2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Berlin: Izložba slika Gorana Petrača hrvatskog akademskog slikara u veleposlanstvu RH.

Datum:

(Video-Foto) Berlin: Izložba slika Gorana Petrača hrvatskog akademskog slikara u veleposlanstvu RH.
Od 24. lipnja u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu otvorena je izložba slika Gorana Petrača hrvatskog akademskog slikara.
Goran Petrač je poznati hrvatski slikar jarkih boja koji se inspirira krajobrazima Ludbrega u kojem autor živi i djeluje, u najstarijem gradiću Varaždinske županije.
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi čuvenog slikara Vasilija Jordana.

U sklopu otvorenja izložbe u veleposlanstvu RH u Berlinu u ime domaćina veleposlanika Gordana Bakote slikara Petriča koji je u Berlinu boravio sa suprugom i sinom, pozrdavio je Domagoj Marić prvi tajnik veleposlanstva RH u Berlinu.

VIDEO: Berlin: Izložba slika Gorana Petrača hrvatskog akademskog slikara  u veleposlanstvu RH.

Marić je u moderatorskom dijelu predstavljanja autora izložbe, sa slikarom Petričem održao prigodan razgovor glede otvaranja izložbe, prenio autoru pozdrave velepolsanika Bakote, uz nazočnost njemačke i hrvatske publike, nakon čega su uslijedila i zanimljiva pitanja za samog umjetnika, nagon čega je izložba otvorena.

Ugodno druženje uz razgledanje slika, nastavljeno je uz domjenak i čašu hrvatskog vina, te uz razgovor s umjetnikom Petračem, koji je nazočnima još više približio svoju postavljenu likovnu kolekciju, za koju se odlučio da prikaže u Berlinu.

Tijekom večeri, razgovaralo se i o monografiji autora, koja obuhvaća Petričev životni opus, te o slikarstvu danas u Hrvatskoj, Njemačkoj i Europi.

VIDEO: Razgovor – Goran Petrač akademski slikar – Izložba slika u veleposlanstvu RH u Berlinu

Akademski slikar Goran Petrač poznati je hrvatski likovni umjetnik koji je izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi. Autor je kompleksnog opusa. Naglasio je kako mu je ova berlisnka izložba posebno značajna jer je prvi put u Berlinu i da mu je posebno drago što ima čast da svoje radove izloži u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u Berlinu.

Akademski slikar Goran Petrač zahvalio se tijekom večeri i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH koji su pokrovitelji izložbe i koji su u ovom projektu, ovom prilikom, njega odabrali da bude „likovni veleposlanik“ u godini 30 godina od mežunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a sve u cilju promocije kulturne i materijalne baštine RH u domovini i svijetu.

Izložba Gorana Petrača u Berlinu može se razgledati u sljedećih pet mjeseci, uz dogovorene termine s veleposlanstvom RH u Berlinu.

Goran Petrač slikar je neumornog kontinuiranog slikanja, koji ustrajno istražuje kako motiva tako i druge različite slikarske tehnika nepredvidive mogućnosti kolora u žarkim bojama. Slike izložene u Berlinu tematski su povezane s ciklusom krajobraza, uglavnom na srednjim i malim formatima za koje se autor odlučio da ih predstavi u Berlinu, te kako reče u formatima koji odlično odgovaraju prostoru u kojemu su izložene u Berlinu.

Petrač slika i na velikim formatima, te je autor i više aktualnih akrila na formatu 200x150cm, izrazito snažnog, eruptivnog, užarenog kolora. Na Petračevim slikama pojavljuje se i raste život, kako nam je rekao u razgovoru, jednostavan i neobjašnjiv a uz sve to lijep i nestvaran, šaren i uzvišen. Zemlja i priroda su kao majka, rađaju i daju život, kazao je Petrač, u čijim slikama se dodiruju zemlja i nebo, a to je za nejga svakodnevna inspiracija, kazao je autor izložbe.

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Goran Petrač (rođen je u Ludbregu 1961.godine a diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Jordana 1985.g, koji mu je kako reče bio veliki uzor i s kojim je u odličnim priajteljskim odnosima, te je ponosan da je imao tako čuvenog mentora i učitelja.

Izlagao je na brojnim izložbama diljem Hrvatske. Od one prve koju je imao u rodnoj Koprivnici, davne 1988.godine.  Sudjelovao je na Bienallu slikarstva u Rimu gdje je bio i nagrađen kao jedan od nekolicine najuspješnijih izlagača. Autor je izložbe u Švicarskoj, te samostalne izložbe u Rimu, kao i opsežne monografije o svom dosadašnjem radu o kojoj je govorio i posjetiteljima izložbe u Berlinu.

Monografija, remek dijelo, Gorana Petrača tiskana je na 400 stranica, koju potpisuju autori  Stanko Špoljarić i sam slikar Goran Petrač. Nakladnik je Stanko Mrduljaša a monografija je tiskana u tiražu od impozantnih 1500 primjeraka.

Marijan Špoljar u osvrtu na monografiju piše kako Goran Petrač pripada onoj generaciji studenata sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koja je vjerojatno najizravniji sudionik i svjedok tranzicijskog vremena u umjetnosti kraja prošloga stoljeća.

Autor teksta u monografiji Stanko Špoljarić, metodički i u kontinuitetu razlaže Pertričevo slikarstvo, zadržavajući se na pojedinim fazama u njegovu radu toliko koliko je nužno, da bi se objasnili stilski, tematski i vrijednosni elementi u njima i da bi se, u konačnici, uspostavio objektivan sud o ovom opusu.

Petrač se akademski obrazovao i dobar dio života i rada proveo u Zagrebu, da bi se nakon dvadeset godina vratio u rodni grad Ludbreg.  U Berlinu je naglasio kako za samo slikarstvo, slikaru je svejedno gdje stvara dok je sve drugo pitanje okruženje i tržište.

Kontakte sa Zagrebom kao kulturnim središtem  održavao je i dalje javljajući se izložbama u povremenim intervalima. No, s druge strane, zadovoljan je radom i ritmom u malom gradu, gdje je uronjen u pejzaž koji ga inspirira , puni energijom,te duhovnošću prisustva krvi Kristove koja ga je inspirirala u oslikavanju svetišta i Zavjetne kapele Hrvatskog sabora.
2006.godine Goran Petrač kao autor izradio je i postavio Spomenik palim braniteljima Domovinskog rata u Ludbregu, koji je visok 5 metara.

Goran Petrač je papi Franji poklonio jedan svoj uradak prilikom posjeta izaslanstva grada Ludbrega u Vatikanu kada je predstavljeno svetište Predragocjene Krvi Kristove. Tom prilikom na generalnoj audijenciji kod Svetoga Oca tadašnji i današnji gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, uručio je papi Franji sliku akademskog slikara Gorana Petrača “Skidanje s križa”, koju je papa Franjo blagoslovio, te kopiju Bule iz 1513. godine kojom je priznato ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Papi Franji Bilić je na audijenciji uručio sliku “Skidanje s križa” koju je ludbreški akademski slikar Goran Petrač naslikao posebno za tu prigodu. Slika, izrađena u tehnici akrila i ulja na platnu, objasnio je Petrač, asocira na svetište Presvete Krvi Kristove i nadahnuta je ludbreškim čudom iz 1411. kada se u kaležu tijekom euharistije pojavila prava krv.

Kao dio delegacije bio sam iznimno počašćen time da je moja slika uručena Papi, koji ju je tom prigodom i blagoslovio. Za mene je to izniman događaj u životu i profesionalnom radu”, rekao je Petrač.

Goran Petrač akademski sliakar, jedan je i od osnivača „Grupe Contra“, umjetničke skupine slikara koja se nastavlja na niz naših umjetničkih grupacija, no ipak u otklonu od avangarde.
Članovi grupe Contra okupili su se 1998. godine pod egidom obnovljene figuracije i tehničkog umijeća ovladavanja raznim disciplinama, „imajući dojam da se odupiru likovnom mainstreamu, ali bez oglašavanja militantnim porukama, bez težnje eksplicitnom odbacivanju drugih i drugačijih, ne ispisujući zvučne manifeste i programe.

Grupu čine slikari Vladimir Blažanović (1953.), Tihomir Lončar (1953.), Vladimir Meglić (1955.), Željko Mucko (1959.), Goran Petrač (1961.), Velimir Rački (1953.), Davorin Radić (1957.), kipar Petar Ujević (1960.) te scenograf Žorž Draušnik (1965.).

FOTO GALERIJA: Berlin: Izložba slika Gorana Petrača hrvatskog akademskog slikara u veleposlanstvu RH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...