2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Datum:

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine

3. Konferencija o obnovi Ukrajine održava se danas i sutra Berlinu.
Ovogodišnji skup ima za cilj dobivanja široke međunarodne podrške u obnovi i modernizaciji Ukrajine. Uz nazočnost brojnih političkih lidera u Berlinu nazoče i brojni predstavniici gospodarstva te utjecajnih međunarodnih organizacija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin, gdje se prije konferencije sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom njemačkim predsjednikom Steinmeierom, te boravak u Berlinu nastavio sudjelujući na konferenciji o obnovi Ukrajine.

VIDEO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Gordan Grlić Radman MVEP predstavlja Hrvatsku.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u utorak i srijedu u Berlinu nazoči oko 2000 predstavnika iz oko 60 zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskij danas je održao govor u Bundestagu.

VIDEO – BERLIN Konferencija o obnovi Ukrajine – Gordan Grlić Radman – Potpora Hrvatske.

MINISTAR VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA GORDAN GRLIĆ RADMAN PREDSTAVLJA HRVATSKU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu. Na marginama konferencije o obnovi Ukrajine ministar Grlić Radman održao je niz bilateralnih sastanaka.

Konferencija URC2024 održava se pod motom
“Ujedinjeni u obrani. Ujedinjeni u oporavku. Jači zajedno.”


To je nastavak godišnjeg niza političkih događaja na visokoj razini posvećenih brzom oporavku i dugoročnoj obnovi Ukrajine od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. To je također prva konferencija o oporavku Ukrajine koja se održava u državi članici EU-a i dolazi u kritičnom trenutku za Ukrajinu. Konferencija će odražavati načela iz Lugana, uključujući pristup oporavku “cijelog društva” kroz značajno sudjelovanje širokog spektra dionika.

Podržavajući duh reformskih konferencija u Ukrajini koje su se održavale do 2022., URC2024 također će prikazati napredak ukrajinskih reformi u kontekstu njezine ekonomske otpornosti i procesa pristupanja EU-u.

Ključni cilj URC2024 je mobilizirati kontinuiranu međunarodnu potporu za oporavak, rekonstrukciju, reformu i modernizaciju Ukrajine. To uključuje pružanje hitne pomoći za hitne potrebe, provedbu projekata brzog oporavka i stvaranje atraktivnih uvjeta za poduzeća za otključavanje ulaganja privatnog sektora u Ukrajini, te za aktivno uključivanje civilnog društva u proces obnove.

SCHOLZ POZIVA NA DALJNJE JAČANJE ZRAČNE OBRANE UKRAJINE

Na međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na daljnje jačanje zračne obrane zemlje od ruskih napada.

Pozvao je saveznike da podrže njemačku inicijativu za jačanje ukrajinske protuzračne obrane “svime čime mogu”.

“Jer najbolja je ona rekonstrukcija koja se uopće ne mora dogoditi”, rekao je Scholz na početku konferencije koja se održava danas i sutra u Berlinu.uz nazočnost velike ukrajinske delegacije na čelu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskij.

Scholz je ukazao na mogućnost dalekosežnih i dugoročnih obveza za obnovu u zemlji, koja je ozbiljno oštećena u više od dvije godine skupog rata i godinama tinjajućeg sukoba prije toga.

Kancelar kaže da će se zalagati za takvu vrstu obveza na nadolazećem summitu skupine G7 bogatih demokratskih zemalja, koji u četvrtak počinje u Italiji.

Scholz je istaknuo kako Svjetska banka procjenjuje da će u sljedećem desetljeću biti potrebno 500 milijardi dolara pomoći za obnovu Ukrajine.

Pozvao je i privatne tvrtke da sudjeluju s investicijama rekavši da se “s obzirom na razmjere o kojima ovdje govorimo mora nadodati i privatni kapital.”

Stotine njemačkih tvrtki i dalje aktivno posluju u Ukrajini, a samo automobilske tvrtke u Ukrajini zapošljavaju oko 35.000 ljudi, naglasio je Scholz.

Unatoč ratu nije došlo do smanjenja njemačkih ulaganja u Ukrajinu, rekao je Scholz, a obujam trgovine značajno se povećao otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači 2022.

“Sve mi ovo pokazuje da je poslovni sektor svjestan potencijala Ukrajine”, rekao je Scholz.

KRAJNJA DESNICA I LJEVICA U BUNDESTAGU BOJKOTIRALI GOVOR ZELENSKIJA

Zastupnici desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i ljevičarskog Saveza Sahra Wagenknecht (BSW) bojkotirali su u utorak govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u Bundestagu.

„Mi odbijamo slušati govornika u maskirnoj uniformi“, priopćili su predsjednici AfD-a Alice Weidel i Tino Chrupala. „Njemačka vlada Zelenskiju ne bi smjela pružiti podij za prosjačenje za obnovu Ukrajine. Građani već više nego dovoljno daju za vojnu pomoć, pomoć na razini EU-a i socijalnu pomoć za izbjeglice iz Ukrajine“, stoji u priopćenju vodstva AfD-a u kojem se zaključuje da je Ukrajini potreban jedan „mirovni predsjednik“.

 

BSW, koji se sastoji od zastupnika koji su se odcijepili od stranke Ljevice koja ima korijene u DDR režimu, Zelenskija su optužili da se protivi mirovnom rješenju rata u Ukrajini.

„Predsjednik Zelenskij trenutno doprinosi intenziviranju opasne spirale i pritom prihvaća i opasnost od atomskog sukoba koji bi mogao imati posljedice po čitavu Europu … i zato mu Bundestag ne bi trebao odavati počast zasebnom sjednicom“, stoji u priopćenju BSW-a.

Obje stranke su se već i prije isticale pokazivanjem razumijevanja za postupke Kremlja te su se protivile „demonizaciji“ ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ostale parlamentarne stranke su žestoko kritizirale bojkot krajnje ljevice i desnice.

„Vjerojatno im je Kremlj naložio da ne prisustvuju sjednici. Rijetko sam doživio ovakvo pomanjkanje poštovanja prema jednom stranom državniku“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu Dirk Wiese.

Predstavnik demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Thorsten Frei rekao je kako su AfD i BSW pokazale „prijezir prema žrtvama ruske agresije“.

AfD i BSW su na izborima za EU parlament ostvarile dobitke te posebice u saveznim pokrajinama koje su nekada tvorile Istočnu Njemačku uživaju veliku popularnost a AfD je u ovom dijelu zemlje i vodeća politička stranka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se obratio Bundestagu tijekom Donatorske konferencije za Ukrajinu koja se održava u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...