2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO + FOTO) Berlin: Izložba prof. Viktora Popovića profesora na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1997. godine, na odsjeku Slikarstva u Berlin.

Datum:

(VIDEO + FOTO) Berlin: Izložba prof. Viktora Popovića profesora na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1997. godine, na odsjeku Slikarstva u Berlin.
U Berlinu je u tijeku izložba pod nazivom „Dolazak-Odlazak“ na kojoj se prikazuju radovi splitskog profesora likovnog umjetnika Viktora Popovića i poljske umjetnice Martyne Poznańske. Izložba je otvorena od 26. travnja i traje do 1. srpnja. Izložba je postavljena  u berlinskoj galeriji A:D: Kustos na adresi Kurfürstenstraße 142, 10785 Berlin.

Ova izložba, inauguracijsko je predstavljanje A:D: Curatoriala u njihovom novom prostoru, te također označava kulminaciju rezidencijalnog programa suradnje između A:D: i Galerije C24, čiji su kustosi Maria Isserlis, Christy Woody i David C. Terry. S radovima umjetnika  poljakinje Martyne Poznańske i hrvatskog umjetnika Viktora Popovića, Arrival… „Dolazak-Odlazak“ označava početak nove ere za galeriju A:D: Curatorial, jer istražuje slojeve sjećanja i emocija koji isplivavaju na površinu u procesu pomicanja.

Početkom 2020., A:D: galerija trebala je preseliti svoj prostor u novu zgradu. Ovo iskustvo, koje se dogodilo na pragu globalne pandemije i političkih turbulencija, pružilo im je priliku da istraže i suosjećaju s nevoljama ljudi čiji su životi u stanju prevrata i smrtonosne opasnosti. Radovi Poznanske i Popovića zajednički istražuju fizičke tako i emocionalne posljedice promjena koje se manifestiraju u vanjskom okruženju, našem osobnom prostoru i unutar samog ljudskog tijela. Otvaranju izložbe nazočilo je oko 150 posjetitelja, među kojima je bio i priličan broj Hrvata.

(VIDEO) Berlin: Izložba prof. Viktora Popovića profesora na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1997. godine, na odsjeku Slikarstva u Berlin

Prof. Viktor Popovića radi na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1997. Godine gdje je počeo kao asistent, a zatim kao profesor na odsjeku Slikarstva.  
Naš odsjek od samog osnutka intenzivno potiče studentske projekte na kojima se studenti kroz suradnju već za vrijeme studija umreže s kolegama. Konkretno, već godinama uspješno surađujemo s Odsjekom za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta, što je jedinstven primjer u Hrvatskoj, kazao nam je Popović.

S njima smo osmislili dva dugoročna projekta: bijenalni projekt Rad, tekst, kontekst koji se javnosti već tradicionalno predstavlja u prostoru Stare gradske vijećnice i projekt Premijere koji broji više od 70 samostalnih studentskih izložbi realiziranih u prostoru Loggia u Centru Zlatna vrata. Također, završne izložbe studenata organiziramo u prostoru Multimedijalnog kulturnog centra, a pored toga ostvaren je i niz uspješnih suradnji s Galerijom umjetnina.

Viktor Popović nam je u Berlinu kazao i kako je dosta njegovih radova nastalo kao reakcija na određeni prostor koji ne mora nužno biti galerijski. Volim kada me okruženje i situacija izazovu na razmišljanje… Ali nema zacrtane putanje, ona se razlikuje od projekta do projekta. Nekada istraživanje provodim ciljano za određeni projekt, a nekad je projekt potaknut pronađenom arhivskom građom…

Recimo, istraživanje vezano uz izložbu na temu Splita 3 u galeriji Škola 2015. godine dovelo me do pronalaska sjajnog, do tada nepoznatog arhivskog materijala Vojne bolnice, zbog čega sam odlučio razviti projekt na tu temu. Takvi slučajevi istraživački proces čine uzbudljivim.

S Viktorom Popovićem napravili smo ekskluzivni video razgovor za Berlinski magazin u kojemu nam je govorio o svom projektu u Berlinu i drugim zanimljivim i aktualnim temama.

Jedna od temeljnih odrednica u radu splitskog umjetnika Viktora Popovića je redefinicija prostora. Umjetnik ovoj problematici pristupa na dva načina – intervencijom na oblikovnoj razini i radom na kontekstu prostora u kojem izlaže, kao što je upriličio za ovu berlinsku izložbu. Kada na prostor reagira na formalnoj osnovi, najčešće ga transformira jednostavnim instalacijama nastalim na tradiciji minimalizma.

Viktor Popović rođen je 1972. godine u Splitu. Diplomirao je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine. Od 1998. godine predaje Slikarstvo, Crtanje akta i Crtanje na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, od 2018. godine u zvanju redovitog profesora u trajnom zvanju. Od 2000. godine aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan (Nagrada 36. splitskog salona, Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split, Split 2009.;

Prva nagrada na Natječaju za izradu idejnog rješenja spomenika don Mihovilu Pavlinoviću na Trgu Mihovila Pavlinovića u Splitu (sa Ana Grgić), Grad Split, Split 2009.; Godišnja Nagrada za najboljeg mladog umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb 2006.; Godišnja Nagrada za suvremenu umjetnost Filip Trade, Zagreb 2005.; Velika nagrada VIII. trijenala hrvatskog kiparstva Gliptoteke HAZU, Zagreb 2003.). Viktor Popović živi i radi u Splitu.

(FOTO) Berlin: Izložba prof. Viktora Popovića profesora na Umjetničkoj Akademiji u Splitu od 1997. godine, na odsjeku Slikarstva u Berlin    

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...