2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Ovako Scholz objašnjava isporuku 14 Leoparda – Kancelar opravdava oklijevanje u odluci.

Datum:

Ovako Scholz objašnjava isporuku “Leopard” – Kancelar opravdava oklijevanje u odluci.
Njemačka isporučuje Ukrajini 14 borbenih tenkova “Leopard”. Kancelar Olaf Scholz (SPD) opravdao je svoju odluku u Bundestagu. Sve je prošlo po planu, bila je njegova poruka. U prvom koraku, Ukrajina bi od Njemačke trebala dobiti 14 tenkova Leopard 2A6.

Oni dolaze iz zaliha Bundeswehra i, prema ministru obrane Borisu Pistoriusu (SPD), mogli bi se koristiti već u travnju. Uz to je povezana i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj koja bi trebala početi u siječnju. Troškove toga će snositi Njemačka, objasnio je Scholz.

Zajedno s europskim partnerima planirano je isporučiti ukupno 90 tenkova “Leopard”. Šef vlade je svoju odluku prethodno obrazložio u Bundestagu: “Pružajući vojnu potporu Ukrajini, Njemačka djeluje po principu da učini ono što je potrebno mogućim i da u isto vrijeme izbjegne eskalaciju u sukob između NATO-a i Rusije”, rekao je Scholz. “Nastavit ćemo se pridržavati ovog načela.” Treba vjerovati vladi.

Nastavio je: “Budući da djelujemo na međunarodno koordiniran način, nastavit ćemo osiguravati da je ova potpora moguća bez rizika za našu zemlju koja raste u pogrešnom smjeru.” napredovali smo malo po malo, rekao je Scholz, misleći na svoje kritičare, koji ga optužuju za dugo odugovlačenje. “To je jedino načelo koje jamči sigurnost Europi i Njemačkoj u tako opasnoj stvari.

”Kancelar je pritom povukao crvenu linije. Neće biti NATO kopnenih trupa u Ukrajini, niti će Njemačka isporučiti borbene zrakoplove. Bivši ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Andriy Melnyk, pozvao je na to na Twitteru. CDU je izričito podržao Scholzove “pohodne naredbe” za “Leoparde”. Međutim, pristup je bio pogrešan: “Nitko od nas ne uzima tako ozbiljnu odluku olako”, rekao je šef CDU-a Friedrich Merz. No, Scholz je “tjednima i mjesecima ostavljao u neznanju javnost i partnere zašto toliko odgađa takvu odluku”.

Zapadnjački i ruski tenkovi već su se bili sukobili u Iraku, no to su bile zastarjele verzije ruskih tenkova koje nisu imale puno šansi. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, krajem veljače 2022., do sada na bojišnici je uništeno dvije do tri tisuće tenkova, više ruskih, no stradalo je i ne puno manje ukrajinskih tenkova.

Sada, skoro godinu dana od početka rata, tenkovi i dalje predstavljaju osnovnu udarnu moć i u obrani i u napadu, a uspješnost besposadnih sustava i letjelica znatno je opala od trenutka kada su zaraćene strane u uporabu uvele sustave obrana od takve vrste oružja.

To mišljenje da tenkove valja otpisati kao moćno udarno sredstvo ratovanja, temeljeno je na tome što su ruske snage na nepametan načinu na početku rata koristili svoje tenkove, koji su zbog lošeg planiranja, ukrajinskog blata i neumreženosti te loših obavještajnih podataka, nezaštićeni ulijetali pred izdvojene ukrajinske vojnike naoružane s protuoklopnim mobilnim sustavima pristiglim sa zapada, posebno NLAW i Javelin protuoklopnim raketama.

U ovom trenutku Ukrajincima trebaju sve vrste tenkova, ne priželjkuju dolazak samo tenkova zapadne proizvodnje. Ukrajinska vojska “posaugat” će sada sve vrste tenkova, od onih starijih ruskog podrijetla poput moderniziranih T-55-ica, koje je poslala Slovenija i tenkova M-84, zastarjelih tenkova koje koristi sada HV, do najmodernijih američkih Abramsa, njemačkih Leoparda 2, britanskih Challengera 2 i francuskih Leclerca.

Što se njemačkih Leoparda 2 tiče, nema sumnji u njihovu logistiku i primjenjivost na ukrajinskom zemljištu, ali glavni kočničar donošenja odluke o upućivanju Leoparda na ukrajinsko ratište jest politički oprez njemačkih vlasti. Kada se ogoli taj politički oprez Nijemaca, dolazi se do činjenice da Nijemci zbog nakaradne politike štednje, jednostavno nemaju dovoljan broj Leoparda. Računa se da ih sada operativnih imaju tek 200-tinjak, a još 100-tinjak u postupku modernizacije, naglašava vojni analitičar Ivica Mandić, koji je do umirovljenja u MORH-u bio zadužen za sastavljanje dugoročnog plana razvoja.

Računa se da bi u Ukrajinu ipak moglo doći 200 do 300 Leoparda i drugih zapadnjačkih tenkova, poput britanskih Challengera 2, za koje je Velika Britanija već donijela odluku o slanju, te francuskih Leclerca. Bude li tako, na bojištu će se po prvi put sučelice naći moderne verzije tenkova zapadne proizvodnje i najmodernije verzije ruske proizvodnje poput tenkova T-90.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...