e.V. Berlin svečano obilježava...