2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video i Foto) BERLIN: Prijem povodom 14. Dana Oružanih snaga BiH u organizaciji veleposlanice BiH Jadranke Winbow i brigadira Davora Krole.

Datum:

(Video i Foto) BERLIN: Prijem povodom 14.Dana Oružanih snaga BiH u organizaciji veleposlanice BiH Jadranke Winbow i brigadira Davora Krole.
Prvi prosinac je Dan Oružanih snaga Bоsne i Hercegovine. U Berlinu je na poziv Jadranke Winbow veleposlanice BiH u SR Njemačkoj i vojnog atašea BiH u SR Njemačkoj brigadira Davora Krole  priređen prijem povodom 14. godišnjice Oružanih snaga BiH. Prijam je održan u hotelu RIU Plaza u Berlinu gdje je nazočilo oko 150 uzvanika većinom vojnih atašea i izaslanika, iz oko 50 zemalja akreditiranih u njemačkoj metropoli Berlinu.

Među nazočnima bili su i uzvanici iz javanog, društvenog i vjerskog života Berlina i Njemačke. Prijamu je nazočio i Nuncij nadbiskup Nikola Eterović apostolski nuncij, stalni diplomatski predstavnik Svete Stolice u Njemačkoj, kao i voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu fra Zvonko Tolić. Prijemu su nazočili skoro svi djelatnici diplomatskog predstavništva veleposlanstva BiH u SR Njemačkoj.

Nakon pijemnih čestitki od nazočnih gostiju, intonirane su himne BiH i SR Njemačke. U pozdravnom govoru veleposlanica Jadranka Winbow je govorila o doprinosu BiH i sudjelovanju u operacijama u miru, globalnoj borbi protiv terorizma, te BiH kao članici velike koalicije za borbu protiv terorizma koju sačinjavaju 81. država svijeta. Naglasila je da BiH teži euroatlanstkim asocijacijama i da ima za cilj da bude članica Nato saveza i EU.
OVDJE POGLEDAJTE VIDO: BERLIN: Prijem povodom 14. Dana Oružanih snaga BiH u organizaciji veleposlanice BiH Jadranke Winbow i brigadira Davora Krole.

U pozdravnom govoru brigadir Davor Krolo govorio je o OS BiH i rezultatima koje su ostvarili do danas. Govoreći o aktivnostima koje su povedene i realizirane u 2019. godini brigadir Krolo je naglasio kako su OS aktivno sudjelovale u operacijama potpore miru s ukupno trenutačnih 75 pripadnika OS BiH u svijetu. Naglasio je da su OS BiH trenutno u akcijama ne samo u Avganistanu. Pripadnici OS BiH nalaze se i u Kongu, Maliu i Središnjoj Afričkoj Republici.

Pripadnici OS BiH u 2019. godinu deminirali su više od 3 milijuna m² površine te predali civilnim strukturama i vlastima terene očišćene od mina.  Proveli smo 11 radnih projekata u smislu pomoći civilnom pučanstvu glede izgradnje prometnica, probijanje nepristupačnih terene i slične stvari a sve smo to radili s inžinjeriskim postrojbama. OS sudjelovale su i u gašenjima požara i u medicinskoj evukaciji kada su u pitanju i ostali učinci u 2019. naglasio je brigadir Krolo, povodom obilježavanja 14 godišnjice OS BiH.  

Prijemu je nazočio kao najviše rangirani časnik njemački brigadir načelnik odjela  „Abteilung Strategie und Einsatz (SE4)“ iz ministarstva obrane Njemačke. Nazočili su vojni izaslanici: Brazila, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Čile, Bjelorusije, Rusije, Kine, Japana, Finske, Latvije, Estonije, Litve…. ili oko 50 vojnih izaslanika zemalja koje imaju njemačko diplomatsko predstavništvo u Berlinu.

Na kraju svečanih govora  veleposlanice Jadranke Winbow i brigadira Davora Krole uzvanike su pozvali na prigodan domjenak, gdje su se u nastavku večeri zadržali u srdačnim i prijateljskim razgovorima.

Naša zadaća ostaje kao i do sada ostaje izmešu ostaloga razvijanje biliteralne suradnje s Njemačkom kada su u pitanju OS BiH, ne samo u operacijama potpore miru  i mirovnim misijama već i u aktivnostima školovanja i  buduće edukacije naših pripadnika koji će dolaziti ovdje u Njemačku, naglasio je brigadir Krolo na kraju 14. obilježavanja Dana oružanih snaga BiH u Berlinu 2019.    

Jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine utemeljene su 01.01.2006. godine, nakon provedene reforme obrambenog sustava i prijenosa nadležnosti u oblasti obrane sa entitetskih na državnu razinu.
Donošenjem i implementacijom Zakona o obrani BiH, država Bosna i Hercegovina postala je odgovorna za osiguranje transparentnog, demokratskog i civilnog nadzora nad Oružanim snagama BiH.

Vrhovno zapovjedništvo i nadzor nad Oružanim snagama BiH ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje odluke donosi konsenzusom. Lanac zapovijedanja i nadzora nastavlja se do ministra obrane BiH, zatim preko načelnika Zajedničkog stožera OS, zapovjednika Operativnog zapovjedništva i zapovjednika Zapovjedništva za potporu do podređenih zapovjednika zapovjedništava i postrojbi Oružanih snaga BiH.
Operacije potpore miru su jedan od najznačajnih segmenata u okviru koje zemlje kandidati za punopravno članstvo u NATO-u imaju priliku pokazati koliko im je stalo do kolektivne sigurnosti, gdje pripadnici oružanih snaga više zemalja i nacionalnosti rade u partnerstvu kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je kolektivna sigurnost koja je u suštini i razlog postojanja NATO saveza.

U međunarodnom okruženju svaki pojedinac je u određenom smislu veleposlanik svoje države. Tako pripadnici OS BiH svojim aktivnim sudjelovanjem predstavljaju državu BiH. Kroz njihovu sposobnost da odgovore dodijeljenim zadaćama formira se mišljenje o cjelokupnim OS, te iste dobijaju ili gube na ugledu.
Upućivanjem pripadnika OS BiH u NATO i UN vođene operacije, stupanjski BiH ima sve veći broj pripadnika OS BiH koji posjeduju znanja i iskustva u radu u internacionalnom okruženju i isti nam kao rezultat pospješuju i na određen način ubrzavaju put OS BiH ka NATO kao punopravnog partnera. Takođe, sudjelovanjem u misijama ovakvog tipa, šalje se poruka da su OS BiH kredibilan partner, koji i na terenu želi u potpunosti doprinijeti uspjehu i rezultatima kada su NATO i UN misije u pitanju.

OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU BERLIN: Prijem povodom 14.Dana Oružanih snaga BiH u organizaciji veleposlanice BiH Jadranke Winbow i brigadira Davora Krole.
{gallery}bih_danos_02122019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...