2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Status kandidata za članstvo u EU za Bosnu i Hercegovinu dobar je korak naprijed

Datum:

Status kandidata za članstvo u EU za Bosnu i Hercegovinu dobar  je korak naprijed.
Josip Juratović  izvjestitelj za Jugoistočnu Europu pri odboru za europska pitanja Bundestaga i Christian Petry predsjednik radne grupe SPD-a pri odboru za europska pitanja Bundestaga.


Izričito pozdravljamo jučerašnju odluku europskih ministara o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Kandidatski status je poticaj da se konačno krene u potrebne reforme. Time se približavamo cilju ulaska svih šest zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ujedno, ova je odluka te dio i čitavog niza ovogodišnjih uspjeha u približavanju šest zemalja Zapadnog Balkana EU.

Od izbora početkom listopada 2022. godine u Bosni i Hercegovini postoji nova politička dinamika. Uz potporu EU-a, međunarodne zajednice i visokog predstavnika djelomično se uspjelo riješitii blokade u razvoju državnih institucija.

Ovo su već prve naznake da je zemlja ozbiljna u vezi s reformama i da se želi pridružiti EU. Drago nam je zbog demokratskih snaga u zemlji da su  oslabile nacionalističke snage. Čvrsto stojimo uz Bosnu i Hercegovinu na tom reformskom putu.

Europska komisija postavila je 14 ključnih prioriteta u područjima demokracije, vladavine prava, temeljnih prava i funkcioniranja državnih institucija  koje bi trebalo ispuniti prije nego  se  poduzmu  sljedeći koraci, što je i preporuka za početak pristupnih pregovora.

Juratović i Petry naglašavaju da odlukom o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu, početkom pregovora o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, uspješnim ponovnim pokretanjem Berlinskog procesa pod kancelarom Olafom Scholzom i prvim konferencijama o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, su se od početka ruskog agresorskog rata u Ukarajni  napravili veliki koraci u integraciji zapadnog Balkana u EU.”

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

1,14 milijuna tražitelja azila u Europi.Trećina svih migranata koji dolaze u EU odlazi u Njemačku.

Broj tražitelja azila u Europi prošle je godine znatno...

Moguće granične kontrole tijekom Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj

U najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj državi (Nordrhein-Westfalen NRW) Sjeverna Rajna-Vestfalija...

Novi broj – Berlinski magazin BM 247

Novi broj Berlinski magazin BM 247 Prosinac /Dezember 2023 Sadržaj Berlinski...