2000. - 2023.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
23 godine s Vama!

2000. - 2023.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
23 godine s Vama!

Snaženje partnerstva Hrvatske i Kanade

Datum:

Snaženje partnerstva Hrvatske i Kanade

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 12. travnja 2023. godine, u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly.

Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim vrijednostima i interesima.

,,Značajan doprinos razvoju ovih vrlo dobrih odnosa dalo je preko 250 tisuća Hrvata, koji su Kanadu učinili svojim novim domom i služe kao most naše dvije zemlje i naroda”, naglasio je ministar Grlić Radman.

Također, razgovarali su o unaprjeđenju gospodarske suradnje, poglavito u područjima energetike, brodogradnje i turizma, kao i suradnje u područjima obrazovanja, znanosti, tehnologije i medicine.

,,Pozdravljamo produbljivanje suradnje u pitanjima sigurnosti i obrane s Kanadom, kao jednim od najbližih partnera EU-a. Dijelimo zajednička načela i vrijednosti te se zajedno nastavljamo suočavati sa složenim globalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama”, rekao je ministar Grlić Radman osvrnuvši se na važnost transatlantskog partnerstva Kanade i EU-a te važnosti zajedništva saveznika u podršci Ukrajini.

U Ottawi, ministar je sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Instituta MacDonald-Laurier na kojemu se osvrnuo na trenutne vanjske i sigurnosne izazove, kako u Europi tako i na globalnoj razini. Tom prilikom govorio je i o hrvatskom putu u euroatlantske integracije te naglasio nedavno postignute vanjskopolitičke strateške ciljeve Republike Hrvatske pristupanja šengenskom prostoru i eurozoni.

Ministar Grlić Radman prisustvovao je i na svečanosti povodom proslave 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kanade uz prisustvo visokih kanadskih dužnosnika.

,,Hrvatska i Kanada možda slave 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ali naši odnosi sežu puno dublje od toga. Hrvati se u Kanadu – na istok i zapad – doseljavaju više od sto godina. Napori tih Hrvata, koji su doselili u Kanadu i učinili je svojim domom, bili su sastavni dio izgradnje Kanade, u svim aspektima javnog života i privatnog poduzetništva. Oni su iskoristili najbolje što su imali iz oba svijeta, za promicanje i njegovanje sve jačih veza između naše dvije zemlje i naroda”, zaključio je ministar Grlić Radman.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Novi broj: Berlinski magazin broj 242 (06-2023)

Sadržaj Berlinski magazin broj 242 (06-2023) 1 Naslovnica 3 Riječ urednika 4...

(VIDEO-FOTO) Razgovor: Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga

(VIDEO-FOTO) Razgovor: Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga Gospođo...

(VIDEO-FOTO) Razgovor Ante Fabijanić gradonačelnik Grada Paga – Prezentacija Paga u Berlinu

(VIDEO-FOTO) Razgovor Ante Fabijanić gradonačelnik Grada Paga - Prezentacija...