BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Održana prva BiH - Njemačka gospodarska konferencija

E-mail Ispis PDF


Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija

U Berlinu je u prostorijama Deutsche Bank (Njemačke banke) na reprezentativnoj adresi Unter den Linden 13 održana prva  bosanskohercegovačka - njemačka gospodarska konferencija, pod radnim nazivom „Novi putevi zajedničke suradnje“, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, Veleposlanstva BiH u SR Njemačkoj te zu potporu njemačkog Ministarstva gospodarstva i energije.


Konferenciji je nazočilo oko 200 uzvanika iz gospodarskog, političkog i javnog života BiH, Njemačke i drugih država u okružju koje su gospodarski oslonjene na gospodarsku suradnju s BiH.

Konferencija je održana u dva foruma. Konferenciju je službeno otvorio veleposlanik BiH u SR Njemačkoj Željko Janjetović  te između ostaloga naglasio.

Veleposlanik Janjetović je naglasio kako mu je čast pozdraviti nazočne na prvoj BiH-njemačkoj konferenciji u Berlinu. Zahvalio se domaćinu prostora Jörgu Bongartzu direktoru Njemačke banke - Deutsche Bank AG, za centralnu i istočnu Europu, s kojim BiH ima dugogodišnju uspješnu suradnju.

OVDJE POGLEDAJTE SKRAĆENI VIDEO PRILOG KONFERENCIJE
2017. godina je u kojoj obilježavama 25 godina diplomatskih odnosa BiH i SR Njemačke, dvije prijateljske države. Mislim da je raditi najbolji način da se taj jubilej proslavi i mislim da je to poruka za vrijeme koje dolazi, da nas rad može izvući iz teških situacija.

Čast mi je da pozdravim sudionike ove konferencije. Pozdravljam pomoćnika ministra vanjskih poslova za bileteralne poslove Amera Kapetanovića, te se zahvaljujem ministarstvu na podršci i njegovoj osobnoj potpori i podršci za održavanje ove konferencije.  Zahvaljujem se i kolegici Tanji Milošinović iz odjela za gospodarsku diplomaciju i njenom odjelu.

Pozdravio je voditelja delegacije BiH na ovoj konferenciji Dragišu Mekića pomoćnika ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa.

Pozdravio je Halgelta Todsdorfa iz Ministarstva gospodarstva i energetike, voditelja odjela EU za proširenje i jugoistočnu Europu i Tursku.

Pozdravio je predstavnike njemačog gospodarstva (AHK) u BiH, predstavnike njemačke industije i trgovine u BiH (DIHK), predstavnike odbora za istočnu Europu njemačćkog gospodarstva (OA) i predstavnike Istočno europskog udruženja njemačkog gospodarstva (Osteuropaverein).

Zahvaljum se diplomatskim predstavnicima veleposlanstava i njihovim predstavnicima na ovoj konferenciji  država:  Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Italije zemlje domaćina gdje se ove godine u Trstu održava konferencija o BiH u okviru Berlinskog procesa, kazao je Janjetović.

Zahvaljujem se svima diplomatima koji su nazočni na ovoj konferenciji. Mi smo bliži Europi nego što to mislimo. Mi samo s Hrvatskom imamo 1000 km zajedničke europske granice. Hrvatska je članica EU i mi očekujemo od naših susjeda koji su  u EU da nam pomognu i da taj rezultat našeg puta bude uspješniji.

Regionu je potreban mir i suradnja i stabilnost. Potrebna je gospodarska suradnja. Moram ozajedno iskoristiti naše potencijale. BiH ne može gospodarski jačati a da ne jača region zapadnog Balkana. Suviše smo povezani da bi uopće mogli opstati jedni bez drugih, jer stabilnsot i gospodarski prosperitet  Zapadnog Balkana je interes i EU. Mislim da je Europi dosta problema koji se proizvode na Balkanu.

Na zapadnom Balkanu u sljedećih 20-24 godina naš gospodarsku rast treba da bude  6-7 % kako bi stigli vdeće zemlje EU. To znači da naša budućnost nije sutra. Naša budućnost je bila jučer, a pošto se ne možemo vratiti u jučer, ona je danas. Mi od danas moram da prije svega provedemo naše ekonomske i socijalne reforme u BiH, u okviru obveza koje smo preuzeli njemačko-britanskom inicijativom i briselskim procesom. Zahvaljujem se njemačkoj vladi i kancelarki Merkel.

Zahvaljujemo se i sponzorima koji su nam gastronomski i logistički pomogli da uspješno realiziramo ovu konferenciju a to su obitelji Mirsada Fikića vlasnika restorana Sarajevo Inn Grunewald i Munib Preljević vlasnika hotela Grimm´s u Berlinu.  Zahvaljujem se i mome timu iz veleposlanstva na čelu s Slaviciom Horvat, i diplomatskoj mreži naših konzulata u SR Njemačkoj.

Jako je važno razumijeti današnje vrijeme. Poduzeti adekvatne korake kako nebi izgubili budućnost. Vrijeme će nam biti najveći sudac, kao i uvijek do sada. I sudit će nam po onome koliko smo uradili a ne po koliko smo pričali i obećavali. Kolik osmo iskoristili svoje šanse jer ich imamo samo ich trebamo prepoznati. Vrijeme je promjena i izazova. Područje Zapadnog Balkana naše regije je još uvijek školjka u kojoj se nalaze najljepši biseri u to sam u potpunosti siguran.

Mi želimo da budemo partneri i s Njemačkom i Europom, naglasio je na kraju veleposlanik BiH Željko Janjetović na otvaranju konferencije u Berlinu.

Nakon veleposlanika Janjetovića govorio je Jörg Bongartz direktor Njemačke banke - Deutsche Bank AG, za centralnu i istočnu Europu. 

Drago mi je da vas mogu pozdraviti i da smo mi kao Deutsche Bank mogli ponuditi platformu za ovu konferenciju u Berlinu. Drago mi je da je ovako veliki interes za ovu konferenciju i da Njemačka ima veliku ulogu u gospodarskim odnosima s BiH. Njemačka je prvi gospodarski partne u cijeloj EU s 15,7% kompletnog izvoza iz BiH die u Njemačku i 12% kompletnog uvoza.

To je odlična baza daljnje suradnje. Osnovat će mo bileteralnu radnu grupu koja će biti praktično orijentirana i biti usmjerena poduzećima i problematikama poduzeća, gospodarskim temama, bileteralnim razmjenama, obrazovanjem i stručnim usavršavanjem. Na jesen će mo održati prvu sjednicu te radne grupe i planiramo delegacijsko putovanje 10.-12. listopada u Banja Luku i Sarajevo. To će biti dodatni doprinos za gospodarsku stabilizaciju, kazao je između ostaloga  Jörg Bongartz.

Voditelj delegacije BiH na konferenciji „Novi putevi zajedničke suradnje“ bio je Dragiša  Mekić pomoćnik ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH, koji je kazao.

Pripala mi je čast da vas pozdravim i zahvaljujem se na organizaciji veleposlanstvu BiH u SR Njemačkoj, te sponzorima ove konferencije. Zahvaljujem se gospodinu  Todsdorfa iz ministarstva gospodarstva i energetike koji nam već duće vremena pomaže i imamo odličnu suradnju, te smo dogovorili uspostavu zajedničke radne grupe. Pokrivenost ukupnog BiH izvoza uvozom je 58% . S Njemačkom je taj omjer 75%, to je jako dobro, naglasio je između ostaloga Mekić.

U prvoj podijumskoj diskusiji pod nazivom “Iskustva, mogućnosti i perspektive njemačko-bosansko-hercegovačke gospodarske suradnje".

Voditelj podijumske diskusije i moderator bio je  Halgelt Todsdorf iz Ministarstva gospodarstva i energetike, voditelj odjela EU za proširenje i jugoistočnu Europu i Tursku.  Halgelt Todsdorf je zahvalio organizatorima i na odličnoj suradnji u pripremi ove konferencije. Zahvalio je g. Mekiću na uspješnoj suradnji. Uspjeh je ono što interesira sve ulagače.

Dva uvodna izlaganje u okviru prvog podijumskog panela iznijele su Snježana Köpruner i Blaženka Mišković.

Snježana Köpruner  je predsjednica Njemačko-BiH udruženja u BiH i direktorica kompanije GS –Tvornica strojeva Travnik. U svom izlaganju je naglasila. Ovako veliki odaziv pokazuje mi da je tema interesantna i da su ovdje predstavnici država iz regiona što pokazuje da je interes velik i da je su problemi, mogućnosti i interesi zajedničke naravi. Izobrazba je jedan od sonovnih problema u BiH. Velika migracija dovela je do nedostatka znanja. Mislim da je u BiH potrebna duboka reforma školstva. Jedan uzor za to je njemački dualni sistem obrazovanja i njemačka nam u tome može prilično pomoći, kazala je između ostaloga Snježana Köpruner, rođena u Zadru.

Blaženka Mišković zamjenica ravnatelja Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) koja je u susretima i održanim sastancima s potencijalnim investitorima pružila informacije o investicijskim potencijalima, zakonskoj regulativi u oblasti investiranja, sektorima i prilikama za investiranje u BiH, kazala je, kako je puno pozitivnih aspekata za ulaganja u BiH.

Od 1994.godine od kada se prate tokovi ulaganja u BiH do kraja 2016.godine u BiH je ukupno investirano 6,6 milijardi  Euro. To nije dovoljno ali je ohrabrujuća činjenica da je najveći dio investicija došao u proizvodne djelatnosti. Stvari ideu naprijed i u pozitivnom smjeru se kreću. Ulaganja u 2016. godini u BiH po podacima Centralne banke govore da je iz inozemstva invenstirano oko 236 milijuna Euro.

Preko 300 milijuna Euro je do sada investirano iz Njemačke u BiH i time Njemačka pripada skupini 10 najvećih investitora u BiH. Brojne su njemačke tvrtke koje uspješno djeluju i investiraju u BiH. Unatoč poteškoćama njemačka i inozemna poduzeća koja dolaze u BiH ostaju u BiH i šire svoju dobit i poslovanja. 70% poduzeća planira povećanje uposlenih što je u naredne nekolike godine oko 2000 novih radnih mjesta s sadašnjih 5000 radnih mjesta. O uvjetima i svim dodatnim pitanjima možete pitati ili kontaktirati našu Agenciju FIPA ili veleposlanstvo u Berlinu, kazala je Blaženka Mišković.

Sudionici prvog panela bili su: Christoph Freytagpredstavnik ProCredit Bank AG Deutschland, Daniel Glöckner predstavnik tvrtke Veritas AG iz Gelnhausena koji proizvode plastiku i gumeno-metalne proizvode, Muhamed Pilav vlasnik tvornice namještaja CEO MS & Word aktivan i u drvnoj industriji i Muamer Babajić  vlasnik tvrtke CEO Masterwerk GmbH inicijator i osnivač Njemačkom stručnog centra za robotiku u Tuzli. 
  
Otvorili su puno tema od financijskih odnosa, preko drvnoprerađivačke industrije, robotike do bankarstva, te dali vrijedne prijedloge i osvrte na njemačko-BiH gospodarsku suradnju.

U drugom dijelu prve  bosanskohercegovačko - njemačke gospodarske konferencija uslijedila je druga podijumska diskusija pod nazivom „Novi načini suradnje - Izgradnja potencijala“, koju je moderirao i vodio Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bileteralne odnose ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kapetanović je zahvalio organizatorima i sudionicaima konferencije, te naglasio da ovako nešto, u ovako velikom broju i s ovim interesovanjem, prije samo 7-8 godina nije bilo moguće. Ovakav intere njemčake privrede za jednom malom BiH nije bio nikada na ovako velikom nivou.

Šta je to što se promjenilo. Imamo dva vrlo važna procesa i jedan vrlo vaćan kontekst. To je prvo Berlinski proces (kupobna inicijativa)  koji je po prvi put omogućio  da je takav pristup Njemačke prema Zapadnom Balkanu možda i najkonkretnija stvar koju je EU uopće uradila prema Zapadnom Balkanu. Na prvom javnom pozivu za kupovnu inicijativu imali smo 100 kompanija Zapadnog Balkana a na trećem sastanku imali smo 100 tvrtki samo iz BiH.

Dakle interes je velik. Njemačke tvrtke traže partnere u BiH. Traže pouzdane, tehnološki potkovane, ekspertno pouzdane partnere i potencijalne liferante. Ova konferencija i ideja za osnivanje „Task Force“ dolazi u pravo vrijeme i to je nešto što dolazi u pravo vrijeme i to je nešto što moramo iskoristiti. Mi ulazimo na velika vrata kroz Njemačku u globalni nabavni vrijednosni lanac, kazao je Kapetanović, te predstavio paneliste koji su bili tematski orijentirani na pitanja novih mogućnosti suradnje.

Panelisti u drugom dijelu konferencije bili su Pero Ćorić predstavnik industrijske komore Republike Srpske.  Dr. Brigitte Heule – Rolf Voditeljica ureda GIZ u Sarajevu direktorica za BiH i Crnu goru, Mira Jović (Proizvodnja ljekovitog bilja) poduzetnica i predstavnica radne skupine udruženja poduzetnika  Žepče i Dr. Ronald Seeliger dopredsjednik Hemofarm Group i tvrke Stada Arzneimittel tvrtke koja se bavi proizvodnjom lijekova.

Pero Ćorić predstavnik industrijske komore Republike Srpske kazao je kako su gospodarstvenici korak ispred politike u BiH ali je uvjeren da će se uskoro izjednačiti i biti zajedno na ovom putu. Želja nam je napraviti iskorak BiH u prvom planu gospodarki, prema EU a posebno prema Njemačkoj. Kod nas je pravilo da je onaj tko se uspio pozicionirati na tržištu Njemačke da se kaže da je uspio. Ako gledamo Republiku Srpsku naši vodeći izvozi su dvo-prerada, koža-obuća i metal-prerađivačka industrija  koja ima velike šanse.

Dr. Brigitte Heule – Rolf - Voditeljica ureda GIZ u Sarajevu direktorica za BiH i Crnu goru  kazala je kako se GIZ sve više okreće temi dualne izobrazbe. obrazovanja. U Mostaru smo zu podršku tamošnje Komore osnovali Vijeće za stručnu izobrazbu  i svi vaćni lokalni akteri su uključeni u to Vijeće i to radimo u okviru konkretnih zanimanja.  Dogovoreno je koja se znanja prenose u školama a koja u tvornicama. Mislim da smo postigli dosta dobar uspjeh u Mostaru. Pilot program je u tijeku u Istočnom Mostaru a sada će mo to pokušati i u Zapadnom dijelu Mostara, kazala je Heule – Rolf.

Mira Jović (Proizvodnja ljekovitog bilja) poduzetnica i predsjednica radne skupine udruženja poduzetnika  Žepče govorila je o potencijalima razvoja ljekovitog bilja. Naglašeno je kako se na globalnom planu trguje s oko 2000 ljekovitih  bilja s prometom od oko 30 milijarde eura a u BiH je zastupljeno oko 160 vrtse ljekovitog bilja. Govorila je o osnivanju i aktivnostima Udruge poduzetnika Žepče koja je osnovana prije 18 godina s ciljem ostvarivanja povoljnih uvjeta za poslovanje. Mi imamo Agro Map  mrežu i člance sui z čitave BiH. Sada imamo 27 članica s 2000-3000 koperanata.

To su mali obrti i koperanti su ljudi koji njima skupljaju bilje na terenu. Mi smo iskoristili fondove EU i napravili smo infrastrukturnu podršku. Dali smo opremu koja je naše vlasništvo i ljudi su postali uspješni. Pomažemo ljudima da dođu do uspjeha. Inovativni pristupi i potencijali tema je današnje konferencije no u BiH potencijali su puno veći od svega onoga što mi možemo prikzati. 50.000 ljudi u BiH potencijalno se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja.

Smilja pomalo nestaje iz prirodnog okružja a sve više se nalazi u plantažnim nasadima. Tvrtke u BiH imaju vlastitu opremu za proizvodnju eteričnih ulja. Imamo vrlo dobre sušare ljekovitog bilja u BiH, kazala je Mira Jović predsjednica radne skupine udruženja poduzetnika  Žepče.

Dr. Ronald Seeliger dopredsjednik Hemofarm Group i tvrke Stada Arzneimittel tvrtke koja se bavi proizvodnjom lijekova  kazao je kako je farmaceutskoj industriji teško nabavljati sirovine. Sirovine se uvoze iz cijelog Svijeta i onda se pripravljaju lijekovi, konkretno kod nas u Njemačkoj. U BiH, Srbiji i Rumunjskoj imamo naše tvornice ispostave gdje proizvodimo naše lijekove. Ja sam zastupnik tvrtke Stada za cijelu regiju i meni je interes ono tržište gdje možemo nešto proizvoditi. Nama je sve jedno je li to BiH, RH ili Srbija. Mi idemo za profitom. Zadatak politike je da ne spriječava već da podupire ulaganja, kazao je Dr. Ronald Seeliger.

Nakon drugog panela uslijedila su brojna pitanja nazočnih sudionika konferencije. 

Završnu riječ o radu i zaključke konferencije dali su državni tajnik Uwe Beckmeyer  iz Saveznog ministarstva za gospodarstvo i energiju i Dragiša  Mekić pomoćnik ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH.

Državni tajnik Uwe Beckmeyer  je pozdravio sudionike konferencije, pozdravio je veleposlanika Janjetovića, Mekića, Kapetanovića i sve nazočne. Drago mi je da je Berlinski proces nastavljen. Slijedi nam sastanak u Italiji. To vodi do toga da će mo u nekom kraćem roku postići rezultate.  Radujem se ovako velikom odazivu zastupnika na ovu konferenciju.

Cilj je jasan intezivniji kontakti i razmjena. Moramo biti bolje umreženi. Ja pozdravljam osnivanje radne skupine „Task Force“ tijela koje treba biti instrument za riješavanje, za direktno riješavanje problema s partnerima.

To je odlučujuća točka. To mora biti fokus naših aktivnosti i našeg djelovanja. To je ono što mi želimo s obadvije strane. Brojke su dosta dobre ali mogu biti i bolje. To je nešto što je dobro krenulo.  Radna skupina „Task Force“ je dobra stvara, to nam je potrebno i s time će mo ojačati našu gospodarsku suradnju.

Gospodarske teme trebaju i dalje biti na dnevnom redu na tome moramo i dalje raditi. Strukturalne prepreke moramo premostiti. Kompetentni i pouzdani parneri i kompetentne osobe na obadvije strane to je također važno. Dinamika je važna i želim svima skupa uspješnu zajedničku suradnju i da je ono što je dogovooreno dobar temeljac na putu prema članstva BiH u EU i na putu dobre suradnje i na tome želimo nadalje raditi, kazao  Državni tajnik Uwe Beckmeyer .

Dragiša  Mekić pomoćnik ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH
zahvalio je državnom tajniku Uwe Beckmeyer na završnim riječima i iskazao vjerovanje da će ova radna skupina biti uspješna. Imat će mo „stalnu liniju“ glede riješavanja svih pitanja i problema. Naš put je put EU. Kada usvojimo standarde ni naša tržišta se neće puno razlikovati od europskih.  To je zadatak. Zahvaljujem se njemačkoj strani i inicijativima koje nam prućaju. Očekujem veliki dolazak investicija iz Njemačke. To je naš najveći vanjsko trgovački parner i najače investicije. Ja sam optimista, kazao je Dragiša  Mekić pomoćnik ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH.
Pogledajte fotogaleriju kako je bilo na prvoj BiH-njemačkoj gospodarskoj konferenciji

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta