2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Ministar Grlić Radman na ministarskoj konferenciji o reformama EU u Berlinu

Datum:

Ministar Grlić Radman na ministarskoj konferenciji o reformama EU u Berlinu
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je u četvrtak na konferenciji o proširenju EU-a u Berlinu početak procesa jačanja unutarnjih struktura Europske unije kao pripremu za proces proširenja te je istodobno predložila postupnu integraciju zemalja kandidata.

“Mislim da bi mogli razmišljati o postupnoj integraciji zemalja kandidata kojima bi zatvaranjem novih poglavlja bio omogućen pristup radu Europske unije, između ostalog i sudjelovanjem na sastancima Vijeća EU-a”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova na otvaranju ministarske konferencije pod nazivom “Veća, snažnija Unija”.
Njemačka ministrica rekla je kako njezina vlada razmišlja o nizu mjera koje bi EU učinile djelotvornijom u trenutku proširenja.

Među te mjere spada i ograničenje područja odlučivanja na kojima bi bio moguć veto. Baerbock je spomenula mogućnost uvođenja neke vrste glasanja u Vijeću EU-a preko žutih i crvenih karata: žute u slučaju nezadovoljstva nekim dijelovima odluke, crvene u slučaju potpunog neslaganja.

VIDEO: Ministar Grlić Radman na ministarskoj konferenciji o reformama EU u Berlinu

Od Ministra Grlića Radmana u Berlinu dobili smo odgovore na neka aktualna pitanja.

-O čemu je bilo riječi na današnjoj konferenciji ministara vanjskih poslova? Jeste li razgovarali o BiH i hoće li BiH dobiti zeleno svijetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji?

Kriza na Bliskom istoku dominira u europskoj i njemačkoj javnosti.

U Njemačkoj se posebno ističu kritike prema odluci njemačke vlade, što nije kao Hrvatska bila protiv rezolucije UN-a kojom se traži “trenutačno humanitarno primirje” u Gazi bez osude Hamasa.

Npr., ugledni „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ piše kako „vlada veliko zgražanje što je Njemačka bila samo suzdržana“. Kako komentirate to?

Te, kakva je aktualna situacija s našim državljanima u Gazi i koliko ju uspjelo napustiti?

Baerbock je iznijela i ideju o smanjenju Europskog parlamenta i Europske komisije, pri čemu bi unutar komisije pojedini resori bili podijeljeni na više zemalja članica.

FOTO GALERIJA: Ministar Grlić Radman na ministarskoj konferenciji o reformama EU u Berlinu

„Europska unija može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odgađamo već dulje vrijeme, a to je reforma načina na koji EU funkcionira“, rekla je Baerbock.

Ona je rekla kako će razrada reformskih planova biti nastavljena tijekom belgijskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2024. i izrazila nadu da će biti okončan tijekom sljedećeg izbornog razdoblja.

Baerbock je rekla da je proces proširenja potreban kako bi EU postala još snažniji akter i povećala sigurnost.
Baerbock je rekla kako je proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.
U radu konferencije sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

GRLIĆ-RADMAN: PODRŽAVAMO REFORME U SVRHU JAČANJA EU INSTITUCIJA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže jačanju struktura Europske unije u svrhu pripreme na daljnja proširenja.

“Mi podržavamo proširenje i smatramo da se taj proces može odvijati paralelno s institucionalnim reformama”, rekao je ministar Gordan Grlić-Radman nakon ministarske konferencije pod nazivom “Veća, snažnija Unija”.

Ministar Grlić-Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija ali je istaknuo kako je trenutno najvažnije unutar EU-a postići jedinstvo.

“Prioritet je jedinstvo i solidarnost i jačanje onih instrumenata koji služe boljoj obrani od ugroza”, rekao je Grlić-Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao kako se i na ovoj konferenciji založio za što skorije otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

“Mi zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije početkom sljedeće godine. Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.”, rekao je ministar Grlić-Radman. Dodao je kako je siguran da je većina zemalja članica sklona podržati početak pregovora jer, kako je rekao, većina čelnika u BiH podržava ulazak, a ulazak BiH u EU je od geopolitičkog i geostrateške važnosti za EU.

“Početak pregovora mogao bi ojačati proeuropske snage u BiH i ubrzati reformske procese”, rekao je ministar Grlić Radman.

Glede napretka ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji ministar Grlić-Radman je rekao kako treba prije svega jačati vladavinu prava i napustiti retoriku koja je u devedesetima dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na glasanje o rezoluciji UN-a o situaciji u Pojasu Gaze.

“Hrvatska se tu ponijela principijelno i glasala protiv rezolucije koja nije spomenula Hamas niti zatražila oslobađanje talaca”, rekao je ministar Grlić Radman i dodao kako mu je žao što su Hrvatskoj se pojavile selektivne vijesti koje su “neadekvatno kontekstualizirale rečenice unutar rezolucije”.

“Hrvatska je od početka apsolutno za mir i za mirovni proces na Bliskom istoku… Hrvatska u ovom ratu u kojem se ne spominje agresor ne može biti neutralna ali evo čak ni trajno neutralna Austrija ovom prilikom nije bila neutralna”, rekao je ministar Grlić-Radman.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravljalo o osnaživanju struktura Europske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u suradnji sa Španjolskom, koja trenutno predsjeda EU-om.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...