2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Nastavak špijunske afere u Njemačkoj – Uhićen i kurir koji je tajne podatke nosio u Rusiju

Datum:

Nastavak špijunske afere u Njemačkoj: Kurir uhićen zbog špijunaže u BND-u. Nakon uhićenja zaposlenika Savezne obavještajne službe (BND) zbog špijunaže za Rusiju, sada je u pritvoru i navodni suučesnik.

Usred ruskog rata protiv Ukrajine, jedan zaposlenik njemačke vanjske obavještajne službe navodno je špijunirao za Moskvu.

Sada se slučaj širi. Riječ je o izdaji i državnim tajnama: U aferi o ruskoj špijunaži djelatnika Savezne obavještajne službe (BND) sada je u pritvoru i navodni suučesnik. Kaže se da je taj čovjek donio tajne podatke koje je špijunirao zaposlenik BND-a u Rusiju i predao ih tamošnjoj tajnoj službi, rekao je savezni javni tužitelj u četvrtak u Karlsruheu.

(Foto: Christophe Gateau)

Glasnogovornica vlasti nije komentirala koliko je i o kojem materijalu riječ niti koliko je često muškarac putovao u Rusiju. Okrivljeni Arthur E. hitno se sumnjiči za suučesništvo u izdaji.

On je njemački državljanin, a ne zaposlenik same vanjske obavještajne službe BND, a službenici Savezne kriminalističke policije uhitili su ga u nedjelju kada je iz SAD-a stigao u zračnu luku u Münchenu. Zaposlenik BND-a Carsten L. uhićen je u Berlinu 21. prosinca pod sumnjom za izdaju.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu prošle godine, navodno je Rusiji proslijedio informacije koje je dobio tijekom svog rada.Savezni tužitelj tada je objavio da su špijunirani podaci državna tajna u smislu Kaznenog zakona.

Savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) govorio je o važnom udarcu ruskoj špijunaži ako se sumnja potvrdi. BND i FBI podržali su istragu Istraga o navodnom dostavljaču špijuniranih materijala provedena je u bliskoj suradnji s BND-om i uz potporu američke federalne policije FBI, rekao je savezni tužitelj.

U ponedjeljak je istražni sudac Saveznog suda pravde odredio određivanje istražnog zatvora. Prema Kaznenom zakonu, veleizdaja se u osobito teškim slučajevima može kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina do doživotnog zatvora.

Prema definiciji, to vrijedi, primjerice, ako je počinitelj zlouporabio odgovorni položaj koji ga obvezuje na čuvanje državne tajne. Suučesništvo znači da ako više osoba zajedno počini kazneno djelo, svi se kažnjavaju kao počinitelji.

Nakon što je slučaj Carsten L. razotkriven malo prije Božića, njemački političari postali su vrlo zabrinuti.Među ostalim, rasprava se vodila o ulozi špijunaže kao središnjeg oružja u ruskoj vojnoj strategiji i stabilnosti Savezne Republike.

Predsjednik BND-a Bruno Kahl objavio je u prosincu da su opsežne interne istrage pokrenute odmah nakon što je obavještajna služba postala svjesna mogućeg sumnjivog slučaja unutar vlastitih redova.

Kada su potvrdili sumnju, odmah je pozvan Savezni državni tužitelj. BND blisko i od povjerenja surađuje s istražnim vlastima kako bi temeljito razjasnio slučaj, objasnio je Kahl.

Ujedno je istaknuo kako su suzdržanost i diskrecija vrlo važni u ovom slučaju. S Rusijom, s druge strane, imamo posla s akterom “s čijom beskrupuloznošću i spremnošću na nasilje moramo računati”, dodao je predsjednik BND-a.

Svaki detalj procesa koji je javno objavljen značio je prednost za ovog protivnika kako bi se nanijela šteta Njemačkoj. BND je njemačka vanjska obavještajna služba.

Obavještava Saveznu vladu o događajima od vanjskopolitičkog i sigurnosno političkog značaja. Tu radi oko 6500 ljudi. U samom BND-u takozvana krtica – dvostruki agent – zadnji put je razotkrivena 2014. godine. Dvije godine kasnije Viši regionalni sud u Münchenu osudio ga je na osam godina zatvora zbog višegodišnje špijunaže, prvenstveno za američku tajnu službu CIA-u.

Tadašnji 32-godišnjak proglašen je krivim za izdaju i povredu službene tajne. Između 2008. i 2014. obučeni uredski službenik proslijedio je CIA-i više od 200 dokumenata BND-a, od kojih su neki bili strogo povjerljivi, i za njih prikupio najmanje 80.000 eura.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...