2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video – Foto) Berlin: Izložba u povodu 30 goina hrvatske neovisnosti – Pogled kdroz novinsku fotografiju u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.

Datum:

(Video – Foto) Berlin: Izložba u povodu 30 godina hrvatske neovisnosti – Pogled kroz novinsku fotografiju u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.
U Veleposlanstvu RH u Berlinu otvorena je izložba fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”. Uz smanjeni broj uzvanika glede zadanih aktualnih epidemioloških mjera izložba je otvorena u Berlinu i prikazuje se po prvi put van granica RH.
Povodim 30 godina te točno na dan kada je Hrvatska obilježila 30 godina samostalnosti 15.siječnja, Večernji list je u Belinu izdvojio najvažnije novinske fotografije koje su obilježile posljednja tri desetljeća hrvatske povijesti.

Izabrane fotografije su rijetko ili nikad ranije viđene te pričaju izuzetno zanimljivu priču s obzirom na to da je malo koji narod proživio toliko velikih događaja u tako kratko vrijeme.
Taj nimalo jednostavan, ali zato izrazito važan i emotivan zadatak realizirali su urednici i dugogodišnji fotoreporteri Večernjeg lista.

Domagoj Marić, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na početku izložbe kao moderator večeri pozdravio je nazočne goste te je pozvao veleposlanika RH Gordana Bakotu da se obrati nazočnim gostima, na početku otvaranja izložbe. Velposlanik Bakota je kazao sljedeće.

Poštovani uzvanici velika mi je čast sve vas skupa pozdraviti povodom obilježvanja 30 godina samostalnosti RH i 30 godina od priznanja RH od strane SR Njemačke. Žao mi je da smo ovu izložbu organizirali za samo mali broj uzvanika a razlog tome su stroge epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi.

VIDEO : (Video – Foto) Berlin: Izložba u povodu 30 goina hrvatske neovisnosti – Pogled kdroz novinsku fotografiju u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.


Nadamo se da će mo se uspjeti naći još jednom prilikom, do kraja veljače u povodu ove izložbe a do tada će se izložba moći razgledati u manjim grupama uz blagovremene najave posjetitelja, kojima ćemo omogućiti da vide ove prelijepe fotografije.

15 siječnaja 1992. Hrvatska i Slovenija su primile međunarodno priznanje zemalja tadašnje Europske unije. Bio je to veliki dan koji je svima koji se sjećaju,  data velika motivacija za nastavak borbe za neovisnost i samostalnost RH, u vremenu kada je još jedna trećina hrvatskog teritorija bila pod okupacijom neprijateljskih snaga.

Bakota je potom istaknuo nemjerljivo veliku ulogu hrvatskih branitelja te posebno naglasio zasluge i ulogu prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i njegove velike zasluge u stvaranju hrvatske države.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu  na otvaranju izložbe fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”,  veleposlanik RH U SR Njemčakoj Gordan Bakota je pozdravio nazočne uzvanike između ostalih Carstena Schneidera izaslanika državne tajnice Anna Lührmann iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, veleposlanika Slovenije u Berlinu Franca Buta, Emmanuela Cohet-a zamjenika francuske veleposlanice, Kristijana Tušek Generalnog konzula Republike Hrvatske i doajena Konzularnog zbora u HamburguStipu Puđu novinara i urednika Večernjeg lista koji je bio zastupnik organizatora izložbe Večernjeg lista, te predstavnike nekoliko berlinskih društava i udruga, te naglasio da je njihova uloga bila uvijek nemjerljiva na međunarodnom putu RH.

U ovih 30 godina uslijedili su veliki uspjesi  i važni događaji za RH. Prisjetimo se članstva RH u UN-u, člasnstvo u NATO Savezu, članstvo u EU. Pred nama su još važni koraci vezani uz posljednje etape. Priprema za ulazak RH u Schengen i u Eurozonu kao i u OSCD, (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj).

Tih 30 godina je zaista proletilo i puno se toga dogodilo pozitvivnog za našu domovinu koju smo uspjeli obraniti u Domovisnkom ratu. Ovo je prilika prisjetiti se naših njemačkih prijatelja koji su zaista u dobroj mjeri pomogli RH tih važnih ključnih godina. Prisjetimo se naravno velikih lidera kao što su Kohl i Genscher i zahvaljujemo im se od srca.
Njemačka nam je stala uz bok kao pouzdan partner od samog početka, od osnutka države preko teških ratnih godina do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Danas su Hrvatska i Njemačka partnerske države u europskoj obitelji i zajedno se zalažu za zajedničke europske vrijednosti. Njemačka je naš važan partner u mnogim područjima, a jedna je od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, prvi vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći investitor u Hrvatskoj i zemlja čiji građani tradicionalno zauzimaju prvo mjesto u turističkoj posjeti Hrvatskoj – naglasio je između ostalog veleposlanik Bakota.

Veleposlanik Bakota je zahvalio gradovim partnerima Hrvatske u Njemačkoj te se osvrnuo na važnu ulogu hrvatskog iseljeništva u SR Njemačkoj koje je odigralo jednu od ključnih uloga u međunarodnom priznanju RH.

Ja sam ponosan na naše iseljenike i veliku pomoć tada i danas, i prisjećamo se velike pomoći koju ste dali našoj domovini prije i poslije priznanja. Kazao je između ostaloga veleposlanik Bakota u svome govoru, te se na kraju zahvalio organizatorima izložbe Večernjem listu i glavnom uredniku Draženu Klariću, koji nažalost nije mogao nazočiti izložbi, te autoru i producentu izložbe Damiru Kanaetu i asistentu Jurici Pušenjak. Zahvaljujem im se na ovoj divnoj izložbi. Živjela RH, živjela SR Njemačka, naglasio je veleposlanik Bakota.

Domagoj Marić potom je najavio pozdravni govor i čestitku  koju je uputila putem video linka Državna ministrica u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anna Lührmann (Die Grüne), koja je svoj govor započela hrvatskim riječima „Dobar dan Hrvatska“ te nastavila na engleskom jeziku. Potom je govorio Carsten Schneider nazočni predstavnik također iz Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, koji je uputio čestite povodom 30.godina međunarodnog priznanja RH i zaželio još bolju suradnju i nastavak dobrih i prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i SR Njemačke.

Proslavljamo doista veliki dan. Ovo je foto umjetnost koja nam dočarava posljednjih 30 godina povijesti RH. Zahvaljujem se na riječima koje su mi prenijele vaše djelatnice veleposlanstva Marica Jukić i Ivana Karanušić, da ovaj dan za Hravtsku predstavlja dan, kao za nas nijemce Dan njemačkog ujedinjenja. Ovaj dan je duboko utisnut u povijest naša dva naroda. Mi slavimo rođendan kao i Slovenija čiji je veleposlanik je večeras s nama, kazao je Schneider.

Mogu s ponosom reći da smo mi Nijemci ponosni da smo prvi učinili ovaj korak povodom priznanja RH i Slovenija 1992. godine. Danas 30 godina kasnije živimo u svijetu koji ne možemo zamisliti bez RH i Slovenije na zenljopisnoj karti, kazao je izmežu ostaloga Carsten Schneider nazočni predstavnik Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke.

U ime organizatora izložbe govorio je Stipe Puđa novinar i urednik Večernjeg lista iz Frankfurta. Puđa je u svome govoru naglasio sljedeće.
Pozdravljam Vas u svoje i u ime glavnog urednika Večernjeg lista gospodina Dražena Klarića koji je i autor ove izložbe fotografija kojom slavimo 30 godina hrvatske neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatska.

Ova izložba je jedno slikovno putovanje kroz posljednjih 30 godina povijesti hrvatskog naroda. Trideset godina u životu jednog naroda nije dugo razdoblje, ali je u slučaju hrvatskog naroda bilo nevjerojatno intenzivno i uzbudljivo. Malo je koji narod proživio toliko velikih događaja u tako kratko vrijeme.

Fotoreporteri Večernjeg lista, najvećeg hrvatskog dnevnog lista, koji izlazi već više od 60 godina, bilježili su iz dan u dan najznačajnije događaje i tako stvarali slikovnu kroniku jednog naroda i jedne države. Fotografije s ove izložbe bilježe sretne i one malo manje sretne trenutke, dokumentirajući jedno vrijeme, jednu povijest sa svim njezinim usponima i padovima.

Kroz ovdje izloženih 55 fotografija u Berlinu, koje govore više od riječi, ispričana je priča o ostvarenju povijesnog sna hrvatskog naroda kroz neke od najznačajnijih političkih, sportskih i kulturnih trenutaka naše zemlje. Točnije, riječ je o izložbi 20 velikih fotografija te 15 malih fotografija sportskih i 15 malih fotografija kulturnih događanja iz tog razdoblja kao i 5 naslovnica Večernjeg lista, kojima su obilježeni neki od tih najvažnijih događaja.

Ovo je važan dan za nas Hrvate. Hvala za sve što su Njemačka i druge države za nas učinile. Zahvaljujem se veleposlaniku na mogućnosti da izložimo fotografije u veleposlanstvu u Berlinu. Kazao je Stipe Puđa, te se zahvalio generalnom konzulu Kristijanu Tušeku koji je iskazao interes da se izložba prikaže u Hamburgu.

Izložbe fotografija kojom  se slavi 30 godina hrvatske neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatska, pogled kroz novinsku fotografiju,  protkana je jednim segmentom s pet odabranih naslovnica Večernjeg lista koje su izrađene na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u tehnici akvatinte.

O Izložbenim fotografijama pet naslovnica Večernjeg lista u tehnici Akvatinta govorio nam je u Berlinu sam producent izložbe Damir Kanaet, koji je odlično postavio izložbu u zahtjevnom prostoru veleposlanstva RH u Berlinu, u suradnji s asistentom Juricom Pušenjak.

Akvatinta je grafička tehnika dubokog tiska koju je u XVIII. st. izumio J.-B. Leprince. Bakrena (ili cinčana) ploča pospe se finom prašinom kolofonija ili asfalta pa ugrije da bi se prašina stopila s površinom ploče, zatim se obrađuje kiselinom kao bakropis. Tako se postižu fino tonirani efekti poput laviranog crteža. Kazao nam je Damir Kanaet.

Ovom značajnom izložbom, koja nakon Berlina seli u Hamburg, ujedno je obilježena i 30. obljetnica njemačkog priznanja neovisnosti RH te  započela godina kulturnog predstavljanja RH u SR Njemačkoj povodom uspostave hrvatsko njemačkih diplomatskih odnosa. Izložba se može pogledati u Berlinu do 25. veljače 2022. godine uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera te uz prethodno dogovorenim terminima.

FOTO  Berlin: Izložba u povodu 30 godina hrvatske neovisnosti – Pogled kroz novinsku fotografiju u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...