2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Razgovor Josip Juratović – BiH nije zaboravljena na putu u EU

Datum:

(VIDEO-FOTO) Razgovor Josip Juratović – BiH nije zaboravljena na putu u EU

U čast Dana državnosti RH, Dana oružanih snaga i 10. obljetnice ulaska RH u Europsku uniju u Berlinu su organizirana 3 događaja. Predstavljanje turističkih potencijala za njemačke turističke medije, turističke radnike, diplomatski prijem za uzvanike iz njemačkog Bundestaga izvršne vlasti kao i za mnogobrojne diplomate, te prijem za hrvatsko iseljeništvo u Njemačkoj.

Bila je ovo dobra prilika za promociju RH i potencijala RH gdje se Hrvatskoj turističkoj zajednici i predstavnicima Grada Paga osobno zahvalio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, da su napravili jedno pravo predstavljanje RH u ovako važnoj obljetnici za RH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Među uzvanicima bio je Josip Juratović zastupnik u petom mandatu u njemačkom Bundestagu, koji je rođen u Koprivnici a u Njemačkoj je od svoje 14.godine s kojim smo razgovarali i o aktualnoj situaciji u hrvatskom susjedstvu i nekim drugim temama na Jugoistoku Europe.

Josip Juratović je na početku razgovora u čestitki povodom Dana državnosti RH, Dana oružanih snaga i 10. obljetnice ulaska RH u Europsku uniju naglasio.

Čestitka Josipa Juratovića povodom Dana državnosti RH i Dana Oružanih snaga

Prije svega i od moje strane želim čestitati Hrvatskoj i hrvatskom narodu, kako u Hrvatskoj, tako i ovdje u inozemstvu.  Jednostavno sam  ponosan. Ponosan sam na zemlju iz koje potječem, ponosan sam na to što sam i ja dio tih političkih struktura, koja je pomagala Hrvatskoj da prije svega uđe u Europsku Uniju, da bude stvarno ravnopravno članica Europske unije i da Hrvatska je priznata u Europskoj Uniji i kao članica koja je kooperativna, koja vodi dijalog, traži najbolja rješenja za cjelokupnu Europsku uniju, a to je posebno za nas bitno, ne samo za EU nego da i bude neka vrsta mosta naspram zemljama jugoistočne Europe, koje eto još nisu ušle u EU, ali su na putu u EU  i tu Hrvatska jako dobru ulogu igra kao partner kako za Europsku uniju na tom putu tako i za zemlje članice jugoistočne Europe koje su na putu u EU.

Što mislite o stanju BIH nakon uspostave vlasti?

Pa prije svega sam sretan što BIH ima konačno funkcionalne institucije, dakle: Parlament, Vladu i Pravosuđe, može sada raditi, dakle, imamo funkcionalnu državu koja je na putu u EU i koja i može samo kao takva u EU.

Ja sam sam se zalagao za to da dobije BiH status kandidata za ulazak u EU, a da bi se taj status kandidata ispunio sa životom, tako reći sa praksom potrebne su funkcionalne institucije i čestitam BiH, prije svega građanima BiH da im je uspjelo izaći iz „status quo“ i tehničkih Vlada i stvoriti Vladu i Vlade koje su jedina mogućnosti da imamo partnera s kim možemo pregovarati o daljnjim pitanjima odnosno daljnjim točkama na putu u EU.

Josip Juratović – zastupnik u njemačkom Bundestagu – Pogled na susjedstvo RH – Berlin 23.05.2023

Kako vidite sigurnosnu situaciju u hrvatskom susjedstvu?

Pa ja mislim što se tiče sigurnosne situacije pogotovo s ovim ratom u Ukrajini i utjecajem prije svega i Rusije na dijelove jugoistočne Europe ili susjedstva RH, mislim da uvijek treba biti oprezan. Međutim, na drugoj strani vjerujem, vjerujem u zdrav razum i svijest, prije svega to je regija koja je doživjela katastrofu ne tako davno nešto slično što i Ukrajina doživljava. Tako da vjerujem da su prije svega ljudi u regiji svjesni šta se može desiti, da će čuvati mir i stabilnost i tu će imati punu podršku od svih nas.

Što mislite o aktualnoj situaciji, odnosno o odnosima između Kosova i Srbije?

Pa dobro ti procesi su u tijeku, dakle dogovor postoji koji sad treba također ispuniti dijelom ili implementirati, odnosno provesti u praksu. Sigurno će biti rješenje gdje sigurno neće nitko biti 100 %  sretan s tim rješenjem.

To je na neki način razumljivo, ali će se naći rješenje gdje neće biti svi sretni, ali će svi moći zajedno živjeti.

Na kraju krajeva bez te stabilnosti, bez tog dogovora i sporazuma jasno je i jednoj i drugoj zemlji da na putu u EU nemaju šanse ako to pitanje ne riješe. Tako da se nadam da će se tu naći rješenje, ali i upravo kretanja koja su prisutna, pogotovo sada u Srbiji, gdje se probudila građanska svijest, gdje i s unutrašnjih političkih pitanja, daje nam jednu novu nadu da će se demokratizirati i Srbija i Kosovo.

Logično na taj način da će prije svega građani kroz dijalog, kroz jednu pametnu politiku i društveno kreiranje na putu u EU, naći najbolja rješenje.

Na kraju krajeva svi imaju iste probleme: odlazak mladih, opada im privreda, sigurnost, na kraju krajeva socijalna sigurnost, zdravstvena sigurnost i obrazovanje.

Problemi su u cijeloj regiji identični i tu trebamo naći rješenja. Mislim da će se tu i građanska svijest početi mijenjati, prije svega kroz unutrašnju politiku, a i onda ta pitanja koja treba riješiti, svakako da bi i jedni i drugi mogli u miru i sigurnosti živjeti.

Ministar vanjskih poslova BiH naglasio je ovih dana da je nekako BiH zaboravljena na putu u EU na račun rata u Ukrajini, je li je to točno?

Ja ne dijelim to mišljenje da je zaboravljena. Jednostavno nije bilo niti mogućnosti. Razumijete, kad imate tehničke Vlade, nemate funkcionalnu državu. S kim da pregovaram, tko je moj partner tamo?

Dakle, to se sada riješilo i samom činjenicom, da smo, dok još nije bila sastavljena Vlada u Federaciji, mi smo dali zeleno svijetlo, za kandidatski status itd. Dakle, davali smo maksimalno što je moglo biti moguće u onoj situacij u kojoj se BiH nalazila.

Iz te situacije BiH je sada izašla. Imamo Vladu, imamo Vlade i institucije koje je narod odabrao većinski, tako da ja mislim da ima BiH istu perspektivu, iste šanse, iste mogućnosti, kao i sve druge zemlje u regiji.

Međutim, bez ispunjavanja određenih točaka koje su bitne da bi bile ravnopravne članice, neće ući, nije moguće ući, nema nikakvog ubrzanog pristupa, niti u regiji zapadnog Balkana, niti će biti u Ukrajini, niti Moldaviji ili tko god bio na putu u EU.

A na kraju krajeva i ti standardi koje mi tražimo, to nisu standardi da bi se nama udovoljilo, nego da bi funkcionirale države koje će se nama pridružiti. Tako da zaboravljena nije. Ne bih to mišljenje dijelio, ali želim i prije svega pozdravit rad gospodina Konakovića koji je savršeno dobro shvatio šta treba učinit za BiH, da bi se ubrzao predpristupni proces za EU.

Dakle, trebamo dobrosusjedske odnose, na tome se radi. Trebamo zemlje kao što su Slovenija i Hrvatska, koje bi trebale biti most i tu imam dobre signale i od strane Slovenije i od strane Hrvatske, koja žele biti partner BiH i svim ostalim zemljama u regiji. Partner u tom smislu ne da nameće svoju politiku, nego da jednostavno bude na pomoći tim zemljama sa svojim iskustvom, sa svojim djelovanjem i unutar EU, tako da stvarno te zemlje gdje se godinama govori o perspektivi, konačno dobiju, ne samo perspektivu nego i jasan ulazak u EU.

Gospodine Juratoviću, vi ste rođeni u Koprivnici, s 14 godina došli ste u Njemačku, evo možemo reći peti mandat u njemačkom Bundestagu i možemo zasigurno reći jedan rekord koji će teško ikada postići od Hrvata. Kako gledaju Nijemci danas nakon 10 godina Hrvate u EU. Što Nijemci danas govore o Hrvatima, jesu li su oni pravi Europljani?

U svakom slučaju, Hrvatska ima taj imidž dijela Europe. Ustvari, Europa je sve. Ali Hrvatska je orijentirana prema zapadu. To me posebno raduje. Ne zato jer omalovažavam zemlje kao što su Poljska, Mađarska itd., nego jednostavno prema zemljama koje su napredne zemlje, koje žele razviti EU, stvoriti jaku, složnu EU, koja će biti na istoj razini očiju s velikim silama po pitanju mira, stabilnosti, daljnjeg razvoja u globalnim razmjerima.

Hrvatska je tu mala zemlja, ali je partner na koga se može osloniti. Tu sam posebno sretan i zadovoljan. Možda bi se trebali Hrvati koji živi ovdje u Njemačkoj više politički angažirati u političko demokratskim strankama, angažirati bili to u SPD, CDU, Liberali, Zeleni, nije bitno, ali bitno je da se angažiraju jer i na taj način mogu puno toga doprinijeti boljem imidžu Hrvatske. Ne da vode hrvatsku politiku u Njemačkoj, nego da sa svojim primjerom daju da su ravnopravni sa svim građanima EU. To je moja želja.

Ima u regiji određenih zemalja i grupa koje su tu aktivnije. Nažalost, Hrvati tu strašno zaostaju. Tu poruku bih htio dati da jednostavno i tu trebamo više angažmana, jer na taj način, se može najviše doprinijeti imidžu Hrvatske i u društveno-političkom kontekstu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...